Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Ελλάδα και Τουρκία , αμερικανικά ορμητήρια

Στο ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας ως ορμητήρια των Αμερικανών για την οικονομική και πολιτική διείσδυσή τους στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, αναφέρεται έκθεση του ινστιτούτου CATO της Ουάσιγκτον, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Επίσης, γίνεται αναφορά στους διάφορους οργανισμούς-πρωτοβουλίες υποτιθέμενης συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής που έχουν συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια και επιβεβαιώνεται ότι αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν στην ουσία «βαποράκια» της αμερικανικής πολιτικής και μηχανισμοί ενσωμάτωσής τους στη νέα τάξη.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, τρεις είναι οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα βοηθήσουν καλύτερα και θα ανοίξουν τις πόρτες του ΝΑΤΟ: Η οικονομική συνεργασία των χωρών της Μαύρης Θάλασσας (BSEC), η Πρωτοβουλία Συνεργασίας για τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (SECI) και η γέφυρα Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (SEEB). «Αυτές οι τρεις πρωτοβουλίες, τονίζεται στην έκθεση, επικεντρώνουν την προσοχή των policymakers των Ηνωμένων Πολιτειών διότι πετυχαίνουν και τους τρεις στόχους: Προβολή της οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Αποθάρρυνση της ευρωπαϊκής ασφάλειας εξαρτώμενης από τις ΗΠΑ. Επίσης θα προβάλλουν την εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας την ενδονατοϊκή εξάρτηση Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους στη διοργάνωση και προώθηση αυτών των προσπαθειών».

Από την εν λόγω έκθεση προκύπτει σαφώς πόσο κατευθυνόμενη από τις ΗΠΑ είναι η λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση στον οικονομικό τομέα. Ειδικότερα εκφράζεται η αισιοδοξία για τον αμερικανοκίνητο ελληνοτουρκικό ρόλο στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια: «Ανάμεσα στα πολλά ουσιαστικά οφέλη, οι BSEC, SECI και SEEBRIG θα ενθαρρύνουν συνεργασία οικονομική και ασφάλειας και μεταξύ των εχθρών - μελών του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι BSEC και SECI θα ωθήσουν την ελληνοτουρκική οικονομία, την πολιτική ενδοεξάρτηση και η SEEBRIG θα βελτιώσει την ενδολειτουργία των ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων και θα ανοίξουν τις διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους. Αλλά η αμερικανική διπλωματική ανάμειξη πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών, ειδικά στην προβολή της οικονομικής απελευθέρωσης που οραματίζεται η BSEC», αναφέρεται στην έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ