Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεργασίες πίσω από την «ψυχραιμία»
  •   Ρευστότητα στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς όλες οι ομάδες επιχειρούν να «εκμεταλλευτούν» τις εξελίξεις με το νέο κόμμα
  • Εκφραστής της ενιαίας κεντροδεξιάς η Ντ. Μπακογιάννη
  • Ενοχλημένη η Ρηγίλλης με το «διπλό ρόλο» του Μ. Εβερτ

Εντονη κινητικότητα και διεργασίες πυροδοτεί στο εσωτερικό της ΝΔ η αναγγελία κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο, υπονομεύοντας σε σημαντικό βαθμό την όποια τακτική της ηγεσίας για την αντιμετώπιση του νέου κόμματος. Ηδη η Ρηγίλλης «μετρά» 3 παραιτήσεις μελών της ΚΕ (Βελέντζα, Βαρδαλάκης, Ιγγλέζος) που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα επιχειρεί να αξιοποιήσει η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία προωθεί την εικόνα ότι είναι «εγγυητής» της ενότητας του συνόλου της παράταξης. Προσερχόμενη χτες στη συνεδρίαση των τομεαρχών δήλωσε ότι «πιστεύει σε μια μεγάλη, ενιαία και ισχυρή κεντροδεξιά και γι' αυτήν θα συνεχίσει να μάχεται». Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έθεσε θέμα να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα το Σάββατο, προκειμένου να έχουν οι βουλευτές κοινή στάση απέναντι στο νέο κόμμα. Την πρότασή της απέρριψε ο Κ. Καραμανλής, επικαλούμενος ότι τα ανώτερα όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, για να συζητήσουν για το συνέδριο. Η Ντ. Μπακογιάννη, ωστόσο, επιμένει ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Κ. Καραμανλή που να αποσκοπούν στον περιορισμό της «ζημιάς» και την αντιστροφή του κλίματος. Ως τέτοιες θεωρεί την πρόσκληση επανόδου όλων των στελεχών (Σουφλιάς, Μάνος, Ανδριανόπουλος, κ.ά.), αλλά και του ίδιου του Αβραμόπουλου. Σε τηλεοπτική συνέντευξή της λίγο πριν τα μεσάνυχτα χτες το βράδυ, η πρώην υπουργός επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποδοκιμάσει αφ' ενός το νέο κόμμα -«δεν υπάρχουν μεσσίες στην πολιτική»-, αλλά και να αποδώσει ευθύνες στην ηγεσία της ΝΔ για τη δημιουργία του του νέου κόμματος. Θέση της είναι ότι το φαινόμενο Αβραμόπουλου είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της κρίσης και γι' αυτό χρειάζεται να αντιμετωπιστούν πρώτα και κύρια τα αίτια που δημιουργούν την κρίση.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Ρηγίλλης από τη «διπλή στάση» του Μ. Εβερτ, ο οποίος μάλιστα «ενοχοποιείται» και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του χτες στην «Ελευθεροτυπία» φάνηκε ιδιαίτερα ανεκτικός για το νέο κόμμα, λέγοντας ότι «αν είναι καλό για τον τόπο μακάρι να συμβεί. Μακάρι να δώσει την αξιόπιστη λύση με ενιαίο πολιτικό λόγο και πρόγραμμα... αλλά προς το παρόν δεν έχω δει ένα τέτοιο μήνυμα». Σε ερώτηση αν ο δήμαρχος δέχεται πιέσεις για να παραιτηθεί από τους συμβούλους της πλειοψηφίας απάντησε ως εξής: «Για να κινηθεί μια διαδικασία παραίτησης από τους δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ πρέπει να την εγκρίνω εγώ, γιατί τα περισσότερα μέλη του ΔΣ έχουν επιλεγεί σ' αυτές τις θέσεις από μένα τον ίδιο». Επίσης τόνισε ότι «δεν μπορεί να αποδείξει κανένας ότι ο δήμαρχος είναι όργανο διαπλοκής».

Αντίθετα, στη γραμμή της κατά μέτωπον επίθεσης επιμένει ο Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος δήλωσε χτες ότι το νέο κόμμα είναι «ενεργούμενο των δυνάμεων του παρασκηνίου» που έχουν ως στόχο να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ στην εξουσία. Την ίδια στιγμή, αρκετοί βουλευτές προτιμούν να μην «εκτίθενται» άμεσα στην αντιπαράθεση, ενώ δεν είναι λίγα τα ηγετικά στελέχη που ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να προχωρήσει άμεσα σε «τομές» και «ανανέωση» του κόμματος ενόψει του συνεδρίου. Τέτοιες είναι η θεσμοθέτηση του πολιτικού συμβουλίου, η τριετής θητεία του προέδρου, εκλογή γραμματέα της ΚΕ, κ.α. Επισήμως, η Ρηγίλλης επιμένει στην τακτική της επίδειξης ψυχραιμίας προς τα έξω, με ταυτόχρονη ένταση των οργανωτικών μέτρων για την περιχαράκωση των στελεχών και μελών ιδιαίτερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η στάση του φιλικού Τύπου αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό πονοκέφαλο, καθώς οι όποιες παρεμβάσεις δε φαίνεται να έχουν αποδώσει ορατά αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ