Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχία από τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στην Πύλα

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προκλήσεις των Τούρκων στην Πύλα είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων του Ραούφ Ντενκτάς στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στις γενικότερες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Κασουλίδης, παρακολουθεί ψύχραιμα την κατάσταση και προβαίνει στα δέοντα μέτρα και παραστάσεις.

Ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι ύστερα από παραστάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, δέκα αξιωματικοί της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επισκέφθηκαν τα νέα οχυρωματικά έργα που κατασκεύασε ο τουρκικός κατοχικός στρατός στην Πύλα και απαίτησαν την καταστροφή τους.

Είπε, επίσης, ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει από σήμερα σε διαπραγματεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για προώθηση κάποιων μέτρων, τα οποία θα βελτιώσουν την κατάσταση σε θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τούρκοι αξιωματικοί διαμαρτυρήθηκαν προς τα Ηνωμένα Εθνη για παρόμοια έργα, που, όπως ισχυρίστηκαν, έκανε και η Εθνική Φρουρά.

Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος απέρριψε κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς και είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν προέβη στη δημιουργία οχυρωματικών έργων, αλλά έχει καταστρέψει και πολλά ναρκοπέδια στην περιοχή.

Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από την Κρήτη, ο κ.Χάσικος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα πέσει στην παγίδα του Ραούφ Ντενκτάς και δε θα δυναμιτίσει το κλίμα των συνομιλιών, όσο οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διάλογο.

Ο κ.Χάσικος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση, αν θα αγοραστούν επιθετικά ή πολιτικά ελικόπτερα, λέγοντας ότι ο υπουργός Αμυνας δε σχολιάζει δημόσια τέτοιο θέμα. Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει την παρουσία του Προέδρου Κληρίδη στην επίδειξη των ελικοπτέρων Μπελ είπε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία για την αγορά των ελικοπτέρων, τηρώντας τα προβλεπόμενα από το νόμο και αυτό, πρόσθεσε, έκανε και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο χωριό Πύλα.

Η προχτεσινή «Κίπρις» γράφει ότι οι λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας στα κατεχόμενα, διαμήνυσαν δυο φορές γραπτώς και μια προφορικώς, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης, στην Εθνική Φρουρά ότι θα πρέπει να καταστρέψει τα οχυρωματικά έργα, που κατασκευάζει νότια και νοτιοδυτικά της Πύλας. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Εθνική Φρουρά «αψήφησε» τις προειδοποιήσεις αυτές.

Στις εσωτερικές της σελίδες η «Κίπρις» γράφει ότι το τελεσίγραφο των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας καλεί την Εθνική Φρουρά να καταστρέψει τις θέσεις της στο ύψωμα 75 και να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση, διαφορετικά την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα φέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επίσης η «Κίπρις» αφιερώνει χτες το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην Πύλα υπό τον τίτλο «Προσοχή στην Πύλα». Η εφημερίδα δημοσιεύει εφτά φωτογραφίες από την επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην περιοχή αυτή.

Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι το τελεσίγραφο των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας προς την Εθνική Φρουρά έληγε χτες το μεσημέρι. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι για 16 τώρα μέρες η Ειρηνευτική Δύναμη βρίσκεται «σε ύπνο», όσον αφορά τα οχυρωματικά έργα των Ελληνοκυπρίων και ότι ξύπνησε μόλις τώρα που η τουρκοκυπριακή πλευρά πήρε τα μέτρα της.

Εξέφρασε υποστήριξη προς τον Τουρκοκύπριο Ομέρ Καζίτ Τέκογλου, που τελεί υπό κράτηση για κατοχή ναρκωτικών, και σημείωσε ότι η ψευδοαστυνομία επιβεβαίωσε το λευκό του ποινικό μητρώο.

Εκτός από την Πύλα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισκέφθηκε και το ύψωμα Μπαϊρακτέρ, που ελέγχεται από τις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας.

Στο μεταξύ η «Κίπρισλι» γράφει ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο, ότι αυτό το επινόησε η εφημερίδα «Κίπρις» και παραπλάνησε τόσο τον παράνομο Μπαϊράκ όσο και ορισμένα τουρκοκυπριακά φύλλα. Η εφημερίδα αναφερόμενη στην κατάσταση στην Πύλα γράφει ότι πρόκειται για ελληνοκυπριακή πρόκληση. Επίσης, καθησυχάζει τον κόσμο και γράφει ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το ανησυχητικό, αφού η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων στρατιωτών.

Η «Χαλκίν Σεσί» αναφέρεται στην Πύλα υπό τον τίτλο «Κρίσιμη μέρα στην Πύλα». Στο κείμενο γίνεται αναφορά στο τελεσίγραφο των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας, στην επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Χριστόδουλου Χριστοδούλου στο χωριό, καθώς και στην επίσκεψη Ντενκτάς.

Μόνο σε ισότιμη βάση οι διαπραγματεύσεις

Ο Ραούφ Ντενκτάς ενημέρωσε προχτές τα μέλη της ψευδοβουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την απόφασή του για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα Κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δε θα μπορούσε να λάβει μέρος σε συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αν πρώτα δεν αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ντε Σότο, είπε, οφείλει να εγγυηθεί την αναγνώριση αυτή, για να αποτρέψει πιθανό ναυάγιο των συνομιλιών.

Ο αξιωματούχους του ΟΗΕ θα επισκεφθεί αρχές Ιανουαρίου το τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα -Λευκωσία σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του έκτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

Ο διάλογος, είπε ο κατοχικός ηγέτης, θα συνεχιστεί μόνο όταν γίνει αποδεκτή η ισότητα μεταξύ των δύο πλευρών.

Συζητιέται η συνομοσπονδία!

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι αυτά που φαίνεται να λέχθηκαν στους δυο τελευταίους γύρους των συνομιλιών, δείχνουν ότι στις διαπραγματεύσεις συζητείται η συνομοσπονδία.

Σημαντική καμπή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί το έτος 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ