ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Κυριακή η Μεγάλη Συναυλία Ειρήνης

Στις 9 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με την ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου

Την Κυριακή 7 Μάη, στις 9 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη μοναδική συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, αφιερωμένη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης, ανοίγει η αυλαία των κεντρικών εκδηλώσεων του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη(ΕΕΔΥΕ).

Τα παραπάνω αναφέρονται στο δελτίου Τύπου της ΕΕΔΥΕ, ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξαναζήσουμε στιγμές με τραγούδια από το παρελθόν. Μουσικές στιγμές, μέσα από τα αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες της ελληνικής μουσικής, όπως ο Θεοδωράκης, ο Μούτσης, ο Λεοντής, ο Τόκας και άλλοι, αλλά και σύγχρονα τραγούδια του Δ. Μητροπάνου που ο κόσμος έχει αγαπήσει.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος, με δήλωσή του στο «Ρ», επισήμανε: «Στόχος της συναυλίας είναι να δοθεί μέσα από τη μουσική, εορταστικός χαρακτήρας, στην επίσημη έναρξη των κεντρικών εκδηλώσεων του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αφού ο Δ. Μητροπάνος είναι ένα καλλιτέχνης με γνωστή αξία και συγχρόνως ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες στα θέματα της ειρήνης».

Ο Γρ. Πετρόπουλος, παράλληλα, τόνισε ότι «η συγκεκριμένη συναυλία, πέρα από ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης». Ενός συνεδρίου, συνέχισε, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία ανθρώπων προερχομένων από φιλειρηνικές οργανώσεις και κινήματα από όλο τον κόσμο. «Απευθύνουμε κάλεσμα προς τον αθηναϊκό και πειραϊκό λαό, να βρεθεί την Κυριακή το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας», κατέληξε ο Γρ. Πετρόπουλος.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πολύμορφες δραστηριότητες του φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα στα πλαίσια του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης θα κορυφωθούν με την Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 14 Μάη, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Τέλος, εισιτήρια για τη συναυλία μπορείτε να προμηθευτείτε, από τα κεντρικά δισκοπωλεία, τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48 - τηλέφωνο: 38.44.853) και το ραδιοφωνικό σταθμό «Μελωδία FM 100» (Σωκράτους 57 Ομόνοια). Η τιμή εισιτηρίου είναι 3.500 δραχμές.

«ΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ»
Κάλεσμα αγώνα στο νομικό κόσμο

Με αφορμή τη νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή, οι «Νομικοί για την Ειρήνη», με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, επισημαίνουν: «Η Νέα Τάξη Πραγμάτων απλώνει μεθοδικά τα δίχτυα της πάνω στον κόσμο. Με όπλο της το ΝΑΤΟ, επιχειρεί να υποδουλώσει τους λαούς, να καταπνίξει κάθε μορφή αντίστασης στα αντιλαϊκά σχέδιά της. Οι πολυεθνικές με την παγκοσμιοποίηση δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις. Η φτώχεια μαστίζει τους λαούς και η ανεργία πλήττει όλο και μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, με αποτέλεσμα λίγοι άνθρωποι να συγκεντρώνουν αμύθητα πλούτη».

Σ' αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, συνεχίζουν στο κείμενό τους, η μόνη προοπτική και ελπίδα είναι η πάλη των λαών. Η αντίσταση των ανθρώπων, που πιστεύουν στην ειρήνη και την κοινωνική ισότητα. Ολων εμάς, που θέλουμε τη χώρα μας χωρίς βάσεις και πυρηνικά. Εναν κόσμο ειρηνικό κι ευτυχισμένο. Και σε μας τους νομικούς, τονίζουν, πέφτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος και υποχρέωση να επιδιώκουμε αυτούς τους στόχους. Να γίνουμε πρωτοπόροι της πάλης του λαού μας κατά της Νέας Τάξης. Να παλέψουμε εναντίον του Συμφώνου Σταθερότητας, που θέτει τις χώρες και τους λαούς της περιοχής μας σε καθεστώς ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας και περιορισμένης εθνικής ανεξαρτησίας. Εναντίον του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, που σχεδιάζει να μετατρέψει τους νεαρούς Ελληνες σε μισθοφόρους του. Εναντίον της βάρβαρης παγκοσμιοποίησης των πολυεθνικών.

Σήμερα, που οι ΗΠΑ εντείνουν με «εκθέσεις» τους τις πιέσεις στη χώρα μας, υπογραμμίζουν σ' άλλο σημείο, για να λάβει η κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα καταστολής των ειρηνικών λαϊκών κινητοποιήσεων, ονομάζοντας τρομοκράτες όσους αγωνίζονται για την προστασία των λαϊκών κατακτήσεων και αυτούς που διαμαρτύρονται για τις νέες μεθοδεύσεις τους στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

Και καταλήγουν: «Οι ευκαιρίες για να ακουστεί η φωνή μας είναι πολλές. Καλούμε το νομικό κόσμο να συμμετάσχει στο 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης, που άρχισε στις 4 Μάη και θα κορυφωθεί στις 14 Μάη με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης».

Ξανά για τον κ. Πρετεντέρη

«Δε θέλουμε τους Αμερικανούς: Με γεια μας, με χαρά μας, αλλά τότε ούτε αυτοί θα μας θέλουν! Μας συμφέρει όμως να μην μας θέλουν οι Αμερικανοί»; γράφει ο Ι.Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ» της 3/5/2000. Και σε άλλο σημείο του δουλοπρεπούς άρθρου του σημειώνει, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά την επίσκεψη Κλίντον: «Και υποθέτω ακόμη ότι όταν σε μια χώρα δεν επιτρέπουν στον πρόεδρό τους να πάει στην πρεσβεία "επειδή θα περάσει η διαδήλωση", το θεωρούν καφρίλα. Δεν μπορώ να τους δώσω εντελώς άδικο. Το ίδιος ακριβώς θα αισθανόμουν κι εγώ αν εμπόδιζαν τον Στεφανόπουλο να φθάσει στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου ή της Μόσχας, επειδή οι τοπικές Παπαρήγες δε γουστάρουν την ελληνική πολιτική σε κάποιο σημείο του πλανήτη»!

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ραγιάδικα και αντιδραστικά ο Ι.Κ. Πρετεντέρης τα γράφει με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «για την τρομοκρατία». Με την οποία, όπως λέει ο ίδιος, «οι αρμόδιοι της Ουάσιγκτον μας ξεπλήρωσαν μέρος του λογαριασμού για το Κοσσυφοπέδιο και την επίσκεψη Κλίντον με τον πιο σαδιστικό τρόπο. Κατέγραψαν απλώς όσα έγιναν στον τόπο μας, όσα γίνονται και όσα δεν έχουν γίνει».

1. Το πρώτο, που πρέπει να υπογραμμιστεί, είναι η προσπάθεια του κ. Πρετεντέρη, ευθυγραμμιζόμενου πλήρως με την πιο άθλια αντικομμουνιστική κυβερνητική προπαγάνδα να εμφανίσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και το ΚΚΕ ως επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας, ως υπεύθυνα για τις ιμπεριαλιστικές προκλήσεις, όπως είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η τοποθέτησή του θυμίζει τις τότε δηλώσεις κυβερνητικών, ότι οι λαϊκές αντιδράσεις κατά της πολιτικής των ΗΠΑ στραπατσάρουν (!) το πρόσωπο της Ελλάδας, τη δυσφημούν στο εξωτερικό!! Ομως, ο κ. Πρετεντέρης πάει πιο μακριά. Θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αντίδραση των ΗΠΑ! Μάχαιραν έδωσες, μάχαιραν θα λάβεις, σου λέει...

Ομολογεί, έτσι, με τον τρόπο του, λειτουργώντας ως γνήσιο φερέφωνο των ΗΠΑ ότι το περιεχόμενο της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στρέφεται κατά του λαϊκού κινήματος που θεωρείται από τις ΗΠΑ τρομοκράτης! Με άλλα λόγια, λέει: Αφού ο λαός προβαίνει σε τρομοκρατικές πράξεις, δικαίως οι ΗΠΑ αντιδρούν κατά της... τρομοκρατίας!!

Με τον παραπάνω τρόπο, όμως, ο κ. Πρετεντέρης κάνει και κάτι άλλο: Συγκαλύπτει το ρόλο των ΗΠΑ, που δρουν ως παγκόσμιος τρομοκράτης, που είναι η κύρια πηγή της τρομοκρατίας στον κόσμο, μαζί με τους βασικούς εταίρους τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οχι, η τρομοκρατία δεν προέρχεται από την ίδια την πολιτική των ιμπεριαλιστών! Προέρχεται από τους λαούς που αντιδρούν σ' αυτή, μας λέει ο κ. Πρετεντέρης.

Φαίνεται ότι η αναφώνηση «αίσχος», μάλλον δεν είναι αρκετή για τα γραφόμενα του κ. Πρετεντέρη.

2. Στις χιλιάδες των αγωνιστών που κατέβηκαν στους δρόμους έχοντας τη συμπαράσταση πολύ περισσότερων χιλιάδων, ο κ. Πρετεντέρης αποδίδει «προσωπική ιδιοτέλεια, πολιτική σκοπιμότητα, αλλά και βλακεία»!

Δείχνει, λοιπόν, και με αυτό τον τρόπο, τη λύσσα που τον χαρακτηρίζει, στο άκουσμα και μόνο των λέξεων αντίσταση, λαϊκή πάλη, αξιοπρέπεια. Και κρίνει εξ ιδίων.

3. Τι θα έπρεπε να κάνει ο λαός κατά την άποψη του κ. Πρετεντέρη; Μας το λέει ο ίδιος καθαρά και παστρικά. Βομβαρδίζεται η Γιουγκοσλαβία; Να χειροκροτήσει ο λαός και όχι να αντιτίθεται στη συντριπτική πλειοψηφία του! Ερχεται ο Κλίντον στην Ελλάδα; Να τον υποδεχτούμε μετά βαΐων και κλάδων και όχι να διαδηλώνουμε κατά της πολιτικής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ! Λένε οι ΗΠΑ - ΕΕ ότι η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας είναι τρομοκρατική; Να πει και ο ελληνικός λαός ότι είναι! Θέλουν οι ΗΠΑ - Γερμανία να «κόψουν» το Μαυροβούνιο από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας; Βεβαίως, να πει και ο ελληνικός λαός! Ο,τι διατάξει ο μπέης...

Αυτή τη νοοτροπία θέλει ο κ. Πρετεντέρης «να περάσει» στους λαϊκούς αναγνώστες της εφημερίδας όπου εργάζεται. Τη νοοτροπία του ραγιαδισμού στο άκρον άωτον. Τη νοοτροπία που τσάκισαν οι αγωνιστές του 1821, της ΕΑΜικής Αντίστασης, του Πολυτεχνείου και όλων των αγώνων του λαού μας.

Διακρίνει κανείς πολιτική σκοπιμότητα στον κ. Πρετεντέρη; Αν είναι δυνατόν...

Πάντως, αν τον Κ. Στεφανόπουλο τον υποδέχονταν διαδηλωτές σε ξένες πρωτεύουσες καταγγέλλοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας, εμείς θα είμασταν με το μέρος των διαδηλωτών.

4. Το άρθρο του κ. Πρετεντέρη μας θυμίζει το κύριο άρθρο της εφημερίδας το «ΒΗΜΑ» την 26η Ιούνη 1941 (τότε λεγόταν «Ελεύθερον Βήμα») όπου γραφόταν: «Από της πρωίας χθες αι Ιταλικαί Στρατιωτικαί Αρχαί εγκατεστάθησαν επισήμως και εις την Πρωτεύουσαν της Ελλάδος. Λαμπραί τελεταί εσημείωσαν το ιστορικόν γεγονός τούτο, το οποίον ο Αθηναϊκός Λαός παρηκολούθησε με ηρεμίαν και ευπρέπεια εν μέσω ατμοσφαίρας βαθυτάτης κατανοήσεως της πραγματικότητας. Αι Ιταλικαί Αρχαί Κατοχής είχον την ευτυχή και ιπποτικήν έμπνευσιν να περιλάβουν εις τον κύκλο της τελετής της εγκαταστάσεώς των εις Αθήνας την κατάθεσιν στεφάνου εις τον Τάφον του Αγνώστου Ελληνος Μαχητού...».


Ν.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πλήθος φιλειρηνικών εκδηλώσεων

Διοργανώνονται σε όλους τους νομούς στα πλαίσια του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ.

Με πολύμορφες αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, θα δώσουν το «παρών» τους και οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας στο 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, διαδηλώνοντας την καταδίκη τους στη βάρβαρη Νέα Τάξη Πραγμάτων του ΝΑΤΟ και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη για την ανατροπή της.

Στη Λάρισα η τοπική Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει την Πέμπτη 18 Μάη Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από τη Γιάννουλη και θα καταλήξει περίπου στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου. Για την επιτυχία της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί τους φορείς του νομού σε ανοιχτή σύσκεψη, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Πλήθος φιλειρηνικών εκδηλώσεων διοργανώνονται και στα Τρίκαλα από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης και άλλους φορείς του νομού. Την Παρασκευή 12 Μάη θα γίνουν έκθεση ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Σάββατο χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων του νομού θα χορέψουν για την ειρήνη. Επίσης θα γίνει ποδηλατικός γύρος της πόλης και οι Μαραθωνοδρόμοι του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων θα τρέξουν τα χιλιόμετρα της ειρήνης, τιμώντας τον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι φιλειρηνικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη Πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 14 Μάη, η οποία θα ξεκινήσει από την Καλαμπάκα και θα καταλήξει στα Τρίκαλα.

Πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται και στην Καρδίτσα από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης, που θα ολοκληρωθούν με την Πορεία Ειρήνης, η οποία θα γίνει την Κυριακή 14 Μάη. Για τον καλύτερο συντονισμό δράσης, η Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας συγκαλεί στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας σύσκεψη μαζικών φορέων του νομού.

Ανάλογες αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και στη Μαγνησία.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Τα παιδιά «αγκαλιάζουν» την ειρήνη...

Πολύμορφες εκδηλώσεις προγραμματίζει η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου για το Μάη, με τη συμμετοχή πολλών μαθητών και νέων ανθρώπων

Πλήθος εκδηλώσεων, αφιερωμένων στην παγκόσμια ειρήνη, έχει προγραμματίσει, για το μήνα Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου. Εκδηλώσεις, που, στη συγκεκριμένη πόλη του Πειραιά, θα γίνουν με τη συμμετοχή πλήθους μικρών μαθητών. Οι παιδικές φωνές και ανησυχίες, σε συνδυασμό με τη φαντασία της «τρυφερής» ηλικίας, θα δώσουν ένα διαφορετικό χρώμα στις πολύμορφες δραστηριότητες.

Οπως αναφέρουν, στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, έχουν μοιράσει σε όλα τα σχολεία, ένα εξαιρετικό λεύκωμα με τις δραστηριότητες του φιλειρηνικού κινήματος, καθώς επίσης και την ιστορία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ. Επίσης, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πόλης θα πάρει ενεργά μέρος σε όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις που έχει ανακοινώσει η ΕΕΔΥΕ. Εξάλλου, την Τετάρτη 10 Μάη στις 12.30 μ.μ., θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της πόλης με θέμα τις δραστηριότητες μέσα στο φετινό δεκαήμερο ειρήνης.

Στις επαφές που είχε η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου με μαθητές και εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων αποφασίστηκε την Πέμπτη 11 Μάη στις 7.30 μ.μ., στην Πλατεία Λαού, να «φιλοξενηθούν» οι σύνεδροι του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης σε μια εκδήλωση, στην οποία, οι «πρωταγωνιστές» των σχολείων θα υποδεχτούν τους συνέδρους με έκθεση ζωγραφικής, μηνύματα και δώρα για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Κούβας, της Ινδίας και της Αφρικής. Παράλληλα, θα γίνουν παρεμβάσεις των μαθητών των σχολείων με θέματα που αφορούν την ειρήνη και την προάσπισή της.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Δήμος, οι κοινωνικοί Φορείς και τα σχολεία θα τιμήσουν το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα 55 χρόνια από τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Την Παρασκευή 12 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θα υποδεχτεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης που συνεδριάζει στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ενώ στις 12 και 13 Μάη συμμετέχει στο Φεστιβάλ Νεολαίας του Δήμου με περίπτερο της ειρήνης.

Τέλος, την Κυριακή 28 Μάη θα διοργανωθεί μαζί με τον ποδηλατικό Σύλλογο ΓΑΣ «ΙΑΣΟΝΑΣ», ποδηλατοδρομία συμπαράστασης στα παιδιά - θύματα της Παγκόσμιας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.

Τιμή στους νεκρούς η αντιιμπεριαλιστική πάλη
Ανακοίνωση της ΑΕ Λήμνου του ΚΚΕ, με αφορμή τις εκδηλώσεις στη μνήμη των νεκρών στρατιωτών στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915

Με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε χτες Πέμπτη η Νομαρχία Λέσβου και το Επαρχείο Λήμνου στη μνήμη των νεκρών αλλοδαπών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915 και ενταφιάστηκαν σε νεκροταφεία του Μούδρου και του Πορτιανού, η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει: «Η εκστρατεία της Καλλίπολης ήταν ένα μέρος του πρώτου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου που έγινε στην ουσία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου και οι νεκροί ήταν παιδιά που στάλθηκαν μακριά από τις οικογένειές τους και τις πατρίδες τους για να σκοτωθούν για ξένα συμφέροντα και να ενταφιαστούν σε ξένη γη».

Συνεχίζοντας η ΑΕ Λήμνου επισημαίνει: «Η Λήμνος και ο κόλπος του Μούδρου παραχωρήθηκαν ως στρατιωτική βάση από την τότε ελληνική κυβέρνηση στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΤ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, στα πλαίσια μιας υποτελούς στα ξένα συμφέροντα πολιτικής, μιας πολιτικής που λίγα χρόνια αργότερα οδήγησε τη χώρα μας στην τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής».

«Η ίδια πολιτική - τονίζεται - συνεχίστηκε να ασκείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής και για χάρη των συμφερόντων των Αγγλων ιμπεριαλιστών και του τότε αρχηγού τους Τσόρτσιλ οδηγήθηκε η χώρα μας στον εμφύλιο. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής δέθηκε η χώρας μας στο "άρμα" της "σύγχρονης ΑΝΤΑΤ", του ΝΑΤΟ, με συνέπειες οδυνηρές για τη χώρα και το λαό μας. Θρηνήσαμε νεκρούς στην Κορέα και τη Σομαλία και οδηγηθήκαμε στην περιπέτεια της επτάχρονης δικτατορίας. Σήμερα η κυβέρνηση παραχώρησε και παραχωρεί ξανά εδάφη της χώρας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για να αιματοκυλήσουν το γιουγκοσλαβικό λαό και να απειλήσουν την ειρήνη στα Βαλκάνια και στέλνει ξανά φαντάρους έξω από τα σύνορα της χώρας μας, αγνοώντας επιδεικτικά την ιστορία αυτού του τόπου».

Η Αχτιδική Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα στο λημνιακό λαό να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών της Καλλίπολης, ενώνοντας τη φωνή του με όλο τον ελληνικό λαό και τους λαούς των Βαλκανίων και να ενισχύσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με στόχο την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, την εθνική ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση και την ειρηνική συνεργασία των λαών των Βαλκανίων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πυρετώδεις προετοιμασίες

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι Επιτροπές Ειρήνης της Μακεδονίας και της Θράκης για τις εκδηλώσεις του φετινού 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν μαζικές εκδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις πόλεις της περιοχής, ώστε το κάλεσμα αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς να φτάσει σε όλο το λαό. Παράλληλα σχεδιάζονται και μεγάλες συγκεντρώσεις σε επίπεδο περιοχών, πορείες σε επίπεδο νομών, καθημερινές εξορμήσεις και παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Από τη Θεσσαλονίκη, το μόνιμο πλέον ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στη Βαλκανική, μέχρι τη Φλώρινα και τον Εβρο, οι αγωνιστές και οι φίλοι της ειρήνης σχεδιάζουν τις δράσεις μέσα από τις οποίες θα ακουστεί πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά η απόφαση να υπερασπιστούν την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, υψώνοντας εμπόδια στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Ευρωαμερικανών δολοφόνων.

Στην Καβάλα η Επιτροπή Ειρήνης ξεκινά τις εκδηλώσεις του δεκαημέρου, συνδιοργανώνοντας μαζί με το ΠΑΜΕ και τη «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή 7 Μάη στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ειρήνης, στις 9 Μάη οργανώνει μαζί με την ΠΕΑΕΑ εκδήλωση για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που θα γίνει στο ηρώο της πόλης. Τις επόμενες μέρες σχεδιάζει παρέμβαση στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου μέσα από ειδικές εκπομπές να ενημερωθεί ο λαός της περιοχής για τις εξελίξεις στη Βαλκανική και τους κινδύνους που υπάρχουν από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας, ενώ καθημερινά οι αγωνιστές και οι φίλοι της ειρήνης θα πραγματοποιούν εξορμήσεις με ενημερωτικό υλικό σε σχολεία, στέκια νεολαίας και χώρους δουλιάς.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 14 Μάη με μια αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί με τη χορηγία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού Καβάλας. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου που γίνεται στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα ξεκινήσει στις 10.30πμ από την Κεντρική Πλατεία, όπου και θα καταλήξει. Σε όσους συμμετέχουν θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα.

Σε μια μεγάλη εκδήλωση προς τα τέλη Μάη με αρχές Ιούνη προσανατολίζονται οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ ήδη συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις Σέρρες στις 13 Μάη και στην Κοζάνη στις 21 Μάη.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
«Θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του πρωτοκόλλου με τις ΗΠΑ»!

«Θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με τις ΗΠΑ», δήλωσε χτες αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Ο υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της συμφωνίας, γεγονός που φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε χτες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα». Από τις απαντήσεις του προκύπτει ότι δεν πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία, που θα περάσει από τη Βουλή, αλλά για ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών υπηρεσιών των δυο χωρών, το οποίο, όπως είπε, θα δοθεί στη δημοσιότητα και στους εκπροσώπους των κομμάτων. Σύμφωνα με τον υπουργό δε θα αλλάξει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και δε θα ιδρυθεί κοινή ομάδα δράσης για τη δίωξη της τρομοκρατίας.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσης και τα σχέδια ασφαλείας για την πάταξη της εγκληματικότητας και την ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός ζήτησε να εγκριθούν νέες προσλήψεις περίπου 2.000 ειδικών φυλάκων και συνοριοφυλάκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ