Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΡ
Ανιση τηλεοπτική μεταχείριση στις εκλογές

Πλήρης επικράτηση του δικομματισμού στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών

Κάτω από προκλητικά άνισους τηλεοπτικούς «όρους» και μάλιστα κατά τη διάρκεια και της επίσημης προεκλογικής περιόδου, διεξήχθη η προεκλογική μάχη, με την πλήρη επικράτηση του δικομματισμού, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η μερίδα του λέοντος του τηλεοπτικού προεκλογικού χρόνου μέσα από τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, «χαρίστηκε» στα δύο μεγάλα κόμματα. Στοιχειωδώς δεν τηρήθηκε η απόφαση της διακομματικής επιτροπής για αναλογική ισότητα των κομμάτων. Ο χρόνος των δελτίων ειδήσεων που αφορούσε στην προεκλογική κάλυψη των κομμάτων, δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, αφήνοντας ουσιαστικά έξω από τις τηλεοπτικές οθόνες τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Το άνισο προεκλογικό «παιχνίδι» σε βάρος των λεγομένων μικρών κομμάτων παίχτηκε από όλα τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία του ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα από τις 13 Μαρτίου έως την τελευταία ημέρα της επίσημης προεκλογικής περιόδου, δηλαδή στις 7 Απριλίου ο χρόνος προβολής των κομμάτων μέσα από τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών σε ποσοστά «μοιράστηκε» άνισα ως εξής:

ΜΕGΑ: ΠΑΣΟΚ 52,2%, ΝΔ 41,1%, ΚΚΕ 2,4%, ΣΥΝ 2,3% και ΔΗΚΚΙ 2,0%

ΑΝΤΕΝΝΑ: ΠΑΣΟΚ 53,1%, ΝΔ 40,5%, ΚΚΕ 2,0%, ΣΥΝ 2,2% και ΔΗΚΚΙ 2,2%

STAR: ΠΑΣΟΚ 52,9%, ΝΔ 41,9%, ΚΚΕ 1,7%, ΣΥΝ 2,0% και ΔΗΚΚΙ 1,5%

ALPHA: ΠΑΣΟΚ 46,1%, ΝΔ 38,4%, ΚΚΕ 8,1%, ΣΥΝ 4,5% και ΔΗΚΚΙ 2,6%

ALTER 5: ΠΑΣΟΚ 53,8%, ΝΔ 32,1%, ΚΚΕ 4,2%, ΣΥΝ 5,5% και ΔΗΚΚΙ 4,4%

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης χθες αποφάσισε πριν δώσει ολοκληρωμένη τη γνώμη του για το χρόνο προεκλογικής κάλυψης των κομμάτων και για το εάν ή όχι τηρήθηκε η αναλογική ισότητα, να υποβάλει τη σχετική του έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Επειδή είναι ηλίου φαεινότερο ότι κατά τη διάρκεια της άτυπης, αλλά και επίσημης προεκλογικής περιόδου δεν τηρήθηκε ιδιαίτερα από τα ιδιωτικά κανάλια η αναλογική ισότητα και στις τηλεοπτικές οθόνες προβλήθηκαν οι θέσεις και δραστηριότητες των δύο μεγάλων κομμάτων, το ΕΣΡ θα καλέσει τους διευθυντές ειδήσεων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στη συνεδρίασή του, της 18ης Μαϊου, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Αποφάσισε, επίσης, να καλέσει σε ακρόαση με θέμα την κατανομή του προεκλογικού τηλεοπτικού χρόνου και εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών «Τέλε-Σίτι» και «Τηλε - Τώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ