ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμη να υιοθετήσει τις αμερικανικές αξιώσεις

Απροκάλυπτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και στον τρόπο αντιμετώπισής τους από τις διωκτικές αρχές, συνιστά η αμερικανική αξίωση για υλοποίηση των «υποσχέσεων» που, όπως αποκαλύπτεται από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία», είχε δώσει (;) ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης στο συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάικλ Σίαν, όταν συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον τον Ιούλη του 1999. Οι Αμερικανοί με την έκθεσή τους δείχνουν πιο φανερά πλέον το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές διωκτικές αρχές για να είναι πιο αποτελεσματικές στη δίωξη της τρομοκρατίας, όπως την εννοούν αυτοί φυσικά.

Αφού πέτυχαν ήδη την κύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας για τη λεγόμενη δικαστική συνδρομή (σσ αυτή που επιτρέπει στο FBI να καλεί σε αμερικανικά δικαστήρια Ελληνες μάρτυρες ή ύποπτους για θέματα τρομοκρατίας!) μεθοδεύουν τώρα την αλλαγή και της νομοθεσίας, που θα τους επιτρέπει κυριολεκτικά να καθορίζουν όχι μόνο τη σύνθεση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των Υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και να υπαγορεύουν και τη στρατηγική που θα ακολουθούν οι διωκτικές αρχές τα επόμενα χρόνια. Βέβαια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημόσια ότι δε θα αλλάξει η νομοθεσία και ότι το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας είναι επαρκές.

Η περιβόητη συμφωνία αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θα είναι όμοια με αυτές που έχουν συναφθεί με άλλες χώρες και δε θα έχει τίποτε το μεμπτό. Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως, αναφέρεται ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης πήγε στην Ουάσιγκτον για να «βελτιωθεί» αυτή η συμφωνία, πράγμα που προφανώς δεν έχει γίνει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ζητούν να έχουν οι πράκτορές τους το πάνω χέρι στις αστυνομικές επιχειρήσεις και στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόπτων, θέτουν επιτακτικά την αναθεώρηση της προανακριτικής διαδικασίας με στόχο τον περιορισμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων (απουσία συνηγόρου, κράτηση σε ειδικούς χώρους κλπ), ζητούν να ληφθούν μέτρα για την προστασία των μαρτύρων και να υπάρξει συνολικά μια αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις «τρομοκρατίας». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ανάθεση της εκδίκασης των υποθέσεων «τρομοκρατίας» σε Τριμελές Εφετείο χωρίς τη συμμετοχή ενόρκων, η ευνοϊκή αντιμετώπιση των κατηγορουμένων που δέχονται να συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές κλπ.

Οι Αμερικανοί προωθούν την «ιταλοποίηση» του νομοθετικού πλαισίου, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει, παρά το γεγονός ότι πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση είτε απευθείας τους συνομιλητές τους, είτε έμμεσα με τη μορφή των εκθέσεων ή κατά παραγγελία δημοσιευμάτων σε ελληνικές και αμερικανικές εφημερίδες. Από αυτά τα δημοσιεύματα προκύπτει επίσης ότι στοχεύουν στην αναδιοργάνωση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πολύ περισσότερο στον τρόπο λειτουργίας της.

Στο κεφάλαιο αυτό, είναι σαφές ότι υπήρξαν σχέδια τα οποία παρουσιάστηκαν στη συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Σίαν και ορισμένες πλευρές αυτών των σχεδίων έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Πρόκειται για την εσωτερική διάρθρωση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε συγκεκριμένα τμήματα (ερευνών, πληροφοριών, διοικητικής υποστήριξης, αρχείου, τεχνικό τμήμα, δημοσίων σχέσεων, προανακριτικό, εργαστηριακών ερευνών) η οποία βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Οι Αμερικανοί απαιτούν να στελεχώνονται οι υπηρεσίες αυτές με ανθρώπους της δικής τους επιλογής και κυρίως να μη μετατίθενται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε άλλες υπηρεσίες.

Εκείνο που δεν έχει συνομολογηθεί από καμιά πλευρά, αλλά είναι εύκολο να το συμπεράνει κανείς από το γράμμα και το πνεύμα και της τελευταίας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι η απαίτηση πλέον των Αμερικανών «διωκτών» της τρομοκρατίας, να διευρυνθούν οι λίστες των υπόπτων για να συμπεριληφθούν σ' αυτές όλοι όσοι εκφράζονται ή συμμετέχουν ενεργά σε αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις κάθε μορφής και περιεχομένου. Σύμφωνα με την αμερικανική πολιτική ερμηνεία του φαινομένου της «τρομοκρατίας», εν δυνάμει τρομοκράτες και υπονομευτές των αμερικανικών συμφερόντων και της ασφάλειας των ΗΠΑ, είναι όλοι εκείνοι που δε συμφωνούν με την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με αυτή τη λογική τα αρχεία της Ασφάλειας πρέπει να εκσυγχρονιστούν και τα δίκτυα πληροφοριοδοτών των διωκτικών Υπηρεσιών πρέπει να απλωθούν παντού, για να καλύψουν τις ανάγκες των υπερατλαντικών σερίφηδων...

Τα ερωτήματα που προκύπτουν επομένως το τελευταίο διάστημα είναι:

1) αν και σε ποιο βαθμό η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τα αμερικανικά σχέδια αστυνόμευσης των αντιαμερικανικών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων στη χώρα μας, στο όνομα της δίωξης της τρομοκρατίας,

2) αν έχει συμφωνήσει ότι οι όποιες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις συνιστούν απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και πρέπει να «αντιμετωπιστούν» όπως επιτάσσουν οι... απειλούμενοι και

3) εξίσου σοβαρό με τα προηγούμενα, αν έχουν δώσει ήδη στη διάθεση των ξένων μυστικών υπηρεσιών προσωπικά στοιχεία των Ελλήνων ή και των ξένων πολιτών που, κατά τους Αμερικανούς, πρέπει να «αντιμετωπιστούν» ως «τρομοκράτες»!

Ολα τα δεδομένα, δυστυχώς για την ελληνική κυβέρνηση, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί (Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης), είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις αμερικανικές αξιώσεις για να μη διαψευστούν οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρει κατηγορηματικά ότι «η αντιτρομοκρατική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή και αφοσίωση, εάν πρόκειται να σημειώσει η Ελλάδα επιτυχία»!

ΕΕΔΥΕ
Τίτλος τιμής για τη χώρα μας οι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σχετικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία»

Χρησιμοποιώντας «γκαιμπελικές» μεθόδους προπαγάνδας, ο πρώτος τη τάξει τρομοκράτης των λαών, οι ΗΠΑ, στρέφεται πλέον απροκάλυπτα εναντίον του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην πατρίδα μας. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε σε μια χρονική περίοδο που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν νέες υπονομευτικές μεθοδεύσεις σε ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο. Μεθοδεύσεις και επεμβάσεις, οι οποίες δεν πρέπει να... προσκρούσουν πάνω στο λαϊκό κίνημα και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι ιμπεριαλιστές το «βαφτίζουν» τρομοκράτη...

Με αφορμή την έκθεση αυτή, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται: «Είναι τουλάχιστον προκλητικό και προσβλητικό απέναντι στο λαό μας, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, εκείνοι που αιματοκύλησαν λαούς ολόκληρους, που ευθύνονται για μεγάλα εγκλήματα κατά των λαϊκών κινημάτων, οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες του κόσμου, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές να αναφέρονται για τη δήθεν τρομοκρατία στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, όταν σαφέστατα υπονοούν το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας που αντιτάχθηκε σθεναρά στις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές επεμβάσεις και πολέμους».

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζεται στο κείμενο, η οποία αποτελεί ωμή παρέμβαση και επέμβαση των ΗΠΑ, έχει στόχο να δυσφημήσει τους αγώνες του λαού μας, να προετοιμάσει το έδαφος για το περαιτέρω χτύπημα των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων.

Η ΕΕΔΥΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, που πρωτοστάτησε στις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, καθώς επίσης και στις διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του σφαγέα των Βαλκανίων, Κλίντον, καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει πιο μαζικά και δυναμικά τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες κατά της Νέας Τάξης. Σε ό,τι δε αφορά, συνεχίζεται, την επιχείρηση ταύτισης αυτών των αγώνων με διάφορες «τρομοκρατικές» επιθέσεις, υπενθυμίζει πως στη χώρα μας ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν πως πίσω από αυτές κρύβονται, κυρίως, οι μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών και πρώτα απ' όλα η CIA.

Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η δημοσιοποίηση δε αυτής της έκθεσης των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία νέας επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, τις συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τους γενικότερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Ηδη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει το "μήνυμα" και έχει δώσει εξετάσεις καλής διαγωγής στις ΗΠΑ, χτυπώντας επανειλημμένα τις λαϊκές διαδηλώσεις».

Η ΕΕΔΥΕ, εκφράζοντας, τονίζεται σ' άλλο σημείο, και τη θέληση του ανυπόταχτου λαού μας, επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά πως ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό μας. Οι μεγάλοι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες, που οι φονιάδες των λαών ονομάζουν «τρομοκρατικούς», αποτελούν τίτλο τιμής για τη χώρα μας.

Και καταλήγει: «Με τη μαζική συμμετοχή στο 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης, τη Μαραθώνια Πορεία στις 14 Μάη, στο Παγκόσμιο Συνέδριο, αλλά και στις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα το Μάη - μήνα αντιιμπεριαλιστικής δράσης, ο λαός μας θα απαντήσει πως δεν υποτάσσεται, δεν προσκυνά, αλλά αγωνίζεται για την ανατροπή της Νέας Τάξης».

«Τρομοκράτες» σε φωτογραφία!

Μια ανάγνωση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθιστά αντιληπτό τι εννοούν οι Αμερικανοί όταν ομιλούν περί «τρομοκρατίας». Για την ακρίβεια, δε χρειάζεται καν να διαβάσεις την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αρκεί, απλώς να την κοιτάξεις. Μια ματιά είναι αρκετή. Αυτή είναι ίσως και η επιπλέον «αξία» τούτης της έκθεσης: Οτι, δεν αρκείται να σου λέει με λόγια και λέξεις τι εννοεί. Στο... δείχνει κιόλας. Πράγματι. Η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πείθει πως όταν οι ΗΠΑ θέλουν να πουν κάτι - και να το πουν χωρίς ασάφειες - εκτός ότι στο στέλνουν με «ραβασάκι», εκτός ότι στο διατυπώνουν ρητώς και κατηγορηματικώς, το «φωτογραφίζουν» κι από πάνω. Και όταν λέμε το «φωτογραφίζουν», το εννοούμε. Το «φωτογραφίζουν», κυριολεκτικώς. «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις», που λένε. 'Η ακριβέστερα, «μια φωτογραφία, χιλιάδες τρομοκράτες»!

***

Πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Ιντερνετ, μπορεί κανείς να ανατρέξει και να βρει την περίφημη έκθεση για την «τρομοκρατία». Εκεί, κάπου στην 4η και την 5η σελίδα, θα δει τη λέξη «Greece». Κάτω από την ένδειξη «Ελλάδα» υπάρχει ολόκληρο το κατεβατό που αφορά στη χώρα μας, σχετικά με την «τρομοκρατία». Σημείωση: Οσοι δε γνωρίζετε αγγλικά, μην απογοητεύεστε. Δε χρειάζεται να κατέχεις «γρι» (!) από την αγγλικήν για να «διαβάσεις» τι λέει η έκθεση (τουλάχιστον σχετικά με την Ελλάδα). Οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει. Δεν περιορίζονται να μιλούν για τους «τρομοκράτες» στην Ελλάδα. Τους Ελληνες «τρομοκράτες» τους δείχνουν, επαναλαμβάνουμε! Τους έχουν, μάλιστα, όλους μαζί. Μαζεμένους.

***

Εκεί, λοιπόν, στην 4η και στην 5η σελίδα της έκθεσης, οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει δυο φωτογραφίες. Στην πρώτη εικονίζεται μια φλεγόμενη αμερικανική σημαία. Στη δεύτερη, στην ακριβώς από κάτω φωτογραφία, το πλάνο μεγαλώνει. Η δεύτερη φωτογραφία που εμπλουτίζει το περιεχόμενο της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία», είναι μια φωτογραφία που τραβήχτηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, όπου χιλιάδες Ελληνες εικονίζονται να διαδηλώνουν εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία! Ιδού λοιπόν οι «τρομοκράτες»! Το FBI και η CIA έχουν αδιάσειστα στοιχεία! Η φωτογραφία τους τα λέει όλα: Ο «τρομοκράτης» είναι το 98% του ελληνικού λαού! Ο «τρομοκράτης» είναι όποιος διαμαρτύρεται ενάντια στις έξυπνες βόμβες τους! Ποια «17 Νοέμβρη»; Αυτά είναι παραμύθια για αφελείς. Στο φωτογραφικό διάνθισμα της έκθεσής τους, οι ΗΠΑ δεν επέλεξαν να βάλουν ούτε τη φωτογραφία του Γουέλς, ούτε κάποιου άλλου από αυτούς που οι ίδιοι έβαλαν τη «17 Ν» και τους «έφαγε». Στην έκθεσή τους ο εικονιζόμενος «τρομοκράτης» είναι άλλος: Ο ελληνικός λαός!


Ν.Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ