Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο προσκήνιο η αλλαγή του πολιτεύματος στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ΡΙΚ ότι τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν απόψεις για μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά είπε ότι το θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Τα Ηνωμένα Εθνη, είπε, δε ζητούν στο στάδιο αυτό να απαντήσουμε κατά πόσον αποδεχόμαστε αυτή τη μορφή διακυβέρνησης. Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στη διάρκεια επισκέψεών του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σχετικά με σκέψεις για συνταγματικές αλλαγές και τη δημιουργία κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Είπε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι κάτι νέο και δεν αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά θα τεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Δεν απέρριψε την ιδέα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με μια οντότητα και μια κυριαρχία.

Κυβερνητική δυσαρέσκεια

Η κυβέρνηση εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις διαρροές από τις συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέστειλε επιστολές στους πολιτικούς αρχηγούς, στις οποίες παρατηρεί ότι υπήρξαν διαρροές των όσων διαμείφθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Στις επιστολές, είπε ο εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι παραβιάστηκε η διαφύλαξη του απορρήτου των συνεδριάσεων. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Παπαπέτρου απέφυγε να αναφερθεί σε οτιδήποτε είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και παρέπεμψε στη θέση του Κόφι Ανάν για απόλυτη μυστικότητα. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην πρόθεση των Αμερικανών να υποβάλουν ιδέες που θα επενεργήσουν ως καταλύτης, είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για μαγικές λύσεις ή για σκέψεις που δεν τις έκανε κανείς προηγουμένως. Τόνισε, ωστόσο, ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και στροφή της τουρκικής πολιτικής και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει η απόφαση του Ελσίνκι ορόσημο για μια τέτοια στροφή.

Τα πυρηνικά όπλα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Α. Χρίστου αναφέρθηκε στο θέμα των πυρηνικών όπλων στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και είπε ότι αυτό ήταν γνωστό από τη δεκαετία του '60. Δε γνωρίζει, ανέφερε, εάν σήμερα φυλάγονται πυρηνικά όπλα στις βάσεις. Προκύπτει, πρόσθεσε, θέμα για την κυβέρνηση να διερευνήσει το ζήτημα και να δώσει πειστικά δείγματα για το πώς αντιμετωπίζει τις τυχόν παραβιάσεις στη συνθήκη εγκαθίδρυσης των βρετανικών βάσεων.

Η κυβέρνηση, πάντως κάνει πως αγνοεί την ύπαρξή τους και δηλώνει πως δεν έχει πληροφόρηση ή στοιχεία για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στις βρετανικές βάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, σημείωσε ότι κατά καιρούς υπήρξαν καταγγελίες προερχόμενες από την τότε Σοβιετική Ενωση, καθώς και από ομάδες και φορείς στην Κύπρο, αλλά κανείς δεν προσκόμισε οποιαδήποτε στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ