Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενοχο έκριναν οι δικαστές τον Τραμπ

Η καταδίκη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από 12 δικαστές στη Νέα Υόρκη, που τον έκριναν ένοχο για όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση χρηματισμού της πρωταγωνίστριας ταινιών πορνό Στόρμι Ντάνιελς, θεωρήθηκε «ιστορική», καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που καταδικάζεται ένας πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ σε περίοδο που διεκδικεί ξανά το προεδρικό αξίωμα.

«Η αληθινή ετυμηγορία θα απαγγελθεί την 5η Νοεμβρίου, από τον αμερικανικό λαό», είπε ο Τραμπ χαρακτηρίζοντας εαυτόν «πολιτικό κρατούμενο» και τη δίκη «στημένη» και υποκινούμενη από τον αντίπαλό του, νυν Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οπως και να 'χει, η καταδίκη του δεν συνιστά εμπόδιο στον δρόμο της διεκδίκησης του προεδρικού θώκου των ΗΠΑ, καθώς το Σύνταγμα δεν θέτει τέτοιου είδους απαγορεύσεις. Ετσι, αναμένεται να μη συναντήσει πρόβλημα ακόμα κι όταν επιστρέψει στο δικαστήριο στις 11 Ιούλη για να ακούσει την ποινή που θα του επιβληθεί, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόστιμο, αναστολή ή επιτήρηση (και σχεδόν απίθανα φυλάκιση).

Υποστηρικτές του Τραμπ εξοργίστηκαν από την καταδίκη του από σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη για το σύνολο των 34 κατηγοριών που τον βάρυναν, και έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Πρόεδρο, με εκκλήσεις για ταραχές, «εξέγερση» και βίαια αντίποινα.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι περισσότερες «δυτικές» κυβερνήσεις απέφυγαν να σχολιάσουν τη δικαστική απόφαση, κάτι που δεν ακολούθησαν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και ο επικεφαλής της ιταλικής ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε την καταδίκη σε βάρος του Τραμπ ως ένδειξη ότι στις ΗΠΑ «χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα και παράνομα μέσα για να ξεφορτωθούν τους πολιτικούς αντιπάλους». «Αν μιλάμε για τον Τραμπ, το γεγονός της απλής εξάλειψης, στην πραγματικότητα, πολιτικών αντιπάλων με όλα τα δυνατά μέσα, νόμιμα και παράνομα, είναι γεγονός», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Στη Βουδαπέστη ο Ορμπαν σχολίασε ότι πλέον εναπόκεινται στους Αμερικανούς ψηφοφόρους να βγάλουν την ετυμηγορία τους τον Νοέμβρη. «Συνεχίστε τον αγώνα, κ. Πρόεδρε», τόνισε.

Στη Ρώμη ο επικεφαλής της ακροδεξιάς «Λέγκα» και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ανέφερε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Αλληλεγγύη και πλήρης υποστήριξη για τον Ντόναλντ Τραμπ, θύμα δικαστικής παρενόχλησης και μίας πολιτικής δίκης. Στην Ιταλία δυστυχώς μας είναι οικεία η εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος από την αριστερά, δεδομένων των επί σειρά ετών προσπαθειών για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων με ένδικα μέσα. Ελπίζω ότι ο Τραμπ θα νικήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ