Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αλλος για τον... Καύκασο

Την περιοχή του Καυκάσου έχουν βάλει στόχο οι ιμπεριαλιστές, όπως προκύπτει από ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη διάρκεια διημέρου στη Θεσσαλονίκη 

Τη συνέχιση της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕ και των συμμάχων της και την επέκταση των σχεδίων τους προς τον Καύκασο επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη διάρκεια διημέρου του «ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου» με θέμα «Η ελληνική οπτική για την ευρωπαϊκή προσέγγιση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανέφερε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Καύκασος θα είναι τα Βαλκάνια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και θα αποτελέσει τη μεγάλη πρόκληση για την επιτυχία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Και αυτό λόγω της συσσώρευσης ενεργειακών πηγών στην περιοχή.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η πολιτική ευρωπαϊκής ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Ουκρανία, γι' αυτό τίθεται πλέον το δίλημμα για την ΕΕ αν θα βαδίσει με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας ή με μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ασφάλεια και συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», μίλησε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης, ο οποίος σημείωσε πως η πολιτική ασφάλειας της περιοχής πρέπει να στηρίζεται στη συμφωνία ως προς τη γεωγραφία των συνόρων, την αντιμετώπιση του εθνικισμού και την οικονομική υποστήριξη μέσω των διεθνών οργανισμών.

Για «τις βαλκανικές χώρες στις ευρωπαϊκές ενοποιητικές διαδικασίες», μίλησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, σημειώνοντας πως «το όραμα της συμμετοχής σε μια ένωση κρατών, που αποφασίζουν από κοινού για τη δημιουργία ενός συνεκτικού οικονομικού και πολιτικού χώρου, έχει ιδιαίτερη αξία για τις χώρες της Βαλκανικής». Και πρόσθεσε πως ο στόχος της ανασυγκρότησης στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία των χωρών στην κατεύθυνση της δημιουργίας ελεύθερης ζώνης εμπορίου, της εναρμόνισης των διοικητικών συστημάτων και της νομοθεσίας και της αποτελεσματικής καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Θέματα που συζητήθηκαν, επίσης, ήταν «Η σημερινή πολιτική και θεσμική πραγματικότητα στις βαλκανικές χώρες και η συμβολή της Ελλάδας», «Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας από τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και «Η αναδιάρθρωση των κοινωνικών δομών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ