Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ψάχνει να βρει «τι έγινε στη Νίκαια»!

«Τι έγινε στη Νίκαια;». Αυτός ο, υπό μορφήν ερώτησης, τίτλος της ημερίδας, που διοργάνωσε χτες ο Συνασπισμός, προϊδεάζει κατ' αρχήν και για τις απαντήσεις που επιχειρήθηκαν να δοθούν. Ο ΣΥΝ προφανώς δεν έχει ερωτήματα ως προς τα αποτελέσματα της Νίκαιας, απαιτείται στοιχειώδης νοημοσύνη για να κατανοηθεί πως αυτά ήταν - επιεικώς - αρνητικά. Το ερωτηματικό στον τίτλο έχει να κάνει απλά και μόνο με την άρνησή του να τα παραδεχτεί ως τέτοια, όντας προσβεβλημένος από μια ανίατη ευρω-λαγνεία.

Εξ ου, άλλωστε, και το γεγονός ότι το μόνο ξεκάθαρο, απόλυτα σαφές και κατανοητό στις θέσεις που εκφράζει σύσσωμη η ηγεσία του, είναι η επίκληση της ανάγκης για «πολιτική ενοποίηση» και «ομοσπονδιοποίηση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό ήταν και το μοναδικό σημείο που διακρινόταν για τη σαφήνειά του και στην εισηγητική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου, στη χτεσινή ημερίδα. Στο ερώτημα «τι έγινε στη Νίκαια;», ο ίδιος δεν έδωσε καμία απάντηση. Είπε όμως άλλα, ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά: Υπάρχει, λέει ο πρόεδρος, ο κίνδυνος εντός της διευρυμένης ΕΕ «να αναπαραχθούν οι ιστορικοί ενδοευρωπαϊκοί ανταγωνισμοί» (ανταγωνισμοί μεταξύ ποιων και για ποιο σκοπό; Κι αν εννοούνται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, πότε έπαψαν να υφίστανται και υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισής τους;) και να διαβρωθεί το θεμέλιο, πάνω στο οποίο βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, «η απόφαση να εξαλειφθεί διά της Ενωμένης Ευρώπης η βάση ανάπτυξης αυτών των ενδοευρωπαϊκών ανταγωνισμών ισχύος»!!! Κι επειδή δεν μπορεί να προσάψει κανείς στον Ν. Κωνσταντόπουλου αφέλεια, ούτε να τον χαρακτηρίσει ανιστόρητο, μάλλον αλλού θα πρέπει να αναζητήσει την αίτια αυτής της αντίληψης ως προς το σκοπό συγκρότησης της ΕΕ.

Ακολούθως, υπεραμύνθηκε της πολιτικής ενοποίησης, η οποία, μάλιστα, δήλωσε πως «πρέπει να είναι σήμερα η υπόθεση της Αριστεράς» και άδραξε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική σε «όσες δυνάμεις της Αριστεράς επιμένουν σε παρωχημένες αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις»! Κριτική, όμως, άσκησε και στις σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες, όχι βέβαια για την πολιτική τους, αφού ο ΣΥΝ δε διαφοροποιείται απ' αυτήν, αλλά για «την ατολμία και τον ιδεολογικό αποχρωματισμό τους»!

Εν συνεχεία, ο Ν. Χουντής, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος, προσπέρασε τα όσα διαδραματίστηκαν στη Νίκαια, με τη φράση «περίσσεψε το παζάρι μεταξύ εθνικών, κρατικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου των ισχυρών, μεγάλων χωρών», για να επαναφέρει τις ουτοπικές απόψεις του κόμματός του, που, εκτός όλων των άλλων, έρχονται σε σύγκρουση με την προηγούμενη διαπίστωσή του, για «πολιτική ενοποίηση, που θα καθιστά την Ευρώπη πόλο ειρήνης και σταθερότητας».

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική από τα ...δεξιά στις σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες των χωρών - μελών της ΕΕ, επειδή «είναι ανίκανες να προωθήσουν την πολιτική ενοποίηση» και ευθύνονται για το ότι η «ΕΕ στερείται οράματος και δυναμικής»! Για να καταλήξει: «Δεν είναι όλα καλά, αλλά δεν είναι κι όλα άσχημα»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ