Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναγνωρίσεις του παλαιστινιακού κράτους και απαίτηση για εκεχειρία, στο φόντο όξυνσης του πολέμου

Η διπλωματική αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία την περασμένη Τρίτη, αν και αναμενόταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, καθώς η διπλωματική κινητικότητα εντός χωρών της ΕΕ ανοίγει παράθυρο για ανάλογες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, από τη Σλοβενία (το κοινοβούλιο της οποίας αναμένεται να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη την ερχόμενη Τρίτη, 4 Ιούνη) και πιθανώς τη Μάλτα.

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει άρνηση να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2015 (που δεν εφάρμοσε ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), καθότι δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ενώ για την προστασία των εφοπλιστικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν έχει στείλει την φρεγάτα «Υδρα», που στοιχίζει κάθε μέρα 500.000 ευρώ.

Η απόφαση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους από ευρωπαϊκές χώρες ενοχλεί το Ισραήλ, δεδομένης της άρνησης της σημερινής κυβέρνησης - και της αστικής τάξης που τη στηρίζει - να διαπραγματευτεί (με την πλήρη ενθάρρυνση των ΗΠΑ) λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση δύο κρατών, πόσο μάλλον να αναγνωρίσει μελλοντικό ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η στάση αυτή ενθαρρύνεται από τη θερμή υποστήριξη των ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν τη δυνατότητα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως διπλωματική «ομπρέλα» προστασίας του κράτους - δολοφόνου, το οποίο προχωρά τα σχέδια κλιμάκωσης της κατοχής και των συγκρούσεων στο πλαίσιο de facto προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Είναι χαρακτηριστικό πως παρότι εδώ και έναν μήνα το Ισραήλ αιματοκυλά τη Ράφα (την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας μέχρι και λίγες βδομάδες πριν), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο εξακολουθούν να αρνούνται ότι πρόκειται για χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας.

Υπό αυτήν την έννοια, το νέο σχέδιο απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ, που προωθεί αυτήν τη βδομάδα προς ψήφιση η Αλγερία για τερματισμό του πολέμου στη Ράφα, δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερη τύχη.

Κινεζική πρόταση για «διεθνή ειρηνευτική συνδιάσκεψη»

Εντούτοις, ο ευρύτερος γεωπολιτικός ανταγωνισμός στη Μέση Ανατολή ευνοεί την επιλογή της Κίνας να αξιοποιήσει το Φόρουμ Συνεργασίας με τις Αραβικές Χώρες και να διεκδικήσει ρόλο σε μελλοντικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Την Πέμπτη ο Σι Τζινπίνγκ, κηρύσσοντας στο Πεκίνο την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών, που φέτος έκλεισε 20 χρόνια λειτουργίας, πρότεινε την πραγματοποίηση μίας «διεθνούς διευρυμένης ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για τη Μέση Ανατολή», προκειμένου να λυθεί το Παλαιστινιακό με τρόπο που να οδηγήσει σε λύση δύο κρατών στη βάση των διεθνών αποφάσεων.

Ο Κινέζος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του επιθυμεί παράλληλα την ένταξη του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ ως πλήρους μέλους.

Η υπουργική σύνοδος του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης κοινή ανακοίνωση ζητώντας «άμεση εκεχειρία στη Γάζα» και εκφράζοντας της αντίθεσή της στον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Υποστήριξαν επίσης το αίτημα του παλαιστινιακού κράτους για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ και λύση στη βάση των δύο κρατών, ευθυγραμμισμένη με τις διεθνείς αποφάσεις, ενώ καταδίκασαν την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ σε βάρος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Την Παρασκευή ο Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών τόνισε ότι η τοποθέτησή του είναι «σε πλήρη ευθυγράμμιση» με τη θέση του επίσημου παλαιστινιακού κράτους, που ζητά άμεση εκεχειρία στη Γάζα, πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια και τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη.

Σε αυτό το σκηνικό, και υπό τη σχεδόν καθημερινή πίεση των συγγενών Ισραηλινών ομήρων και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου αναγκάστηκε την Πέμπτη να επιστρέψει (έστω και απρόθυμα) στο Κάιρο για έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, η οποία το ίδιο βράδυ δήλωσε «έτοιμη» για «πλήρη συμφωνία» με το Ισραήλ η οποία θα περιλαμβάνει ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται η αμείωτη σύγκρουση στη Γάζα, ο λιμός και ο εκτοπισμός αμάχων.

Από την άλλη, Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετέχει στην ομάδα διαπραγματευτών δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν θα υπάρξει παύση των μαχών στη Γάζα χωρίς απελευθέρωση ομήρων», ενώ χαρακτήρισε τη στάση της Χαμάς «ψευδαίσθηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ