ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Το Σαββατοκύριακο το φεστιβάλ των κομμουνιστών

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Το σαββατοκύριακο 16 και 17 Αυγούστου θα διεξαχθεί το καθιερωμένο πια πολιτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ, στο Λαϊκό Πάρκο της Κοπεγχάγης, με πρωτοβουλία των κομμουνιστικών κομμάτων, ΚΚ στη Δανία(KpiD) και ΚΚ Δανίας (DKP).

Το φεστιβάλ είναι μια απάντηση στο πολιτιστικό ισοπέδωμα και την εμπορευματοποίηση της τέχνης που προωθείται από την ΕΕ μέσω κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Θα πάρουν μέρος γνωστοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και ο Peter Abrahamsen, θα υπάρχει χώρος διεθνούς αλληλεγγύης και θα γίνουν πολλές συζητήσεις για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην ΕΕ.

Το Σάββατο, μεταξύ άλλων, θα γίνει συζήτηση για τις επιπτώσεις του τρομονόμου στη Δανία και γενικότερα τις συνέπειες από την αντιτρομοκρατική υστερία. Συνδικαλιστικά στελέχη από το ταξικό κίνημα θα πάρουν μέρος σε ανοιχτή συζήτηση για τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις επιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Φεστιβάλ θα κλείσει με πολιτική ομιλία της ΓΓ του ΚΚ στη Δανία σ. Μπέτυ Κάρλσον.

Στο Φεστιβάλ θα παραβρεθεί και αντιπροσωπεία της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ, η οποία καλεί όλους τους Ελληνες εργαζόμενους που ζουν στη Δανία να πάρουν μέρος.


ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Η κρίση καλά κρατεί με εκεχειρίες και σχέδια «ειρήνης»...

Οι μόνοι χαμένοι από τις εξελίξεις είναι οι λαοί

Δεν περνάει εύκολα η ώρα για τους Γεωργιανούς στρατιώτες στο Γκόρι...

Associated Press

Δεν περνάει εύκολα η ώρα για τους Γεωργιανούς στρατιώτες στο Γκόρι...
ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΣΧΑ.--

«Κόκκινο» εξακολουθεί να χτυπάει (γεω)πολιτικά και στρατιωτικά η ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, παρά το «ειρηνευτικό» σχέδιο του Σαρκοζί, που απ' τις πρώτες κιόλας ώρες δεν κατάφερε να «σβήσει» τις πρόσφατες φωτιές του πολέμου. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού κάθε άλλο παρά «αντιμετωπίστηκαν» οι αιτίες που οδήγησαν και σ' αυτή την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας (έλεγχος περασμάτων και κοιτασμάτων ενέργειας, ανταγωνισμός για επικράτηση του ισχυρότερου ιμπεριαλιστή στην περιφερειακή και στη διεθνή γεωπολιτική αρένα, ανατροπή των έως σήμερα ευρύτερων στρατιωτικών «ισορροπιών» κλπ.).

Αλλωστε, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνέβαλαν ενεργά έως τώρα - και μαζί και χωριστά από τις ΗΠΑ - στην όξυνση της αντιπαράθεσης στην περιοχή του Καυκάσου. Οι περισσότερες, όντας και μέλη του ΝΑΤΟ, ενέκριναν τη μελλοντική διεύρυνσή του με τη Γεωργία και την Ουκρανία. Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συμμετέχει και στηρίζει τις επιδιώξεις και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ετσι, η (αναμενόμενη...) στρατιωτική επικράτηση και υπεροχή της Ρωσίας σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία άνοιξε την όρεξη πολλών. Και όχι, βεβαίως, μόνον της Μόσχας, που βρίσκει τη χρυσή ευκαιρία για τη μόνιμη(;) παρουσία της σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία, προτείνοντας με τρόπο (ήδη) την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία... Κάτι που «πρόσεξε» το τελευταίο 48ωρο η βρετανική «Ιντιπέντεντ», όπου η Νότια Οσετία χαρακτηρίζεται «γη που τώρα είναι τμήμα της Ρωσίας».

Οι εξελίξεις στον Καύκασο και η απόπειρα ορισμένων δυτικών ΜΜΕ και αξιωματούχων να παρουσιάσουν σαν «τρελό» το πρωτοπαλίκαρο των Αμερικανών στη Γεωργία (πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι) - που όπως ο ίδιος ομολόγησε πρόσφατα πήρε τις διαβεβαιώσεις της Δύσης για υποστήριξη πριν επέμβει - έχουν ανοίξει για τα καλά το κουτί της Πανδώρας. Ηδη η Ουκρανία (που όπως η Γεωργία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ) σε μία προσπάθεια να δείξει «έμπρακτη» συμπαράσταση στον ηττημένο Γεωργιανό ηγέτη επιχείρησε την Τετάρτη να περιορίσει (ει δυνατόν...) τις κινήσεις του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα με σχετικό προεδρικό διάταγμα. Η δε πολωνική ηγεσία φάνηκε την ίδια ώρα να ανακοινώνει επιτάχυνση των σχεδίων της για ανάπτυξη της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στο έδαφός της... Με άλλα λόγια, η προφανής (και αναμενόμενη...) στρατιωτική ήττα της Γεωργίας σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία γίνεται «εργαλείο» εκμετάλλευσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ετσι, στην αρχή της επέμβασης, που η Γεωργία εξαπέλυσε πρώτη στη Νότια Οσετία, τα δυτικά επιτελεία προπαγάνδας προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τη Γεωργία σαν «φτωχή, μικρή και ανίσχυρη», μολονότι αυτή η «αδύναμη χώρα», εδώ και μία τετραετία, προπονούνταν απ' τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για «σερίφης» στον Καύκασο που θα φρέναρε τη ρωσική γεωπολιτική υπεροχή... Με την ανακοίνωση της παύσης πυρός (περασμένη Τρίτη) πρώτα απ' όλα από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η γεωργιανή ηγεσία παρουσιάζεται (πολύ βολικά από αρκετά διεθνή δίκτυα) πως είτε παρανόησε τις «συμβουλές» των ΗΠΑ και δη της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, είτε πως «τρελάθηκε» οδηγώντας «παρορμητικά» τη χώρα στην «καταστροφή». Το θέμα είναι ότι είτε στη μία περίπτωση, είτε στην άλλη, η ΕΕ εκμεταλλεύεται την κατάσταση προσπαθώντας να αναπτύξει «παρατηρητές» του ευρωστρατού στην περιοχή, οι ΗΠΑ επιχειρούν να αυξήσουν την (ήδη σημαντική...) στρατιωτική τους παρουσία στον Καύκασο, οι «σύμμαχοι» της Ουάσιγκτον της λεγόμενης «Νέας Ευρώπης» (Πολωνία, χώρες της Βαλτικής κλπ.) προσπαθούν να ανακατέψουν τη σούπα του «ΝΑΤΟ» για να πάρουν κομμάτι (ή έστω και ψίχουλα) απ' την πίτα... Με άλλα λόγια; Οι μόνοι που χάνουν απ' τις εξελίξεις είναι οι λαοί, εφόσον και για όσο δε βάζουν, με τους αγώνες τους, φρένο στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις...


Δ. ΟΡΦ.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αναφερόμενο στις συγκρούσεις στη Νότια Οσετία, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Οι αιτίες των πολεμικών συγκρούσεων που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στη Γεωργία είναι ίδιες με τις αιτίες που γεννούν κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο: Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς, των μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η περιοχή γύρω από τον Καύκασο και την Κασπία θάλασσα είναι πλούσια σε ενέργεια και πρώτες ύλες και τόπος περάσματος αγωγών μεταφοράς ενέργειας. Ηδη πάνω στο αίμα των εκατοντάδων νεκρών έχει ξεκινήσει "παζάρι" μεταξύ των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα της λείας.

Η κρίση που ξέσπασε στη Νότια Οσετία αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά εξελίξεων που συμβαίνουν και στην περιοχή μας. Εξελίξεις που υπαγορεύονται από τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και στη Μέση Ανατολή είναι μόνο μερικές από αυτές που συνθέτουν μια επικίνδυνη κατάσταση και στη "γειτονιά" μας.

Η κατάσταση γίνεται πιο ζοφερή για τη χώρα μας κι από τη συμμετοχή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων τόσο της σημερινής της ΝΔ όσο και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, που χωρίς κανένα δισταγμό συμμετέχουν στους εκάστοτε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς παντού ανά τον κόσμο. Εχουν μετατρέψει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας μας σε ορμητήρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων, δίνουν ελληνική γη για να εγκαθίστανται ΝΑΤΟικά στρατηγεία (Κουτσόχερο) και Ευρωστρατηγεία (Λάρισα) και ΝΑΤΟικές βάσεις, στέλνουν στρατεύματα και πλοία για να εξασφαλίσουν μερίδιο από τη "λεία" και για τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες.

Αυτοί οι τυχοδιωκτισμοί καμία σχέση δεν έχουν με τη θέληση και τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού μας. Το ΕΚΝΛ καλεί την εργατική τάξη του Νομού μας να αντιδράσει άμεσα μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό και να απαιτήσει:

  • Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Να επιστρέψουν άμεσα όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ