Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΙΜΩΣΗΣ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Εκστρατεία ενάντια στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με «πρωτεργάτη» τον δήμαρχο Αθηναίων και συλλήψεις συνδικαλιστών, αντιμετωπίστηκε αγωνιστικά

Με τη σύλληψη δύο συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου κορυφώθηκε χτες το βράδυ η αντιδημοκρατική, τρομοκρατική εκστρατεία, που εξαπέλυσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τη συνδρομή κυβερνητικών επιτελείων, για την παρεμπόδιση της ταξικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή!

Οι συλλήψεις έγιναν λίγο πριν τις 9 το βράδυ στην Ομόνοια, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας συνδικαλιστών για το κατέβασμα, από συνεργεία του δήμου, αεροπανό τα οποία ενημέρωναν τους εργαζόμενους της Αθήνας για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Συνελήφθησαν ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Παναγιώτης Σοφός, και ο Δήμος Κουμπούρης, γραμματέας της ΕΣΑΚ, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα Αθήνας. Καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησης των συνδικαλιστών στην Ομόνοια συνεχιζόταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ συνεχώς κατέφταναν και άλλοι εργαζόμενοι. Η άμεση και δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και η έντονη παρέμβαση συνδικαλιστών, καθώς και η σθεναρή στάση των συλληφθέντων απέναντι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, είχαν ως αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι στις 10 το βράδυ. Η αγωνιστική κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία προς το Δημαρχείο επί της Αθηνάς.

Η επιχείρηση φίμωσης του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από προχτές το πρωί. Ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος συμφώνησε με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ να αναρτηθούν πανό σε 10 περίπου περιοχές της Αθήνας. Μόλις τα πανό αναρτήθηκαν ο δήμαρχος έστειλε συνεργεία και τα κατέστρεψαν! Η επιχείρηση αυτή κλιμακώθηκε χτες στις 7 το απόγευμα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όταν τραμπούκοι του δημάρχου και αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν συνδικαλιστές - μέλη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους, που προσπαθούσαν να αναρτήσουν πανό και αφίσες για τη συγκέντρωση! Τα «πρωτοπαλίκαρα» κατέβασαν τα πανό, ξέσκισαν τις αφίσες και απειλούσαν με ξυλοδαρμό τους συνδικαλιστές! Οι αστυνομικοί, συνεχίζοντας τη βρώμικη δουλιά και κλιμακώνοντας την τρομοκρατία σε βάρος των συνδικαλιστών, πήραν τα στοιχεία των παραβρισκόμενων, ενώ λίγο αργότερα συνέλαβαν τους δύο συνδικαλιστές.

«Ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεπέρασε κάθε όριο. Αμέσως μετά τη συμφωνία με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ να αναρτηθούν πανό σε ορισμένα σημεία της Αθήνας, ακριβώς σε αυτά τα σημεία έστειλε τα συνεργεία του για να κατεβάσουν τα πανό. Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει και η κυβέρνηση. Πρόκειται για καθαρή επίδειξη τρομοκρατίας, για φίμωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού», δήλωσε αμέσως μετά την απελευθέρωσή του ο Δήμος Κουμπούρης, υπογραμμίζοντας: «Κάνουμε ξεκάθαρο ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Ο Π. Σοφός μάς δήλωσε σχετικά: «Η ενέργεια αυτή του δημάρχου, να κατεβάσει τις αφίσες και τα πανό του ΠΑΜΕ, χτυπά την καρδιά του εργατικού κινήματος. Στόχος είναι να πλήξει το δικαίωμα των εργαζομένων να προπαγανδίζουν τις ιδέες τους. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης, για αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Αστυνομία τρομοκρατεί, ο δήμαρχος απαγορεύει. Εμείς θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να ανατρέψουμε στην πράξη τέτοιες πρακτικές».

Αγωνιστική αντίδραση

«Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα». Αυτό το σύνθημα βροντοφώναζαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη των δυο συνδικαλιστών. Μετά την απελευθέρωσή τους, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο στην οδό Αθηνάς, προκειμένου να καταγγείλουν την προκλητική στάση του δημάρχου να παρεμβαίνει και να παρεμποδίζει την προπαγάνδιση των ιδεών του εργατικού κινήματος.

Το σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» δόνησε το κέντρο της Αθήνας. Φτάνοντας οι διαδηλωτές στο Δημαρχείο, βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες. Παρέμειναν για λίγη ώρα εκεί φωνάζοντας συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 9 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ