Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαφωνούν για τα γεγονότα της Μιτρόβιτσα...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δίχασε χτες για μία ακόμη φορά το Κοσσυφοπέδιο. Αφορμή η έκθεση αξιωματούχων του Οργανισμού για τα επεισόδια του περασμένου Μάρτη στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα κατά τις συγκρούσεις Σέρβων απεργών αστυνομικών και δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικών της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών (με αποτέλεσμα έναν Ουκρανό αστυνομικό νεκρό και πολλούς τραυματίες).

Απ' τις δηλώσεις των πρέσβεων του 15μελούς ΣΑ διαφάνηκε ότι δεν μπόρεσαν να τα βρουν ούτε καν στο τελικό συμπέρασμα της έκθεσης. Απ' τη μια, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε πως η έκθεση αποδεικνύει πως ήταν εσφαλμένη η απόφαση της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο για τη χρήση πυρών στους διαδηλωτές. Αντίθετα, άλλες διαπιστώσεις έκανε η διπλωματική εκπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ Κάρεν Πιρς. Η Πιρς εκτίμησε ότι η έκθεση δείχνει την αστυνομική αποστολή του ΟΗΕ να δρα στο πλαίσιο της εντολής της. Εντούτοις, σύμφωνα με την ίδια, στην έκθεση δε λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση στο πεδίο των συγκρούσεων...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι απέρριψε την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, για την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας με στόχο την επίτευξη μεταξύ τους συμφωνίας στους τομείς της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, των τελωνείων, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ