Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ CNN
«Καινούριο κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία»

Κατά τη σύντομη παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία επικεντρώθηκε στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.

Μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Εχει επιτευχθεί ένα καινούριο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Εχουμε υπογράψει διμερείς συμφωνίες που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, περιβάλλον, κοινωνική ασφάλιση, τουρισμό. Συνεργαζόμαστε επίσης στην ευρωπαϊκή διαδικασία που φέρνει νέες προοπτικές αλλά και νέες υποχρεώσεις για την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ένα μεγάλο εκκρεμές πρόβλημα, το Κυπριακό.

Πάντα ήμασταν υπέρ της λύσης του Κυπριακού, υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και βέβαια ο ΟΗΕ έχει δηλώσει πολύ συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να υπάρξει δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο και αυτό αποτελεί το πλαίσιο της λύσης του προβλήματος. Δεν έχουμε δει κινητικότητα από την τουρκική πλευρά για τα τελευταία 25 χρόνια. Είναι σημαντικό, αν επιθυμούμε να συνεχιστεί αυτός ο δυναμισμός αυτής της νέας σχέσης, να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε άλλα θέματα αν δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Εχουμε αρχίσει μια προσέγγιση σε άλλα θέματα και ελπίζουμε ότι αυτά τα θέματα θα λειτουργήσουν ως καταλύτες, όταν βλέπουμε την προσέγγιση των δύο λαών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, τη διπλωματία των πολιτών, μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αν όμως δε σημειωθεί πρόοδος εντός μιας χρονικής περιόδου, βεβαίως θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις και αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη».

Ο Γ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε εάν η επικείμενη ένταξη της Ελλάδας στο ΕΥΡΩ βελτιώνει και τις προοπτικές της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ απάντησε: «Η Ελλάδα γίνεται σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, θα φέρει την ευρωπαϊκή οικονομία πολύ πιο κοντά στην περιοχή αυτή, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες επενδύσεων, κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και αυτό θα βοηθήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει για να γίνει μέλος της ΕΕ. Συνεργαζόμαστε επίσης με την Τουρκία σ' αυτό το θέμα προσπαθώντας να μεταφέρουμε στην Τουρκία την εμπειρία μας ως μέλος της ΕΕ».

Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία λέγοντας: «Εχουμε σθεναρά αγωνιστεί εναντίον της τρομοκρατίας. Η ασφάλεια που επικρατεί στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλή, συγκρινόμενη με την κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην ΕΕ. Εχουν υπάρξει (τρομοκρατικά) επεισόδια. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τους δράστες, συνεργαζόμαστε στενά με πολλούς συμμάχους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, είμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής μιας συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και γι' αυτό πιστεύουμε ότι η έκθεση ήταν υπερβολική γιατί δεν έδινε την αντικειμενική εικόνα των πράξεών μας και των επιτυχιών μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιμένει την επιστροφή Ντενκτάς... (2002-11-19 00:00:00.0)
Οι εκβιασμοί επαναλαμβάνονται (2002-05-22 00:00:00.0)
Επαναφέρουν το ζήτημα της «17Ν» οι Αμερικανοί (2000-06-14 00:00:00.0)
«Ιδέες» έχει παρουσιάσει η Ουάσιγκτον και στις δύο πλευρές (2000-05-05 00:00:00.0)
Αναμένει... "ισχυρό μήνυμα" προς την Τουρκία (1997-10-25 00:00:00.0)
Παρέμβαση ΗΠΑ κατά του Γ. Μπαλάφα (1996-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ