ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Μια ανάσα από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στον Πάρνωνα χτες το βράδυ

Από τη φωτιά που ξέσπασε στην Ελευσίνα και επεκτάθηκε στα Δερβενοχώρια

ICON

Από τη φωτιά που ξέσπασε στην Ελευσίνα και επεκτάθηκε στα Δερβενοχώρια
Λίγα μόλις μέτρα από το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ έφτασαν χτες οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Ελευσίνα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου πεντέμισι ώρες αργότερα και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε εργαζόμενους και κατοίκους. Κι αυτό γιατί η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή, εκεί όπου μια σπίθα μπορεί να αποδειχτεί αρκετή, για να ανάψει το φιτίλι με τραγικές συνέπειες για όλο το Λεκανοπέδιο.

Η Πυροσβεστική προσπάθησε να την κρατήσει μακριά από το εργοστάσιο, αφού οι φλόγες ήταν σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από τη μάντρα του κτιρίου. Η φωτιά κινήθηκε προς το μοναδικό πευκοδάσος που υπάρχει στην Πάρνηθα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές βδομάδες πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και πάλι κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο. Στην περιοχή, η ανεξέλεγκτη συμβίωση βιομηχανίας και κατοικίας - στην περιοχή του Θριάσιου - είναι ο κανόνας, αφού συνυπάρχουν δραστηριότητες, όπως πετρέλαια (ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ), υγραέριο (ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ), πολεμικό υλικό (ΠΥΡΚΑΛ), τσιμέντα (ΤΙΤΑΝ), η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ» κλπ., μαζί με πόλεις όπως είναι η Ελευσίνα ή ο Ασπρόπυργος. Ετσι δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα, που εν δυνάμει μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε νέο Μποπάλ - περιοχή Ινδίας όπου, μετά από διαφυγή τοξικής ουσίας, υπήρξαν 3.800 νεκροί και 11.000 τραυματίες.

Οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γι' αυτήν την κατάσταση είναι τεράστιες. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει μια σειρά από τέτοια ατυχήματα. Κυριότερο αυτό του 1992, όταν σημειώθηκε έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ, με 14 νεκρούς εργάτες. Τη διετία 2004 - 2005 σε Α. Λιόσια - Μέγαρα, έγιναν 11 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και 452 εργάτες τραυματίστηκαν. Το 50% των επιχειρήσεων στο Θριάσιο Πεδίο λειτουργούν - σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο - χωρίς άδεια. Την ίδια στιγμή, η οδηγία «ΣΕΒΕΖΟ 2» για τα ΒΑΜΕ δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Φωτιά στον Πάρνωνα

Στις φλόγες τυλίχτηκε, σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο Πάρνωνας. Αυτή τη φορά, έξω από το χωριό Καλλιθέα στη Λακωνία και σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων. Η πυρκαγιά, που πιθανότατα εκδηλώθηκε από κεραυνό, λόγω των βροχοπτώσεων στην περιοχή, έκαιγε μέχρι αργά το βράδυ έλατα κοντά στην περιοχή που κάηκε από τις περσινές φωτιές. Η Πυροσβεστική, λόγω του μεγάλου υψομέτρου, στήριξε τις προσπάθειες κατάσβεσης, μέχρι τη δύση του ηλίου, στα εναέρια μέσα, που έφτασαν τα έξι αεροσκάφη και το ένα ελικόπτερο, ενώ στο σημείο βρίσκονταν και 28 άτομα πεζοπόρου τμήματος του Σώματος.

Νωρίτερα είχαν τεθεί υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στα Λιμενάρια Θάσου, στις Κεχριές Κορίνθου, στο Κοτύλι Μεγαλόπολης και στην Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Τέλος, υπό έλεγχο τέθηκε χτες το απόγευμα η φωτιά που ξέσπασε στη θέση Λακκοσκήτη του Αγ. Ορους.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΠΡΑΛΟ
Εριξαν το φταίξιμο στους εργαζόμενους

Eurokinissi

Στη «σωρεία των ανθρώπινων λαθών και αμελειών», που πρόβαλαν προκαταβολικά κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ, για να συγκαλύψουν την εγκληματική τους πολιτική, αποδίδει τελικά η Επιτροπή του Οργανισμού τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στον Μπράλο, στις 15 του Ιούλη 2008.

Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσιοποίησε χτες ο ΟΣΕ, οι ευθύνες για τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών επιμερίζονται μόνο στο προσωπικό: Μηχανοδηγοί, σταθμάρχης κυκλοφορίας, κλειδούχος, αρχιελιγμοδηγός, εργαζόμενοι που ασχολήθηκαν με την προετοιμασία δρομολόγησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς και εργαζόμενοι που αντιμετώπισαν την κυκλοφορία της αμαξοστοιχίας μετά την αποκοπή των συρμών.

Στην ουσία, βέβαια, το πόρισμα του ΟΣΕ για τα αίτια του ατυχήματος είχε προαναγγελθεί την επόμενη κιόλας μέρα, από τον ίδιο τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε σπεύσει να αποδώσει τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στον Μπράλο «σε μια σειρά ανθρώπινα λάθη».

Πάντως, ανεξάρτητα από την αξιοπιστία ή μη του πορίσματος, το οποίο άλλωστε εξέδωσε η ίδια η ελεγχόμενη αρχή (ΟΣΕ), η ουσία είναι ότι για τα αλλεπάλληλα σιδηροδρομικά ατυχήματα ευθύνεται η πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης που ακολουθείται, τουλάχιστον, τα τελευταία 10 χρόνια διαδοχικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μιας πολιτικής που έχει μειώσει δραστικά το προσωπικό «πρώτης γραμμής» (μηχανοδηγοί, σταθμάρχες, κλειδούχοι, συνοδοί αμαξοστοιχιών, κλπ.) και έχει κάνει καθεστώς την καθημερινή υπερεργασία (έως και 12 ώρες), χωρίς ρεπό και κανονικές άδειες. Με αυτές τις συνθήκες, φυσικά, οι πιθανότητες του «ανθρώπινου λάθους» πολλαπλασιάζονται.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Ελευσίνας και Πέριξ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση τιμής προς τους 50 εκτελεσμένους ήρωες αγωνιστές της Αγίας Σωτήρας, την Κυριακή 10 Αυγούστου, στη ρεματιά της Αγίας Σωτήρας, που ήταν ο τόπος της εκτέλεσής τους, στις 10.30 το πρωί. Πούλμαν θα αναχωρήσει στις 9.30 από το δημοτικό πάρκινγκ της Ελευσίνας.
  • Ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών και το Τοπικό Συμβούλιο Σαϊδόνας διοργανώνουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στη Σαϊδόνα, την Κυριακή 10 Αυγούστου και ώρα 11 το πρωί.
  • Συνεστίαση πραγματοποιεί το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ Ναυπάκτου - Δωρίδας, σήμερα Παρασκευή 8 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. στο εστιατόριο «Ο Αρης» στη Χιλιαδού Δωρίδας.
  • Τα Παραρτήματα Χανίων της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την Κυριακή 10 Αυγούστου στις 10.30 π.μ., οργανώνουν εκδήλωση μνήμης στη θέση «ΑΝΑΒΟ» στην περιοχή των Φλωρίων, όπου δυνάμεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ Παλαιών Ρουμάτων μαζί με μόνιμους ΕΛΑΣίτες και πατριώτες αγωνιστές από το Σέλινο, με επικεφαλής τον Γιώργη Σπανουδάκη (Καπετάν Χειμώνα), έδωσαν συντριπτικό χτύπημα σε φάλαγγα γερμανικών αυτοκινήτων και τους προκάλεσαν σοβαρές απώλειες.
ΝΕΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
Σε άμεση εφαρμογή η κατάργηση του «αυτοδιοίκητου»

Σε άμεση εφαρμογή της κατάργησης του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων που αποφάσισε η κυβέρνηση πριν μερικές μέρες, το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου και τη συμμετοχή του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όρισε ομόφωνα νέο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Καρούτζο και προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών τον αρεοπαγίτη Γ. Γιαννούλη.

Νέος προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίστηκε ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Σακελλάκος. Επίσης, με αποφάσεις του ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ορίστηκαν 11 ακόμα δικαστικοί λειτουργοί ως προϊστάμενοι στις Εισαγγελίες και τα Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς και Θεσ/νίκης, καθώς και στα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι πολλά από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου κλήθηκαν εσπευσμένα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση. Υπενθυμίζουμε ότι την αντίθεσή του με την τροπολογία που κατάργησε το "αυτοδιοίκητο" εξέφρασε το ΚΚΕ, ενώ αντίθετες ήταν και οι Δικαστικές Ενώσεις, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και η Ενωση Ποινικολόγων Ελλάδας.

  • Νέος επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ορίστηκε χτες ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Στυλιανός Γκρόζος, με αναπληρωτή του τον Γιώργο Παντελή. Τα καθήκοντά τους θα αναλάβουν την 1η Οκτώβρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ