ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΗΠΑ
Σαπουνόπερα...

Διαδηλωτές, συνωμοσίες για απόπειρα δολοφονίας, η Χίλαρι Κλίντον, Μαντόνα κατά ΜακΚέιν, τα παζάρια εξουσίας... το Συνέδριο των Δημοκρατικών ανταγωνίζεται επάξια σενάριο χολιγουντιανής ταινίας

«Δημοκρατικό» ξύλο έπεσε στο Ντένβερ, έξω από το κέντρο όπου διεξάγεται το Συνέδριο των Δημοκρατικών

Associated Press

«Δημοκρατικό» ξύλο έπεσε στο Ντένβερ, έξω από το κέντρο όπου διεξάγεται το Συνέδριο των Δημοκρατικών
«Σταματήστε τα βασανιστήρια, σταματήστε τον πόλεμο»... Αυτές οι φωνές, οι φωνές των διαδηλωτών, δεν ακούστηκαν πουθενά. Θάφτηκαν, δε, κυριολεκτικά από τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στο Ντένβερ, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS 4 στο Κολοράντο.

Μία απόπειρα που αποτελεί δώρο εξ ουρανού... Για την αποσιώπηση των διαδηλώσεων και της καταστολής τους. Για την κατατρομοκράτηση όσων, ίσως, επιθυμούσαν να ενώσουν τις φωνές τους με τους τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ», που τη Δευτέρα, ημέρα έναρξης του συνεδρίου, προσπάθησαν να φτάσουν στο στάδιο του μπάσκετ όπου λαμβάνει χώρα το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών. Το Συνέδριο, που θα δώσει το προεδρικό χρίσμα στον Μπαράκ Ομπάμα. Οι διαδηλωτές «αποτράπηκαν» από τις αστυνομικές δυνάμεις, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», «δε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν το νέο οπλισμό τους». Παρ' όλα αυτά τη Δευτέρα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, έγιναν περισσότερες από 24 συλλήψεις διαδηλωτών που κρατούνταν στις ειδικές φυλακές, που δημιουργήθηκαν ειδικά γι' αυτούς, σε τεράστιες αποθήκες της πόλης του Κολοράντο.

Η απόπειρα είναι δώρο εξ ουρανού και για τη δημοτικότητα στις δημοσκοπήσεις του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και για την «ενότητα και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση» που προσπαθούν να επιτύχουν οι Δημοκρατικοί. Παρ' όλα αυτά, η σκιά της Χίλαρι Κλίντον είναι βαριά στο Συνέδριο και η ομιλία της αναμενόταν χθες με «αγωνία»...

Οσο για την απόπειρα, επρόκειτο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί αύριο, όταν ο γερουσιαστής του Ιλινόις θα μετέβαινε στο στάδιο του Ντένβερ για την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον 75.000 μελών, άλλων εκπροσώπων και οπαδών, μετά και την τυπική ανάληψη του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη ενός ατόμου την περασμένη Κυριακή, στο φορτηγό του οποίου βρέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με το CBS 4. Ενας από τους συλληφθέντες είχε στην κατοχή του έναν αγκυλωτό σταυρό και ενδέχεται να διατηρούσε διασυνδέσεις με ναζιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις.

Πάντως, ο εισαγγελέας Τρόι Εϊντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως δεν πιστεύει ότι υπήρχε πραγματική απειλή κατά του Ομπάμα. Την υπόθεση ερευνά και η «μυστική υπηρεσία» που έχει συγκροτήσει το Κογκρέσο για την ασφάλεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, σε συνεργασία με 55 πράκτορες του FBI και της CIA.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρόβλημα στον κινητήρα είχε το αεροσκάφος της «Spanair»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πρόβλημα στον κινητήρα, άρα και τεχνικό πρόβλημα, είχε το μοιραίο αεροσκάφος της «Spanair», το οποίο συνετρίβη στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης την περασμένη βδομάδα, καθώς δεν είχε αρκετή ισχύ κατά την απογείωσή του, ανέφεραν χθες πληθώρα δημοσιευμάτων του ισπανικού Τύπου μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των ειδικών και ενόσω η επίσημη έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος συνεχίζεται.

Στο μεταξύ 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν το αεροσκάφος των ιρλανδικών αερογραμμών «Ryanair» πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Λιμόζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, λόγω αποσυμπίεσης στην καμπίνα.

Το «Μπόινγκ 737», το οποίο εκτελούσε την πτήση Μπρίστολ - Βαρκελώνη - Ζιρόνα, είχε αναχωρήσει από τη Βρετανία με προορισμό την Ισπανία.

Σε ένα άλλο περιστατικό, αεροσκάφος της εταιρείας «Air Dolomiti», θυγατρικής της «Lufthansa», δεν πραγματοποίησε την Κυριακή απογείωση από το αεροδρόμιο του Μονάχου, όταν καπνοί αναδύθηκαν στο βασικό σύστημα προσγείωσης του αεροπλάνου. Η «Air Dolomiti», ιταλική θυγατρική κατά 100% της γερμανικής εταιρίας «Lufthansa», διαθέτει στόλο 19 αεροσκαφών, εκ των οποίων οκτώ μοντέλα ATR 72.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν χτες ο Σομαλός Πρόεδρος Αμπντουλαχί Γιουσούφ και ο πρωθυπουργός Νουρ Χασάν Χουσεΐν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, σε μία προσπάθεια να τερματίσουν τη μεταξύ τους κρίση που δημιουργήθηκε όταν ο πρωθυπουργός απέπεμψε υπουργό - στενό συνεργάτη του φιλοδυτικού Προέδρου...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η κάτω Βουλή της ρουμανικής Βουλής ψήφισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του υπουργού Εργασίας Πολ Πακουράρου και του πρώην υπουργού Οικονομίας Κόδρουτ Σέρες, για διαφθορά και αποδοχή δωροδοκίας.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως εννιά Κούρδοι αντάρτες και τρεις Τούρκοι χωροφύλακες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Μούτκι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, δήλωσε χτες σε συνέντευξη ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για αναμέτρηση με την πρώην υποψήφια της προεδρίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η εκλογή νέου ηγέτη αναμένεται το Νοέμβρη.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνέχισαν χτες τις διαδηλώσεις έξω από την πρωθυπουργική κατοικία του Σαμάκ Σουνταραβέζ, ζητώντας την απομάκρυνσή του. Ο Σουνταραβέζ κάλεσε το πλήθος να διαλυθεί και ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών τον άμεσο έλεγχο της αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης. Παράλληλα, ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης, στρατηγός Ανουπόνγκ Παοζίντα, απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε χτες για άγνωστη αιτία σε χημικό εργοστάσιο της πόλης Γιτζχού της νοτιοδυτικής επαρχίας Γκουανγκζί με αποτέλεσμα το θάνατο των 11 ατόμων, τον τραυματισμό δεκάδων και την απομάκρυνση 11.500 ατόμων που κατοικούν στις παρακείμενες περιοχές για προληπτικούς λόγους.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.- Σημαντική νίκη σε επαναληπτικές κοινοβουλευτικές εκλογές πέτυχε χτες ο Μαλαισιανός αντιπολιτευόμενος ηγέτης Ανουάρ Ιμπραχίμ που έχει κατηγορηθεί με διάφορες αφορμές από την κυβέρνηση και έχει φυλακιστεί κατά το παρελθόν για μία εξαετία για «σοδομισμό» και «διαφθορά». Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ο υποψήφιος του κόμματος του Ανουάρ Ιμπραχίμ πήρε τη βουλευτική έδρα στη βόρεια βιομηχανική περιοχή Πενάνγκ, που διεκδικούσε και ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που έκανε τους υποστηριχτές της αντιπολίτευσης να βλέπουν πιθανή την άνοδο του Ανουάρ ακόμη και στον πρωθυπουργικό θώκο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Βόμβα εξερράγη στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης για την αυτονομία στην πόλη Ντέρα Αλαχ Γιαρ της επαρχίας Μπαλουχιστάν, στο Πακιστάν και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 20 ανθρώπων. Επίσης, η Λιν Τρέισι, ανώτατη διπλωμάτης του αμερικανικού προξενείου στο Πεσαουάρ, διέφυγε της επίθεσης ενόπλων εναντίον του θωρακισμένου αυτοκινήτου.

ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Ούτε μία ελπίδα δίκαιης δίκης»...

ΧΑΓΗ.-- Δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα δίκαιης δίκης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία διαπίστωσε χτες ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς, σε επιστολή προς το δικαστήριο με ημερομηνία 24 τρέχοντος μηνός που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κανείς στον κόσμο δεν πιστεύει πως υπάρχει οιαδήποτε πιθανότητα αθώωσής μου απ' αυτό το δικαστήριο»...

Ο Κάρατζιτς συνελήφθη στο τέλος του περασμένου μήνα και βαρύνεται, μεταξύ άλλων, με τις κατηγορίες της γενοκτονίας Βόσνιων Μουσουλμάνων, ενώ ήταν πρόεδρος των Σερβοβόσνιων τον Ιούλη του 1995. Εχει κληθεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να δηλώσει αθώος ή ένοχος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Σταυροφορία» των Βαυαρών «Χριστιανών» κατά της Αριστεράς

«Σταυροφορία» κατά του κόμματος «Η Αριστερά» κήρυξε ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας, Ερβιν Χούμπερ. Συγκεκριμένα δήλωσε στη «Ζιντ Ντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου: «Θα σταματήσουμε την προέλαση της Αριστεράς και θα την εμποδίσουμε να μπει στη Βουλή της Βαυαρίας». «Η Αριστερά είναι ένα κόμμα με μία πολύ ισχυρή κομμουνιστική βάση, που δε στέκεται στο έδαφος του "βασικού νόμου" (ενν. του Συντάγματος)» είπε ο Βαυαρός πολιτικός. Βεβαίως η «Αριστερά» καμιά σχέση δεν έχει με κομμουνιστική ιδεολογία, αλλά...

Για να γίνει περισσότερο πιστευτό το ιδεολογικό κήρυγμά του, πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πια Ψυχρός Πόλεμος, έτσι είναι, αλλά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που συνεχίζουν να ονειρεύονται την ιδέα του κομμουνισμού. Θα επιτεθούμε ενάντια σ' αυτούς τους ξελογιαστές... Δε θα κάνουμε το ιστορικό λάθος να υποτιμήσουμε την Αριστερά».

Να σημειωθεί ότι οι εκλογές για τη βαυαρική Βουλή θα γίνουν στις 28 Σεπτέμβρη και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το κόμμα «Η Αριστερά» συγκεντρώνει ποσοστό 4% των ερωτηθέντων. Ωστόσο ο Χούμπερ δήλωσε: «Οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν έχουν στο νου μόνο σκέψεις τακτικής. Ο αγώνας κατά της Αριστεράς πηγάζει από την καρδιά μας».

Ο επίσης ο Χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πρωθυπουργός, Γκίντερ Μπέκσταιν, προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η δήλωση του Χούμπερ, εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι ο όρος «σταυροφορία» δεν είναι «κεντρική έννοια» στον εκλογικό αγώνα, αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ίδιου κόμματος, Πέτερ Ραμστίουερ, δήλωσε: «Το αληθινά παραμορφωμένο προσωπείο της Αριστεράς δεν έχει παρουσιαστεί επαρκώς».


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ