Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Μια ανάσα από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στον Πάρνωνα χτες το βράδυ

Από τη φωτιά που ξέσπασε στην Ελευσίνα και επεκτάθηκε στα Δερβενοχώρια

ICON

Από τη φωτιά που ξέσπασε στην Ελευσίνα και επεκτάθηκε στα Δερβενοχώρια
Λίγα μόλις μέτρα από το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ έφτασαν χτες οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Ελευσίνα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου πεντέμισι ώρες αργότερα και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε εργαζόμενους και κατοίκους. Κι αυτό γιατί η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή, εκεί όπου μια σπίθα μπορεί να αποδειχτεί αρκετή, για να ανάψει το φιτίλι με τραγικές συνέπειες για όλο το Λεκανοπέδιο.

Η Πυροσβεστική προσπάθησε να την κρατήσει μακριά από το εργοστάσιο, αφού οι φλόγες ήταν σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από τη μάντρα του κτιρίου. Η φωτιά κινήθηκε προς το μοναδικό πευκοδάσος που υπάρχει στην Πάρνηθα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές βδομάδες πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και πάλι κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο. Στην περιοχή, η ανεξέλεγκτη συμβίωση βιομηχανίας και κατοικίας - στην περιοχή του Θριάσιου - είναι ο κανόνας, αφού συνυπάρχουν δραστηριότητες, όπως πετρέλαια (ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ), υγραέριο (ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ), πολεμικό υλικό (ΠΥΡΚΑΛ), τσιμέντα (ΤΙΤΑΝ), η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ» κλπ., μαζί με πόλεις όπως είναι η Ελευσίνα ή ο Ασπρόπυργος. Ετσι δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα, που εν δυνάμει μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε νέο Μποπάλ - περιοχή Ινδίας όπου, μετά από διαφυγή τοξικής ουσίας, υπήρξαν 3.800 νεκροί και 11.000 τραυματίες.

Οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γι' αυτήν την κατάσταση είναι τεράστιες. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει μια σειρά από τέτοια ατυχήματα. Κυριότερο αυτό του 1992, όταν σημειώθηκε έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ, με 14 νεκρούς εργάτες. Τη διετία 2004 - 2005 σε Α. Λιόσια - Μέγαρα, έγιναν 11 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και 452 εργάτες τραυματίστηκαν. Το 50% των επιχειρήσεων στο Θριάσιο Πεδίο λειτουργούν - σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο - χωρίς άδεια. Την ίδια στιγμή, η οδηγία «ΣΕΒΕΖΟ 2» για τα ΒΑΜΕ δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Φωτιά στον Πάρνωνα

Στις φλόγες τυλίχτηκε, σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο Πάρνωνας. Αυτή τη φορά, έξω από το χωριό Καλλιθέα στη Λακωνία και σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων. Η πυρκαγιά, που πιθανότατα εκδηλώθηκε από κεραυνό, λόγω των βροχοπτώσεων στην περιοχή, έκαιγε μέχρι αργά το βράδυ έλατα κοντά στην περιοχή που κάηκε από τις περσινές φωτιές. Η Πυροσβεστική, λόγω του μεγάλου υψομέτρου, στήριξε τις προσπάθειες κατάσβεσης, μέχρι τη δύση του ηλίου, στα εναέρια μέσα, που έφτασαν τα έξι αεροσκάφη και το ένα ελικόπτερο, ενώ στο σημείο βρίσκονταν και 28 άτομα πεζοπόρου τμήματος του Σώματος.

Νωρίτερα είχαν τεθεί υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στα Λιμενάρια Θάσου, στις Κεχριές Κορίνθου, στο Κοτύλι Μεγαλόπολης και στην Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Τέλος, υπό έλεγχο τέθηκε χτες το απόγευμα η φωτιά που ξέσπασε στη θέση Λακκοσκήτη του Αγ. Ορους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ