ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
«Την πληρώνουν» τα λαϊκά στρώματα

Εκτός από την πολύωρη αναμονή, οι μικροϊδιοκτήτες με αγανάκτηση διαπιστώνουν πως έχει στηθεί στις πλάτες τους μία τεράστια κλοπή του εισοδήματός τους

Eurokinissi

Συνεχίζεται η μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου με την πολύωρη αναμονή στα γραφεία κτηματογράφησης, ενώ την ίδια στιγμή οι μικροϊδιοκτήτες αντιλαμβάνονται την απροκάλυπτη κλεψιά, αφού υπάρχουν οικογένειες που αναγκάζονται να πληρώσουν 5 ή και 10 φορές για τη δήλωση του ακινήτου τους.

Χτες, ο μέσος χρόνος αναμονής στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας ήταν στις δύο ώρες. Ηδη στις 7.30 το πρωί, οπότε και αρχίζουν να διανέμονται τα νούμερα προτεραιότητας, βρίσκονταν στο γραφείο κτηματογράφησης στο Σύνταγμα 200 άτομα.

«Ηρθαμε από τα χαράματα μήπως και τελειώσουμε νωρίς». «Πρέπει να πάμε και στη δουλειά, δε γίνεται να χάνουμε μεροκάματα για να κάνουμε τη δήλωση», έλεγαν κάποιοι, ενώ πολλοί είναι αυτοί που μετρούν «χαμένες» ώρες εργασίας για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, λόγω νομικών δυσκολιών. Οπως έχει επισημανθεί και από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, υπάρχουν πολύπλοκα νομικά θέματα, μεγάλες ασάφειες και «πονηρά» σημεία που μπορεί να εμπλέξουν τους ιδιοκτήτες σε περιπέτειες κατά την κτηματογράφηση.

Μέχρι τις 11 το πρωί είχαν δοθεί σχεδόν 700 νούμερα προτεραιότητας, ενώ εξυπηρετούνταν περίπου 120 άτομα την ώρα. Οπως μας είπαν, η κίνηση αυτή θεωρείται μειωμένη, αφού πριν το 15αύγουστο υπήρξε μέρα που εξυπηρετήθηκαν 2.200 άτομα. Να σημειωθεί ότι κάθε Τετάρτη το γραφείο στο Σύνταγμα δέχεται δηλώσεις από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Πολύπλευρη οικονομική αφαίμαξη

Η οικονομική αφαίμαξη των μικροϊδιοκτητών παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τα λαϊκά στρώματα, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Παράλληλα, αντιλαμβάνονται ότι αυτό το χαράτσι και μάλιστα για κάθε δικαιούχο, είναι καθαρή κλεψιά και δε δικαιολογείται με κανέναν τρόπο.

«Είμαστε 4 παιδιά και για ένα σπιτάκι που έχουμε από κοινού στην επαρχία θα πληρώσει ο καθένας μας από 35 ευρώ. Και άλλοι, που έχουν βίλες, θα πληρώσουν το ίδιο με μας, θα πληρώσουν 35 ευρώ», λέει μια κυρία στον «Ρ».

Για να συμπληρώσει κάποιος άλλος που ακούει τη συζήτηση: «Κατ' αρχήν, το κτηματολόγιο θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Δε φτάνει που έχει καθυστερήσει, μας βάζουν εμάς, τους απλούς ανθρώπους, να πληρώνουμε αδικαιολόγητα. Πάλι εμείς "την πληρώνουμε"...».

Επιπλέον, όπως μας λένε, για μικρά αγροτεμάχια, τα οποία όμως δεν είναι συγκεντρωμένα σε μια ενιαία έκταση, πρέπει κανείς να καταβάλει ξεχωριστά δήλωση και να πληρώσει για το καθένα 20 ευρώ. Αντίστοιχα για μια πολύ μεγαλύτερη έκταση, η οποία όμως είναι συγκεντρωμένη και ενιαία, θα πληρώσει κάποιος μόνο τα 20 ευρώ. «Κάποιος με πολύ μεγαλύτερη ιδιοκτησία, ίσως πληρώσει λιγότερα από μένα που έχω 2 - 3 πολύ μικρά οικοπεδάκια, μόνο και μόνο επειδή θα κάνει λιγότερες δηλώσεις», επισημαίνει κάποιος.

Την ίδια στιγμή, η αφαίμαξη εντείνεται με διάφορους τρόπους, μόνο και μόνο επειδή η όλη διαδικασία και η κατάσταση που επικρατεί, αφήνουν τέτοια περιθώρια. Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι έχουν αναλάβει «εργολαβικά» τη συμπλήρωση δηλώσεων, ενώ η «ταρίφα» σύμφωνα και με ανακοίνωση του ΤΕΕ έχει καθοριστεί στα 65 ευρώ τη δήλωση.

Το τραπεζικό κεφάλαιο δε θα μπορούσε να απουσιάζει απ' αυτή την καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων. Σε ερώτησή μας στην «Κτηματολόγιο ΑΕ», αν οι τράπεζες θα μετακυλίσουν το κόστος του κτηματόσημου που τους αναλογεί στους δανειολήπτες, η απάντηση ήταν πως «θα πρέπει να το καταγγείλουν οι δανειολήπτες στο Ινστιτούτο Καταναλωτών». Δηλαδή τις τράπεζες κανένας νόμος δεν τις υποχρεώνει να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί!

Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης θα διευρυνθεί κατά 2 ώρες, με πιο πιθανό το ενδεχόμενο τα γραφεία να δέχονται δηλώσεις από τις 7.30 το πρωί έως τις 16.30 το απόγευμα (αντί για 8.30 - 15.30 που ισχύει σήμερα). Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για τους εργαζόμενους καθώς με αυτό τον τρόπο ο εργάσιμος χρόνος επιμηκύνεται κατά πολύ. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμένουν στα γραφεία τουλάχιστον μία ώρα μετά τις 15.30 και χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος από και προς τη δουλειά...

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Κοινή δράση ενάντια στο νομοσχέδιο της βαρβαρότητας

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η απαίτηση για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ειδική αγωγή και η ανάγκη διεκδίκησης δημόσιας, δωρεάν και σύγχρονης ειδικής αγωγής για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη, αναδείχτηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΝ).

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και παραβρέθηκαν, εκπρόσωποι της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ταξικών συνδικάτων, του ενιαίου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με ειδικές ανάγκες Αττικής και νήσων, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι. Οι παραπάνω συμφώνησαν στην ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση στην - ήδη υποβαθμισμένη από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - ειδική αγωγή.

Πρώτος σταθμός αυτών των πρωτοβουλιών είναι η παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στη Βουλή, στις 7 μ.μ. την ερχόμενη Τρίτη 26 Αυγούστου, μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ την ίδια μέρα κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης με περιοδείες και συσκέψεις, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση κινητοποίησης με τη συμμετοχή διάφορων φορέων των ΑμΕΑ και των εργαζομένων τη μέρα που θα προγραμματιστεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Αντίστοιχη σύσκεψη έγινε και στη Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση την Τρίτη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

  • Την προκλητική εμφάνιση της αστυνομίας στην είσοδο των γραφείων της ΣΕΑΝ καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές. Οι αστυνομικοί, όταν κλήθηκαν να εξηγήσουν την παρουσία τους, επικαλέστηκαν δήθεν πρόσκληση του σωματείου των ΑμΕΑ και ζητούσαν να μάθουν πόσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη και αν έχουν σκοπό να κάνουν πορεία. Τελικά αποχώρησαν μετά από τη δυναμική παρέμβαση συνδικαλιστών.
Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 64 χρόνια από το Μπλόκο της Καλλιθέας και το κάψιμο των Παλαιών Σφαγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ταγματασφαλίτες θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, το Σάββατο 30 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελπίδας στα Παλαιά Σφαγεία (Ανω Πετράλωνα). Την εκδήλωση διοργανώνουν το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο τοπικός Προσφυγικός Σύλλογος «Η Ελπίδα».

Πυρκαγιές σε Οινόη και Λαγονήσι

Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες σε Οινόη και Λαγονήσι με λίγη ώρα διαφορά μεταξύ τους. Αν και οι άνεμοι τη στιγμή της εκδήλωσης των πυρκαγιών ήταν ισχυροί, η άμεση επέμβαση κατοίκων και πυροσβεστών, ήταν αρκετή για να μην επεκταθούν.

Στην Οινόη, η φωτιά άρχισε να κατακαίει δασική έκταση και ελαιόδεντρα, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι. Κάτοικοι της περιοχής, ισχυρές επίγειες δυνάμεις μαζί με υδροφόρες όμορων δήμων αλλά και τα εναέρια μέσα που έφτασαν στο σημείο (δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα) ήταν αρκετά για να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο.

Μία ώρα αργότερα, φλόγες ξεπρόβαλλαν σε ξερά χόρτα, σχεδόν δίπλα σε μεγάλη ξενοδοχειακή εγκατάσταση και κοντά σε σπίτια. Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, στο έργο της κατάσβεσης, συμμετείχαν τρία αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, υδροφόρες και οχήματα της πυροσβεστικής. Και στα δύο σημεία παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αποφύγουν αναζωπύρωση των πυρκαγιών, εξαιτίας των δυνατών ανέμων.

Παράλληλα, σήμερα έσβησαν και οι τελευταίες εστίες από τις χτεσινές πυρκαγιές στο Καλούσι Αχαΐας, στην Κρανούλα Ιωαννίνων και στα Κρέστενα Ηλείας.

Τραγικό θάνατο από πνιγμό βρήκαν ένας 22χρονος και ένας 25χρονος χτες το πρωί στην Εδεσσα. Οι δύο νέοι, αλβανικής καταγωγής, επιχείρησαν να κολυμπήσουν στο κανάλι του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ, στο τεχνητό φράγμα του ποταμού Αγρα. Πρόκειται για ένα κανάλι, που αποτελεί "παγίδα" για όσους επιχειρήσουν να δροσιστούν στα απότομα νερά του καναλιού που το βάθος ξεπερνά τα 10 μέτρα. Παρά την επικινδυνότητά του ο χώρος παραμένει αφύλακτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ