ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΟΡΤΟ|
Η νίκη οδηγεί στο ΟΥΕΦΑ

Ο Μπάγεβιτς παραδέχτηκε ότι ο αποκλεισμός από τη φάση των «16» είναι αποτυχία για την ομάδα του

Κάθε άλλο παρά ματς γοήτρου είναι το σημερινό για τον Ολυμπιακό κόντρα στην Πόρτο

PHOTO PRESS

Κάθε άλλο παρά ματς γοήτρου είναι το σημερινό για τον Ολυμπιακό κόντρα στην Πόρτο
Μόνο τη νίκη μπορούν να έχουν στο μυαλό τους σήμερα οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού για το παιχνίδι με την Πόρτο (MEGA 21.45), ύστερα από την ήττα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτή τη φορά όχι για να αναπτερώσουν τις ελπίδες τους για την επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λινγκ, αλλά για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η ήττα την περασμένη Τρίτη στην Ισπανία από τη «βασίλισσα» στοίχισε πολύ στους «ερυθρόλευκους», αφού τα εισιτήρια για τη συνέχεια στα «μεγάλα σαλόνια» της Ευρώπης πήραν η Πόρτο και η Ρεάλ.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, έχει στη διάθεσή του 20 ποδοσφαιριστές ενώ απέκλεισε τον τραυματισμένο Λουτσιάνο, καθώς και τους Σφακιανάκη, Πουρσαϊτίδη, Καλύκα, Καρτερουλιώτη και Γιάννου. Οσον αφορά τον Τζιοβάνι, η ίωση που τον ταλαιπωρούσε αντιμετωπίστηκε και έτσι είναι στη διάθεση του προπονητή του.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες μίλησε και για το σημερινό αγώνα, αλλά και για το όνειρο που χάθηκε. Για το σημερινό παιχνίδι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση προκειμένου να δείξει και τη σημασία του: «Είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι και πρέπει να παίξουμε χωρίς άγχος, να πιάσουμε καλή απόδοση για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την Πόρτο και θα πρέπει να αγωνιστούμε σαν να αντιμετωπίζουμε την ομάδα με την οποία παίξαμε στην Πορτογαλία.

Για το αν μπορούσε να περάσει στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λινγκ, ο προπονητής των πρωταθλητών ήταν κατηγορηματικός: «Το πιστεύω. Και παίκτες αξίας έχουμε και κόσμο, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους αντιπάλους μας, αλλά πιστεύω ότι μπορούσαμε να περάσουμε. Για μένα προσωπικά, είναι αποτυχία».

Από την άλλη, οι Πορτογάλοι ήρθαν στην Αθήνα χωρίς έξι βασικούς παίκτες, αλλά όπως δήλωσε ο Κάρλος Σεκρετάριο: «Ηρθαμε με απουσίες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ήρθαμε για τη νίκη. Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι, όμως ήρθαμε στην Ελλάδα για να κάνουμε τη ζωή του Ολυμπιακού δύσκολη». Εκτός όμως των έξι είναι αμφίβολη και η συμμετοχή του τερματοφύλακα της ομάδας, Βίτορ Μπαϊά, που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΝΓΚ
Ξεκαθαρίζει το τοπίο

 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο σήμερα και για τους επόμενους ομίλους του Τσάμπιονς Λινγκ με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στους 6ο και 8ο όμιλο. Συγκεκριμένα αγώνας «δίχως αύριο» είναι αυτός που θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου με τη φιναλίστ του περσινού τελικού Μπάγερν να υποδέχεται τη Γκλάσκοου Ρέιντζερς, σε ένα παιχνίδι, όπου όποιος χάσει χάνεται... Οι Βαυαροί μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα έδρας, αλλά υπολείπονται ενός βαθμού των Σκοτσέζων, που βρίσκονται στη δεύτερη θέση του 6ου ομίλου με 7 βαθμούς έναντι 6 της Μπάγερν. Ετσι, σήμερα δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης για την ομάδα του Οτο Χίτζεφελντ. Η Γκλάσκοου θα προσπαθήσει να διατηρήσει αλώβητη την εστία της, αφού εκτός των άλλων ακόμα και με ισοπαλία παίρνει το εισιτήριο της πρόκρισης. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η ισπανική Βαλένθια που αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις της πρώτης φάσης, καθώς εξασφάλισε νωρίς - νωρίς την πρόκριση και την πρώτη θέση του ομίλου υποδέχεται την Αϊτχόβεν που μαθηματικά διεκδικεί ακόμα την τρίτη θέση που οδηγεί στο ΟΥΕΦΑ.

Σταυρόλεξο θυμίζει η κατάσταση στον 8ο όμιλο, όπου Τσέλσι και Χέρτα Βερολίνου -που κοντράρονται σήμερα- ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 8 βαθμούς και είναι φυσικά τα πρώτα φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Μίλαν που υποδέχεται στην έδρα της τη Γαλατάσεράι. Μια ισοπαλία στην Αγλλία βολεύει τόσο τους γηπεδούχους όσο και τους Γερμανούς, αφού ακόμα και εάν νικήσει η Μίλαν θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία στην πρώτη θέση. Σε αυτή την περίπτωση οι Ιταλοί αποχαιρετούν την πρώτη φάση. Πάντως ούτε οι Τούρκοι είναι αδιάφοροι, αφού με νίκη στο Μιλάνο παίρνουν αυτοί την τρίτη θέση και οδηγούνται στο ΟΥΕΦΑ.

Από κει και πέρα τυπική διαδικασία αποτελούν τα παιχνίδια στον 5ο και 7ο όμιλο. Στο πρώτο η Μόλντε υποδέχεται τη Ρεάλ που ήδη έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ ως γνωστό αδιάφορος είναι και ο αγώνας του Ολυμπιακού Σταδίου μεταξύ του Ολυμπιακού και της Πόρτο. Στον 7ο όμιλο η Μπορντό, που έχει εξασφαλίσει την πρόκριση, δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην έδρα της Βίλεμ, ενώ η δεύτερη του ομίλου Σπάρτα Πράγας υποδέχεται την απογοητευτική φέτος Σπάρτακ Μόσχας.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Στην έδρα τους οι πρωτοπόροι

Στα Ανω Λιόσια θα γίνει σήμερα το σημαντικότερο ματς της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής. Εκεί ο πρωτοπόρος και αήττητος της βαθμολογίας, Ακράτητος, θα φιλοξενήσει την Αγερσανί της Νάξου. Εύκολο θεωρητικά έργο θα έχει και ο δεύτερος του πίνακα Ναυπακτιακός, που θα φιλοξενήσει τον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης. Ας δούμε όμως αναλυτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής: Χαλκηδόνα - Μαρκό, Λεωνίδιο - Ποσειδώνας Μηχανιώνας, Ακράτητος - Αγερσανί, Θεσπρωτός - Δόξα Βύρωνα, Εδεσσαϊκός-Νεάπολη, Ναυπακτιακός Αστέρας - Απόλλωνας Κρύας Βρύσης, Κιλκισιακός - Κοζάνη, Ατρόμητος - ΑΟ Καρδίτσας, Εθνικός Κατερίνης - Νίκη Βόλου, Λύκοι - Κερατσίνι. Οι αγώνες αρχίζουν στις 15.00.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Επικίνδυνες αποστολές

Εκτος έδρας αγωνίζονται δυο ελληνικές ομάδες σήμερα για το Κύπελλο Κόρατς, αφού το Περιστέρι κοντράρεται στη Γερμανία με αντίπαλο την Τριέρ, ενώ το Μαρούσι ταξιδεύει στην Κροατία για να αντιμετωπίσει την ΚΚ Ζάγκρεμπ.

Με τον Αλφόνσο Φορντ να είναι τραυματίας, το Περιστέρι θα προσπαθήσει να φύγει νικητής από τη Γερμανία. Η νίκη επί της Νήαρ Ηστ στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος, καθώς και η πολύ καλή απόδοση, επέφεραν την ηρεμία που χρειαζόταν η ομάδα.. Ο Αμερικανός Αλφόνσο Φορντ βέβαια ήταν αυτός που πλήρωσε το τίμημα, αφού υπέστη κάκωση περιοστέου και απείχε από την προπόνηση της Δευτέρας. Οπως τόνισε ο προπονητής της ομάδας, Αργύρης Πεδουλάκης, η πρόκριση περνάει από τη Γερμανία, αφού μόνο με νίκη θα διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες του για την πρώτη θέση. Αντίθετα ένα νέο στραβοπάτημα μετά την ήττα από τη ΡΤΤ Ανκαρας την πρώτη αγωνιστική ενδέχεται να του στερήσει ακόμα και την πρόκριση. «Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να μην ξεγελαστούμε από την άσχημη εικόνα που έδειξαν οι Γερμανοί στα τελευταία παιχνίδια» επισήμανε ο Ελληνας τεχνικός.

Χωρίς προβλήματα τραυματισμών το Μαρούσι αγωνίζεται στο Ζαγκρεμπ κόντρα στην τοπική ΚΚ με στόχο τη νίκη, που θα το διατηρήσει στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου. Η ήττα από τον Παναθηναϊκό και πολύ περισσότερο η κακή εμφάνιση έχει ξεχαστεί, αφού δεν υπάρχει καιρός για... δάκρυα. Ο προπονητής της ομάδας Βαγγέλης Αλεξανδρής έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, καθώς και τους Κόρφα, Αμάγια Τέρνερ που είναι απόλυτα έτοιμοι. «Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να κοιτάξουμε μπροστά και να κερδίσουμε στο Ζάγκρεμπ», δήλωσε ο Ελληνας τεχνικός.

ΑΕΚ - ΜΤΚ 1-0
Πρόκριση με άγχος

Ο Ντράγκαν  Τσίριτς, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, λύτρωσε την Ενωση, που δεν  έπεισε για μια ακόμη φορά

«Χάσαμε λόγω των 2 αποβολών σε μια περίοδο που ελέγχαμε το παιχνίδι και δεν ήταν αναγκαίο να κάνουμε 2 ανόητα φάουλ». Στα λόγια του τεχνικού της ΜΤΚ, Χεν Τεν Κάτε, αντικατοπτρίζεται πλήρως η εικόνα του χθεσινού αγώνα,. Η ΑΕΚ κέρδισε με 1-0, πήρε την πρόκριση, αλλά για μια ακόμη φορά δεν έπεισε. Μόνο ένα γεγονός είναι αρκετό να τεκμηριώσει τα παραπάνω. Μετά το γκολ και παρά την αριθμητική υπεροχή, η ΑΕΚ ήταν αυτή που κλείστηκε στην περιοχή της...

Από την αρχή οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν αρκετά αγχωμένοι και... θολωμένοι. Η υπεροχή τους ήταν «φλύαρη» και σταμάταγε έξω από την περιοχή των Ούγγρων. Χωρίς φαντασία έδειχναν ανίκανοι να φθάσουν με ορθόδοξο τρόπο στο γκολ. Οσο λοιπόν πέρναγε ο χρόνος και το γκολ δε... φαινόταν στον ορίζοντα, το άγχος μεγάλωνε και τα πράγματα «σκούραιναν».

Τη λύση έδωσε η ανοησία των Ούγγρων, που σωστά αποβλήθηκαν (55` Φεχέρ, 59` Αλμάι) και μια επέλαση του Κοπιτσή. Ηταν το 73΄ όταν ο αμυντικός της Ενωσης μπήκε από αριστερά και ο Κόβατς τον ανέτρεψε. Ο Τσίριτς ευστόχησε και έστειλε την ΑΕΚ στην κλήρωση της Γενεύης (την Παρασκευή).

Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς δε θέλησε να αναλύσει το ματς. Αναφέρθηκε στην αυστηρή διαιτησία που υπάρχει στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη νίκη για την ομάδα του. Στην αντίπερα όχθη, φανερά απογοητευμένος ο τεχνικός της ΜΤΚ δήλωσε: «Με βάση την εικόνα και των δυο ματς δεν προκρίθηκε ο καλύτερος, αλλά ο τυχερότερος. Πάντως εύχομαι στην ΑΕΚ καλή συνέχεια». Με λάθη η διαιτησία του Γάλλου Καριμπιάν.

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Πέτριτς, Μάρκος, Μπιέκοβιτς, Τσίριτς, Νικολαΐδης, Κοπιτσής (50` Κατσαβός), Ζήκος, Κασάπης, Λάκης (34` Κωνσταντινίδης), Καλιτζάκης. ΜΤΚ: Μπάμπος, Φέχερ, Κοτούρ, Κόβατς (78` Αρκας), Χαλμάι, Σάμοστ, Μαντάρ, Ερος, Κένεσι (63` Ιλες), Κομλόσι, Εγκρεσί.


Γ. ΚΑΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΤΖΟΥΝΤΟ

Δυναμικό «παρών», έδωσαν στο Ευρωπαϊκό Ομαδικό Κύπελλο Τζούντο Γυναικών, που διεξήχθη στο Χάρλεμ της Ολλανδίας, οι Ελληνίδες αθλήτριες του ΟΤΝΦ. Οι έξι τζουντόκα, πραγματοποιώντας πολύ καλή παρουσία, κατάφεραν να πλασαριστούν στην 7η θέση της γενικής βαθμολογίας, αφού πρώτα είχαν επιβληθεί άνετα στον πρώτο γύρο της δυναμικότατης ομάδας της μεικτής Αυστρίας με 4-1. Ομως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για την ελληνική ομάδα, αφού στον επόμενο γύρο ηττήθηκε από δύο γαλλικές, τη Μεζόν Αλφόνς με 3-2 και την Ορλεάνς με το ίδιο σκορ.

ΒΟΛΕΪ

Εντονη αγωνιστική δράση, έχουμε σήμερα στο χώρο του βόλεϊ καθώς στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών πραγματοποιούνται έξι αναμετρήσεις. Το ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Αρη (18.30) αναμένεται να τραβήξει τα περισσότερα βλέμματα, ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες αναμετρήσεις. Αυτές είναι: Νίκη Αλεξανδρούπολης _ Ηλιούπολη (17.00), Φιλαθλητικός _ Ηρακλής (17.15), Βριλήσσια _ Αγ.Σώστης (18.30), Αίας _ Βύρωνας (19.00), Λάρισα _ Πανελλήνιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ