Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμή στους νεκρούς η αντιιμπεριαλιστική πάλη
Ανακοίνωση της ΑΕ Λήμνου του ΚΚΕ, με αφορμή τις εκδηλώσεις στη μνήμη των νεκρών στρατιωτών στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915

Με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε χτες Πέμπτη η Νομαρχία Λέσβου και το Επαρχείο Λήμνου στη μνήμη των νεκρών αλλοδαπών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915 και ενταφιάστηκαν σε νεκροταφεία του Μούδρου και του Πορτιανού, η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει: «Η εκστρατεία της Καλλίπολης ήταν ένα μέρος του πρώτου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου που έγινε στην ουσία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου και οι νεκροί ήταν παιδιά που στάλθηκαν μακριά από τις οικογένειές τους και τις πατρίδες τους για να σκοτωθούν για ξένα συμφέροντα και να ενταφιαστούν σε ξένη γη».

Συνεχίζοντας η ΑΕ Λήμνου επισημαίνει: «Η Λήμνος και ο κόλπος του Μούδρου παραχωρήθηκαν ως στρατιωτική βάση από την τότε ελληνική κυβέρνηση στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΤ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, στα πλαίσια μιας υποτελούς στα ξένα συμφέροντα πολιτικής, μιας πολιτικής που λίγα χρόνια αργότερα οδήγησε τη χώρα μας στην τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής».

«Η ίδια πολιτική - τονίζεται - συνεχίστηκε να ασκείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής και για χάρη των συμφερόντων των Αγγλων ιμπεριαλιστών και του τότε αρχηγού τους Τσόρτσιλ οδηγήθηκε η χώρα μας στον εμφύλιο. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής δέθηκε η χώρας μας στο "άρμα" της "σύγχρονης ΑΝΤΑΤ", του ΝΑΤΟ, με συνέπειες οδυνηρές για τη χώρα και το λαό μας. Θρηνήσαμε νεκρούς στην Κορέα και τη Σομαλία και οδηγηθήκαμε στην περιπέτεια της επτάχρονης δικτατορίας. Σήμερα η κυβέρνηση παραχώρησε και παραχωρεί ξανά εδάφη της χώρας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για να αιματοκυλήσουν το γιουγκοσλαβικό λαό και να απειλήσουν την ειρήνη στα Βαλκάνια και στέλνει ξανά φαντάρους έξω από τα σύνορα της χώρας μας, αγνοώντας επιδεικτικά την ιστορία αυτού του τόπου».

Η Αχτιδική Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα στο λημνιακό λαό να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών της Καλλίπολης, ενώνοντας τη φωνή του με όλο τον ελληνικό λαό και τους λαούς των Βαλκανίων και να ενισχύσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με στόχο την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, την εθνική ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση και την ειρηνική συνεργασία των λαών των Βαλκανίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απίστευτες «καραμπόλες» για να καλυφθεί ένα εκπαιδευτικό κενό χωρίς πρόσληψη (2022-12-22 00:00:00.0)
Πέτυχαν τη λειτουργία εξεταστικού κέντρου (2001-06-20 00:00:00.0)
Πλατιά δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική (2000-09-16 00:00:00.0)
Λήμνιες όψεις και λόγος (2000-08-18 00:00:00.0)
ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις (2000-03-24 00:00:00.0)
Ενα μήνα αποκλεισμένος! (2000-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ