Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ
Φάρμακο... οι ιδιωτικοποιήσεις

Παίρνοντας το λόγο, ο γενικός εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Κασσίμης, υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός αντανακλά την αγωνία της κυβέρνησης για τους αριθμούς, ενώ απουσιάζει η ευαισθησία για τους ανθρώπους. Αποκρύπτονται δαπάνες που ξεπερνούν το 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές, τα οποία θα πέσουν στην πλάτη των φορολογούμενων. Κάθε παιδί που γεννήθηκε το 2000 φορτώθηκε επιπλέον χρέος 340.000 δραχμές».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Θ.Κασσίμης στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «η φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση διακρίνεται για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και αναπτυξιακής προοπτικής. Δε γίνεται καμιά ελάφρυνση στα μεσαία εισοδήματα που είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι τυχόν μειώσεις στους χαμηλόμισθους αποτελούν εμπαιγμό, αφού φορολογείται ακόμη και το εισόδημα από τις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Οσον αφορά τη σε δυο δόσεις μικρή μείωση του ανώτατου συντελεστή, είναι τόσο ασήμαντη, ώστε δεν πρόκειται να αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις. Δυστυχώς, η Ελλάδα μένει έξω από το φορολογικό ανταγωνισμό της Ευρώπης». Παράλληλα, σχολιάζοντας τις κοινωνικές παροχές που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, σημείωσε πως «φαίνεται η πλήρης απουσία του κοινωνικού προσανατολισμού του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται από τον επόμενο χρόνο, ενώ υπάρχει δραστική περικοπή, που, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνει και το 50% στα κονδύλια για τη γεωργία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες».

Οσον αφορά το «φάρμακο», ο εισηγητής της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στην εκποίηση της κρατικής περιουσίας, μιλώντας για «γενναίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, χωρίς τεχνάσματα και μακριά από ιδεολογήματα. Αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρηματοδότησης μελλοντικών υποχρεώσεων των Ταμείων». Παράλληλα, ζήτησε την «ενίσχυση του ανταγωνισμού και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η απελευθέρωση των αγορών, ο περιορισμός του κρατικού παρεμβατισμού, η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δράση». Αναφορικά με τη Δημόσια Διοίκηση, ο Θόδωρος Κασσίμης έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητή της και να έχουν λιγότερο και καλύτερα αμειβόμενους δημόσιους υπαλλήλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ