ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
«Στρατιωτική βοήθεια» από τις ΗΠΑ

Η «αλεπού» στο παζάρι...

Associated Press

Η «αλεπού» στο παζάρι...
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με τον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν αλλά και με αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας συναντήθηκε ο αντιστράτηγος Ντέιβιντ Πετρέους, νυν επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ αλλά επικεφαλής, από το Σεπτέμβρη, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Αφρική και στην Κεντρική Ασία (CENTCOM). Κατά την επίσκεψή του, που δεν είχε ανακοινωθεί, ο Πετρέους συζήτησε θέματα σχετικά, κυρίως, με τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας στο λιβανικό στρατό (εξοπλισμός, εκπαίδευση).

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δολοφονία Χαρίρι και την ανάδειξη στο προσκήνιο της φιλοαμερικανικής συμμαχίας υπό τον γιο του, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τη χορήγηση βοήθειας προς το λιβανικό στρατό. Μάλιστα, το 2007 έφτασε τα 270 εκατομμύρια δολάρια. Για τους ίδιους λόγους, επισκέφτηκε το Λίβανο, το Μάη, και ο απερχόμενος διοικητής της CENTCOM.

ΙΡΑΚ
«Κοντά» σε συμφωνία με τους κατοχικούς

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το καθεστώς περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, μετά το πέρας της σχετικής εντολής του ΟΗΕ στα τέλη του χρόνου, φέρονται να βρίσκονται η ιρακινή κυβέρνηση και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ιρακινές διαρροές, οι δύο πλευρές τείνουν να συμφωνήσουν ότι οι μάχιμες αμερικανικές μονάδες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι τον Οκτώβρη του 2010 και τρία χρόνια αργότερα θα αποχωρήσουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες που, πιθανότατα, απλώς θα στρατοπεδεύουν σε ορισμένα σημεία της χώρας.

Η πληροφορία αυτή, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική πλευρά. Αντίθετα, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι το 2010 μπορεί τελικά να είναι πολύ «φιλόδοξη» ημερομηνία. Οι ίδιες πηγές, επίσης, συμπλήρωναν ότι παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της Βαγδάτης και της Ουάσιγκτον όσον αφορά την παροχή νομικής ασυλίας ή όχι στους Αμερικανούς στρατιώτες για πράξεις που διαπράττουν εντός Ιράκ κατά τη διάρκεια της θητείας τους ή κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

Η Βαγδάτη φέρεται να επιμένει στην άρση της ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις είχε μια ιδιαίτερα μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για το θέμα, η οποία χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά δύσκολη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στα «μαλακά» ισραηλινός βασανιστής

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Απομακρύνθηκε από τη θέση του αξιωματικός του ισραηλινού στρατού που διέταξε την κακοποίηση Παλαιστινίου συλληφθέντα για διαμαρτυρία κατά του διαχωριστικού τείχους, έξω από το χωριό Νααλίν στη Δ. Οχθη, στις 7 Ιούλη. Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν κάτοικος της περιοχής κατέγραψε τη σκηνή, όπου ο Παλαιστίνιος, ενώ είναι τα χέρια του και τα μάτια του δεμένα, κρατείται από τον αξιωματικό, ο οποίος διατάζει στρατιώτη να βάλλει εναντίον του με πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα ο συλληφθείς να τραυματιστεί στο πόδι.

Η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «B'tselem» που δημοσιοποίησε το περιστατικό κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι με ελιγμούς εντυπωσιασμού απέφυγε, τελικά, να τους απαγγείλει ποινικές κατηγορίες, όπως κανονικά θα όφειλε, με βάση την ισραηλινή νομοθεσία. Από την πλευρά της, μια άλλη φιλειρηνική οργάνωση, η «Peace Now», κατήγγειλε την ισραηλινή κυβέρνηση γιατί ανακοίνωσε την ανέγερση άλλων 300 κατοικιών στον εποικισμό Μπεϊτάρ Ιλιτ, της Δ. Οχθης, όπου, ήδη, κατοικούν 30.000 υπερορθόδοξοι Εβραίοι, και 130 επιπλέον κατοικιών στον εποικισμό Χαρ Χομά, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Περισσότερη βλάβη απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί προκάλεσε η πάνω από δύο χρόνια διαρροή ραδιενέργειας απ' το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, «USS Houston», σε μεγάλα λιμάνια της Ιαπωνίας... Αυτό παραδέχτηκε χτες ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος επίσημα κρατικά στοιχεία των ΗΠΑ και σχετική έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας, που σημειώνει πως απ' το «USS Houston» «διέρρεε σταθερά μικρή ποσότητα ραδιενέργειας απ' τον Ιούνιο του 2006 έως τον Ιούλιο τρέχοντος έτους», οπότε εντοπίστηκε το πρόβλημα, όταν το σκάφος εισήλθε σε λιμάνι της Χαβάης.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης που θα ενταχθεί στην ισπανική αποστολή στο Αφγανιστάν εξετάζει η κυβέρνηση της Κολομβίας. Παράλληλα χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Αμυνας Κολομβίας και Γαλλίας ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία για την «καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών».

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Ο εισαγγελέας του έκτακτου στρατοδικείου του Γκουαντάναμο, Τζον Μέρφι, ζήτησε ποινή κάθειρξης όχι μικρότερη των 30 χρόνων κατά του Σαλίμ Χαμντάν, πρώην οδηγού του ηγέτη της «Αλ Κάιντα», Οσάμα Μπιν Λάντεν, που κρίθηκε ένοχος «για υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας».

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Ο πρόεδρος του Κογκρέσου της Γουατεμάλας Εδουάρδο Μέγιερ παραιτήθηκε, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος συνεργατών του ότι καταχράστηκαν κονδύλια του κοινοβουλίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες εκρήξεις στην Ιστανμπούλ

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν σε απορριμματοφόρο στο χώρο στάθμευσης δημοτικού κτιρίου στο Ουσκουντάρ, στην Ιστανμπούλ, χτες, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα αίτια των εκρήξεων δεν ήταν σαφή εξ αρχής, ωστόσο τηλεοπτικοί σταθμοί έκαναν λόγο για βλήματα όλμων που εκτοξεύτηκαν από κοντινό κοιμητήριο και είχαν στόχο στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή, επικαλούμενοι αστυνομικές πηγές.

Η τουρκική αστυνομία αναφέρει ότι η επίθεση είναι υπό έρευνα και ακόμα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί τίποτα από όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ ως πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, νέος γύρος φαίνεται να ξεκινά στο παιχνίδι της δικαστικής προσφυγής κατά του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), καθώς πληροφορίες θέλουν τον Εισαγγελέα που ξεκίνησε τη διαδικασία να ζητά την αποπομπή από το κόμμα των στελεχών που πραγματοποίησαν τις ενέργειας κατά της «κοσμικότητας της τουρκικής δημοκρατίας» και φέρουν την ευθύνη για την «καταδίκη» του ΑΚΡ και την επιβολή της χρηματικής ποινής. Στα στελέχη αυτά συγκαταλέγονται ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σφοδρές συγκρούσεις και σχέδια αποπομπής Μουσάραφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Το θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων φερόμενων ως «ισλαμιστών μαχητών που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν» ανακοίνωσαν χτες οι πακιστανικές αρχές σε σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν στην περιοχή των συνόρων Πακιστάν - Αφγανιστάν. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και άμαχοι.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, στην οποία συμμετέχουν το Κόμμα του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ), της δολοφονηθείσης Μπεναζίρ Μπούτο και το ΡΜL-Ν του Ναουάζ Σαρίφ, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασία αποπομπής του πρώην στρατηγού και προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, με τον νυν ηγέτη του ΡΡΡ, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι να δηλώνει ότι «η ηγεσία του συνασπισμού πιστεύει ότι έχει γίνει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει σε αυτήν τη διαδικασία».

Ο Π. Μουσάραφ, ενόψει των εξελίξεων, ακύρωσε χτες την επίσκεψή του στο Πεκίνο, για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Γκιλάνι.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία, για την οποία απαιτούνται κατόπιν τριήμερων διαβουλεύσεων στην Εθνοσυνέλευση τα 2/3 των ψήφων του Κοινοβουλίου την προσεχή βδομάδα. Ο επικεφαλής του ΡΡΡ χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως ένα βήμα προς τη δημοκρατία...

ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαφωνούν για τα γεγονότα της Μιτρόβιτσα...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δίχασε χτες για μία ακόμη φορά το Κοσσυφοπέδιο. Αφορμή η έκθεση αξιωματούχων του Οργανισμού για τα επεισόδια του περασμένου Μάρτη στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα κατά τις συγκρούσεις Σέρβων απεργών αστυνομικών και δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικών της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών (με αποτέλεσμα έναν Ουκρανό αστυνομικό νεκρό και πολλούς τραυματίες).

Απ' τις δηλώσεις των πρέσβεων του 15μελούς ΣΑ διαφάνηκε ότι δεν μπόρεσαν να τα βρουν ούτε καν στο τελικό συμπέρασμα της έκθεσης. Απ' τη μια, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε πως η έκθεση αποδεικνύει πως ήταν εσφαλμένη η απόφαση της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο για τη χρήση πυρών στους διαδηλωτές. Αντίθετα, άλλες διαπιστώσεις έκανε η διπλωματική εκπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ Κάρεν Πιρς. Η Πιρς εκτίμησε ότι η έκθεση δείχνει την αστυνομική αποστολή του ΟΗΕ να δρα στο πλαίσιο της εντολής της. Εντούτοις, σύμφωνα με την ίδια, στην έκθεση δε λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση στο πεδίο των συγκρούσεων...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι απέρριψε την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, για την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας με στόχο την επίτευξη μεταξύ τους συμφωνίας στους τομείς της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, των τελωνείων, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.

ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Πιέσεις για σύλληψη Μλάντιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Αποφασισμένη» να συλλάβει τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβόσνιων, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, είναι η Σερβία, δήλωσε χτες ο Ρασίμ Λάισιτς, αρμόδιος αξιωματούχος της σερβικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ωστόσο πως το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες αναφορικά με τους τρόπους επίτευξης αυτού του «στόχου» γιατί η δημοσιοποίηση οιασδήποτε πληροφορίας «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο» την επιχείρηση.

Πάντως, το χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Μπλιτς», επικαλούμενο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, επέμενε πως η σύλληψη του στρατηγού Μλάντιτς μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του τρέχοντος μηνός...

Στο μεταξύ, οι γνωστές αιτιάσεις του Ράντοβαν Κάρατζιτς (πρώην προέδρου των Σερβοβόσνιων) κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του διαπραγματευτή των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ πως το 1996 του πρόσφεραν συμφωνία προκειμένου να αποσυρθεί απ' το πολιτικό προσκήνιο με αντάλλαγμα την παύση της δίωξής του απ' το ΔΠΔ επανήλθαν. Πρόσφατα δημοσιεύματα του σερβοβοσνιακού Τύπου επανέφεραν στο προσκήνιο το γνωστό βιβλίο της πρώην εκπροσώπου του δικαστηρίου της Χάγης Φλόρενς Χάρτμαν «Ειρήνη και Τιμωρία». Εκεί η Χάρτμαν υποστηρίζει μεταξύ άλλων: α) Οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις της Δύσης κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν τη σύλληψη και έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία. β) Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, του «προσέφερε» ως τόπους πιθανής διαμονής την Ινδία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Νότια Αφρική, μια από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ