Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο μάτι του κυκλώνα η Θεσσαλονίκη

Στρατιωτική - πολιτική - οικονομική περικύκλωση της πόλης από τους ιμπεριαλιστές και τους μηχανισμούς τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή της μεγάλης στρατιωτικής ΝΑΤΟικής άσκησης Dynamic Mix 2000, που μεγάλο μέρος της θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας από τις 20 Μάη ως τις 10 Ιούνη, τουλάχιστον άλλα τρία γεγονότα έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα πλήρους μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε στρατηγείο των ιμπεριαλιστών. Πρόκειται για:

- Το 7ο Ετήσιο Οικονομικό Forum για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων που διοργανώνουν (8-9 Μάη) οι βιομήχανοι σε συνεργασία με τα κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία των χωρών που εκστρατεύουν για την καταλήστευση των Βαλκανίων.

- Τα εγκαίνια λειτουργίας (9 Μάη) του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη και

- Τα εγκαίνια του γραφείου υποστήριξης του SECI (10 Μάη).

Μάλιστα, στο διήμερο 10-11 Μάη, θα πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του SECI (Πρωτοβουλία για τη Συνεργασία της ΝΑ Ευρώπης), με τους εκπροσώπους του Συμφώνου Σταθερότητας, του Οργανισμού Ανασυγκρότησης, με επιχειρηματίες και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αντιλαμβάνεται πλέον ο καθένας, τι εννοούσε ο πρωθυπουργός «όλων των Ελλήνων», όταν μιλούσε για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα μεγάλη πύλη εισόδου των Βαλκανίων. Και, κυρίως, ποιο μέλλον προδιαγράφεται για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αφού γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως θα λειτουργεί ως ορμητήριο της οικονομικής επέλασης των ισχυρών και ως επιτελικό κέντρο για την εμπέδωση της «νέας τάξης» στην περιοχή. Ετσι, της έχει δοθεί και ρόλος για τη διαμόρφωση των συνθηκών που απαιτούνται, ώστε να ελεγχθεί πλήρως το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της περιοχής.

Το «Κέντρο»

Μέρος του «κενού» που υπήρχε σ' αυτό το πεδίο, έρχεται να καλύψει το ΚΕΝΤΡΟ που ιδρύθηκε στην Ολλανδία τον Οκτώβρη του 1998 από ιδιωτικούς φορείς των ΗΠΑ, της Νοτιοανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και έχει έδρα της Θεσσαλονίκη και γενικό διευθυντή τον Γερμανό «πολιτικό αναλυτή» J. Reuter. Τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη - μιας Πολυεθνικής, Μη Κερδοσκοπικής, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης - θα γίνουν στις 9 Μάη στο κτίριο που παραχωρήθηκε στην Ανω Πόλη από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. «Παρών» και εδώ θα δώσουν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο Αμερικανός ανθύπατος, πρέσβης Ν. Μπερνς, καθώς και κορυφαία στελέχη των οργανισμών που έχουν δημιουργηθεί για την καλύτερη εφαρμογή των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή (βλ. Οργανισμό Ανασυγκρότησης, SECI, κλπ.).

Πρόεδρος του «Κέντρου» είναι ο Αμερικανός Μάθιου Νίμιτς (μεσολαβητής του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ), ενώ στο ΔΣ συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Ν. Ευθυμιάδης.

Σκοπός του κέντρου, όπως περιγράφεται στα κείμενά του, είναι «να καλλιεργήσει τους θεσμούς, που προάγουν δημοκρατικές, πλουραλιστικές κοινωνίες και την οικονομία της αγοράς μέσα στα πλαίσια του νόμου», μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων, ερευνών, ανταλλαγών προγραμμάτων, δημοσκοπήσεων και δημοσιευμάτων. Και, ήδη, από το 1999 ανέλαβε δύο σχετικές πρωτοβουλίες: «Μια σειρά σεμιναρίων για νέους βουλευτές των πρώην κομμουνιστικών χωρών της περιοχής», όπου συναντώνται και εκπαιδεύονται νέα μέλη των Κοινοβουλίων της Νοτιοανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, επαγγελματίες, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι.

Επίσης ένα σχέδιο με την ονομασία «Joint History Project», που επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η ιστορία για να επηρεάσει τις πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω των διεθνών συνεδρίων και της περιφερειακής συνεργασίας, αλλά και της διδασκαλίας του μαθήματος στα σχολεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα διαπιστώνονται καθυστερήσεις (2004-11-27 00:00:00.0)
«Ολα μπερδεύονται (;) γλυκά» (2001-07-24 00:00:00.0)
Αλλος για τον... Καύκασο (2000-12-19 00:00:00.0)
Αντίσταση στην ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια (2000-05-14 00:00:00.0)
Ησαν όλοι εκεί! (2000-05-11 00:00:00.0)
Ελλάδα και Τουρκία , αμερικανικά ορμητήρια (2000-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ