Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχισαν τα ... πυροτεχνήματα

«Καλή χρονιά», με γκάλοπ και τηλεοπτικές προεκλογικές εκστρατείες «εύχονται» οι δικομματικοί εταίροι στους πολίτες, με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να «παίζει» με το χρόνο προκήρυξης των εκλογών, και ενώ τα χτεσινά σενάρια μιλούσαν για εκλογές στις 9 Απρίλη

Πριν καλά - καλά ξεκινήσει η χρονιά, η πολιτική ζωή μπήκε στον αστερισμό των γκάλοπ και των δημοσκοπήσεων. Χτες σε δυο εφημερίδες («Νέα» και «Εθνος») δημοσιεύτηκαν οι πρώτες σφυγμομετρήσεις του νέου - προεκλογικού - έτους, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για το τι θα ακολουθήσει στο πεδίο των πολιτικών πυροτεχνημάτων.

Αλλωστε, τα επιτελεία των δυο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς πλύσης εγκεφάλου που διαθέτουν, ώστε να οδηγήσουν με τους κατά το δυνατόν ευνοϊκότερους για το κόμμα τους όρους τους ψηφοφόρους στις κάλπες. Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι ενώ από τη μια μεριά το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός επιδίδονται σε φιέστες (σεισμόπληκτοι στο Μενίδι, εγκαίνια του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη), και αφήνοντας, παράλληλα, ανοιχτό πάντα το χρόνο προκήρυξης των εκλογών, την ίδια στιγμή η ΝΔ έχει ξεκινήσει (!) την προεκλογική της προπαγάνδα με τηλεοπτικά σποτ που άρχισαν να προβάλλονται από την παραμονή κιόλας της Πρωτοχρονιάς.

Οσον αφορά τα γκάλοπ, το πρώτο διεξήχθη από την εταιρία VPR-C, είναι πανελλαδικό και δίνει τη ΝΔ να προηγείται κατά 2 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΟΚ 32,4%, ΝΔ, 34,3%, ΚΚΕ 5,4%, ΣΥΝ 3,7%, ΔΗΚΚΙ 4,5%). Το δεύτερο διεξήχθη από την εταιρία METRON ANALYSIS, αφορά μόνο το λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας και δίνει στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό 33% και στη ΝΔ ποσοστό 27%.

Ως συνήθως μετά τη δημοσίευση των γκάλοπ τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσήλθαν με τη γνωστή τους... προθυμία μπροστά σε μικρόφωνα και κάμερες, για να σχολιάσουν τα... ευρήματα. Σύμφωνα με την κυβερνητική «γραμμή» οι συγκεκριμένες σφυγμομετρήσεις είναι «θετικές» για το ΠΑΣΟΚ, διότι - όπως λένε - ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται της ΝΔ κατά 2 μονάδες, στο ερώτημα «ποιος θα κερδίσει τις εκλογές» το κόμμα τους προηγείται με «συντριπτικά ποσοστά» (52,3%) της ΝΔ ενώ, συμπληρώνουν, ο Κ.Σημίτης έχει περισσότερες θετικές γνώμες από τον Κ.Καραμανλή στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Φυσικά το κλίμα «ποδοσφαιρικής» αναμέτρησης που επιχειρείται να στηθεί γίνεται απροκάλυπτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στελέχη της κυβέρνησης δε δίσταζαν χτες - στην προσπάθεια να διασκεδάσουν την εικόνα μιας αναμενόμενης για το ΠΑΣΟΚ νίκης και να διατηρούν ένα κλίμα «συναγερμού» - να μιλούν για εκλογές που θα έχουν το χαρακτήρα του... «ντέρμπι». Δεν είναι επίσης τυχαίο το είδος των... διλημμάτων, που θα τεθούν κατά κόρον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι ο Κ.Λαλιώτης έσπευσε χτες - μεταξύ των άλλων... γκαλοποσχολιαστών - να υπερτονίσει ότι στο ερώτημα «Σημίτης ή Καραμανλής» υπερέχει ο πρώτος...

Σενάρια για τον Απρίλη

Οσον αφορά το θέμα του χρόνου των εκλογών από πλευράς κυβέρνησης συνεχίζεται να υπερτονίζεται ότι αυτή πλέον έχει στα χέρια της την «πρωτοβουλία των κινήσεων» και να αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο τής... ανά πάσα στιγμήν προκήρυξης εκλογών. Ας σημειωθεί ότι χτες κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, την οποία προσδιόριζαν για τις 9 Απρίλη, ισχυριζόμενοι ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τη στιγμή της αίτησης για την ένταξη στην ΟΝΕ (9 - 10 Μάρτη) ώστε ταυτόχρονα να ανακοινώσει και την προκήρυξη των εκλογών για μετά από ένα μήνα.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος της εκλογολογίας, ότι σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι «ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει δηλώσει ο κ.Σημίτης», ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δηλώσει ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν «από σήμερα μέχρι τον Οκτώβριο»... Επιπλέον, ο κ.Ρέππας δεν απέφυγε να κάνει για μια ακόμα φορά μνεία στην «πολιτική σταθερότητα», την οποία διασφαλίζει το ΠΑΣΟΚ και που εφόσον το κόμμα του διαπιστώσει ότι... διασαλεύεται θα τη «διαφυλάξει» - κατά την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στους κυβερνητικούς διαδρόμους - με την προσφυγή στις κάλπες... Από πλευράς του, δε, ο Κ.Γείτονας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αν και ξεκίνησε με στόχο να εξαντληθεί η τετραετία, παρ' όλα αυτά «όταν πρόκειται για εθνικούς λόγους, εκλογές μπορεί να γίνουν και νωρίτερα»...

Την ίδια ώρα πλήθος σεναρίων κάνουν λόγο για εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από συνεργάτες του για πρόωρες εκλογές. Αλλοι προτάσσουν την ανάγκη να αξιοποιήσει το «ευνοϊκό» οικονομικό κλίμα (λόγω της ανατίμησης της δραχμής που αναμένεται το επόμενο διάστημα λόγω εισόδου στην ΟΝΕ) και να προλάβει να στήσει τις κάλπες πριν φανεί ο περιοριστικός χαρακτήρας και της φετικής εισοδηματικής πολιτικής. Αλλοι, δε, συνεργάτες του προτάσσουν ως σοβαρό λόγο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της... κόπωσης του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ