Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενα αλλιώτικο γλέντι

Με ένα δικό τους εντελώς ξεχωριστό τρόπο, από τους γνωστούς γιορτασμούς του «μιλένιουμ», αποχαιρέτισαν το 1999 και υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά οι κομμουνιστές και άλλοι λαϊκοί αγωνιστές της Θεσσαλονίκης. Στο γλέντι που στήθηκε στο πεζοδρόμιο μπροστά στην είσοδο των γραφείων της ΚΟΘ, στην Εγνατία, την Παρασκευή το απόγευμα δεν υπήρχαν ούτε σαμπάνιες, ούτε πυροτεχνήματα, ούτε φωταγωγημένα δέντρα και καράβια. Υπήρχαν μόνο ζεστές καρδιές, αγωνιστικό φρόνημα και αισιοδοξία για ένα ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον για τους λαούς, που θα 'ρθει με τους δικούς τους αγώνες, ενάντια στη βία και την καταπίεση των ισχυρών.

Για τους κομμουνιστές, τους δημοκράτες αγωνιστές, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για όλους όσοι πήραν μέρος στο γλέντι της ΚΟΘ, και για πολλούς άλλους που δεν παραβρέθηκαν, ο νέος χρόνος σημαίνει ξεδίπλωμα νέων λαϊκών αγώνων, ένταση της ταξικής πάλης, πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των αντιλαϊκών σχεδίων της εξουσίας. Σημαίνει ανάταση της ψυχής και προετοιμασία των λαϊκών μαζών για τους νέους αγώνες που έρχονται, που χωρίς αυτούς οι λαοί δεν μπορούν να κατακτήσουν ούτε το ειρηνικό τους μέλλον, ούτε το δικαίωμά τους στη δουλιά και τα άλλα δικαιώματα και αγαθά της ζωής.

Το γλέντι της ΚΟΘ, οι ευχές που ακούστηκαν σ' αυτό και οι συζητήσεις που «άναψαν» στη διάρκειά του, εξέφρασαν με πολύ εύγλωττο τρόπο ότι ο νέος χρόνος θα σηματοδοτήσει

έντονους κοινωνικούς αγώνες που θα συμβάλουν να ξαναγραφεί η ιστορία της ανθρωπότητας. Γι' αυτό και απεύθυναν προσκλητήριο στις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων.

Τα κάλαντα του αγώνα

Προσκλητήριο, που μεταφέρθηκε στις γειτονιές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα κάλαντα που έγραψαν και έψαλαν νεολαίοι της ΚΝΕ και άλλοι κομμουνιστές.

Τα μέλη της Οργάνωσης Δ` Διαμερίσματος του ΚΚΕ από το πρωί μέχρι το βράδυ, την παραμονή του νέου έτους, μετέφεραν από σπίτι σε σπίτι το μήνυμα:

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

καίγονται τα Βαλκάνια

από ΝΑΤΟ και Ευρώπη

στο μεγάλο φαγοπότι.

Σ' αυτή τη νέα εποχή

που σφίγγει η ζώνη πιο πολύ

ο λαός μας θ' απαντήσει

μ' αντεπίθεση και ρήξη.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

όλα τα δικαιώματα

και στο νέο τον αιώνα

θα κερδίσουμε μ' αγώνα».

Την ίδια ώρα οι νεολαίοι της ΚΝΕ εξορμούσαν στο κέντρο της πόλης και ως αγγελιοφόροι μετέφεραν τα ευχάριστα νέα: «Με το ΚΚΕ μπορούμε στο προσκήνιο να βγούμε».

Ολόκληρο το τραγούδι ήταν ένας απολογισμός των γεγονότων της χρονιάς που πέρασε και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για θετικές αλλαγές σε όφελος των λαών.

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

καλήν εσπέρα εργατιά

κι αρχή καλός μας χρόνος

ένας είναι του αγώνα μας ο δρόμος.

Του ΝΑΤΟ ήρθαν τα παιδιά

μας φέρανε τον μποναμά

τα Βαλκάνια στο παζάρι

στους λαούς σφικτό ζωνάρι.

Ηρθε κι ο Κλίντον από 'δω

βρήκε μπροστά του το λαό

δεν του κάναμε τη χάρη

και του δώσαμε ποδάρι.

Στους δρόμους βγήκαν τα παιδιά

ζητάνε μόρφωση δουλιά

τη ζωή για να κερδίσουν

στη μαστούρα μην κυλήσουν.

Σημίτη ή Καραμανλή

υποταγή πάει να πει

την ΟΝΕ την προσκυνάνε

και τον κόσμο τυραννάνε.

Με άλλα λόγια δηλαδή

υπερδύναμη οι λαοί

με το ΚΚΕ μπορούμε

στο προσκήνιο να βγούμε»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ