ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλούν βραχονησίδες και παραλίες

Και με το νόμο θα γίνεται πλέον η ...«αξιοποίηση» των βραχονησίδων, όπως για παράδειγμα της Υδρούσας, απέναντι απο την Βούλα
Και με το νόμο θα γίνεται πλέον η ...«αξιοποίηση» των βραχονησίδων, όπως για παράδειγμα της Υδρούσας, απέναντι απο την Βούλα
Το ξεπούλημα σε ιδιώτες των χιλιάδων βραχονησίδων, που είναι διάσπαρτες στις ελληνικές θάλασσες, η νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και η λεηλασία των παραλιακών ζωνών του Φαλήρου και του Σχοινιά, οι οποίες θυσιάζονται για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων, είναι ορισμένοι από τους στόχους που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία. Κι όλα αυτά στο όνομα της υποτιθέμενης εκκαθάρισης των αιγιαλών της χώρας από τα... αυθαίρετα!

Οπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο πριν από αρκετούς μήνες, αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή, επειδή μεσολάβησε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι η άμεση προώθησή του.

Η παράδοση των βραχονησίδων σε ιδιώτες - κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει και από την κυβέρνηση της ΝΔ το 1991 - πρόκειται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο των μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης και εκμετάλλευσης. Σκέψη για απ' ευθείας πώλησή τους δεν υιοθετήθηκε μετά από αντιδράσεις της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία επικαλέστηκε λόγους εθνικού συμφέροντος... Οπως ισχυρίζονται, η παραχώρηση των βραχονησίδων με μακροχρόνιες συμβάσεις, θα μπορεί να ακυρωθεί αν προκύψουν εθνικοί λόγοι... Ο στόχος, βέβαια, της παράδοσής τους, είναι κατ' αρχάς ταμειακός, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, στη λογική της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, και κατά δεύτερο επιχειρείται η ικανοποίηση αιτημάτων ιδιωτών (μεγαλοξενοδόχων, εταιριών που ασχολούνται με την εκμετάλλευση ακινήτων, ξένων μεγαλομεσιτών), οι οποίοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την τουριστική τους αξιοποίηση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επιχειρείται ο ορισμός των εννοιών του αιγιαλού και της παραλίας, όπου, κάτω από την ανοχή των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, έχουν κτιστεί χιλιάδες αυθαίρετα. Εκφράζονται όμως φόβοι, ότι αντί λύση του προβλήματος της καταπάτησης δημόσιων εκτάσεων σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, θα επιχειρηθεί η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, μέσα από «παραθυράκια» του νόμου. Ενα τέτοιο «παραθυράκι» μπορεί και να είναι η εξαίρεση την κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε παραλιακές ζώνες και έχουν κριθεί διατηρητέες.

Τέλος, το νομοσχέδιο δε φαίνεται να είναι άσχετο με τις επιδιώξεις μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία θέλουν με κάθε τρόπο την εκμετάλλευση και «γκετοποίηση» των παραλιών της χώρας - με πρώτα και κύρια αυτές της Αττικής - χτίζοντας μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και άλλου είδους κέντρα ψυχαγωγίας. Οι παραλίες, φυσικά, μπορούν να παραδοθούν βορά στα νύχια όλων αυτών των μεγάλων συμφερόντων, μόνο αφού εκκενωθούν από τα διάφορα αυθαίρετα - και αυτό πρόκειται να γίνει με το νομοσχέδιο. Η «πρόβα τζενεράλε», βέβαια, όλων αυτών που προδιαγράφονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά την παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα των παραλιών του Φαλήρου και του Σχοινιά, με πρόσχημα την κατασκευή των ολυμπιακών έργων.

«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Στόχος ο έλεγχός τους από τους «μεγάλους»

Το ...«άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρώτο και καθοριστικό στόχο έχει την είσοδο σε αυτά του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο αναζητά νέες πηγές επικερδούς τοποθέτησης.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τη σπουδή της κυβέρνησης να προωθήσει το θέμα αυτό. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το «σπάσιμο» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων τέθηκε επίσημα στην κυβέρνηση από τον ΟΟΣΑ, όταν αντιπροσωπεία του τελευταίου επισκέφτηκε την Ελλάδα, πριν από 1,5 περίπου μήνα. Η αντιπροσωπεία του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση φάκελο με το γενικό τίτλο «Απορύθμιση». Πρόκειται για τον προσφιλή όρο που χρησιμοποιούν οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, όταν θέλουν να περιγράψουν τις γενικές πολιτικές απορύθμισης της «παλιάς» οικονομικής τάξης πραγμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση ο όρος αναφερόταν στην ανάγκη «ανοίγματος» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η επίκληση του επιχειρήματος της ανάπτυξης του ανταγωνισμού στα επαγγέλματα που θα «ανοίξουν» είναι απλώς το πρόσχημα. Τι είδους ανταγωνισμός μπορεί να υπάρξει - αναφέρουν - στα ταξί, ή στα φαρμακεία, όταν έχουμε τα περισσότερα ταξί και φαρμακεία στην Ευρώπη κατά αναλογία πληθυσμού; Αναφέρουν ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η είσοδος μεγάλων επιχειρηματιών σε επαγγελματικούς κλάδους, που σήμερα ελέγχονται αποκλειστικά από μικρούς επιχειρηματίες. Πρόκειται για την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου επιχειρηματικότητας, όπου κάποιος επιχειρηματίας, ή κάποια επιχείρηση είναι ιδιοκτήτης δεκάδων ή και εκατοντάδων ταξί, τα οποία και εκμεταλλεύεται. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στα φαρμακεία, όπου επιχειρηματίες μπορούν να δημιουργήσουν αλυσίδες (όπως τα σούπερ μάρκετ) ή και σε αλλά «κλειστά» επαγγέλματα, τα οποία σταδιακά θα περάσουν στα χέρια λίγων επιχειρήσεων. Κατά τους παράγοντες αυτούς, η είσοδος του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, - το οποίο, σημειωτέον, τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει εντυπωσιακά κέρδη - στα επαγγέλματα αυτά θα δώσει διέξοδο σε κεφάλαια, τα οποία αναζητούν νέες επικερδείς τοποθετήσεις, πέραν των παραδοσιακών (διατραπεζική αγορά, χρηματιστήριο, αγορά ομολόγων, εξαγορές επιχειρήσεων, τοποθετήσεις σε ακίνητα).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αποφασίστηκαν οι αρμοδιότητες

Με απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι δύο υφυπουργοί Αλ. Καλαφάτης και Μ. Αποστολάκη.

Μεταξύ άλλων, στον Αλ. Καλαφάτη ανατέθηκε η άσκηση αρμοδιοτήτων μιας σειράς Διευθύνσεων, μεταξύ αυτών της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Βιομηχανίας, της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανικής Πολιτικής και Εποπτείας Φορέων, του Αυτοτελούς Γραφείου Διαχείρισης Κοινοτικών Προγραμμάτων κ.ά. Στην Μ. Αποστολάκη ανατέθηκε η άσκηση των αρμοδιοτήτων επί θεμάτων των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου, των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών και η άσκηση εποπτείας επί των οργανισμών και λοιπών φορέων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου καθώς και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Θύματα του νέου Κανονισμού
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τεράστια προβλήματα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του, έχει δημιουργήσει στους ελαιοπαραγωγούς της χώρας ο νέος κανονισμός για το ελαιόλαδο που υπερψήφισε και η ελληνική κυβέρνηση, όπως τονίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ ΣταύροςΣκοπελίτης, ΝίκοςΓκατζής, ΣπύροςΣτριφτάρης, ΠαναγιώτηςΚοσιώνης και ΑγγελοςΤζέκης.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση του Κόμματος: «Η αντικατάσταση της συνειδητά υποβαθμισμένης παρέμβασης με την αναποτελεσματική ιδιωτική αποθεματοποίηση, ενίσχυσε την αισχροκέρδεια των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών. Επίσης, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής που μένει απούλητη, ενώ παράλληλα μείωσε σε εξευτελιστικά επίπεδα τις τιμές παραγωγού και, μαζί με τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που εξανεμίζουν τις επιδοτήσεις, αποδεκάτισε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών».

Και η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται στους μικρούς παραγωγούς, καθώς σ' αυτούς - όπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ - καταργήθηκε η απαλλαγή από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα η επιδότηση που δικαιούνται να είναι μικρότερη κατά 30% σε ονομαστικές τιμές σε σχέση με των προηγούμενων χρόνων.

«Με τον κανονισμό αυτό - τονίζεται στην Ερώτηση - αποδείχνεται για άλλη μια φορά η υποκρισία της κυβέρνησης και της ΕΕ για οικονομική ανασυγκρότηση της υπαίθρου και παραμονής του πληθυσμού σ' αυτή. Κι αυτό γιατί με το νέο κανονισμό μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί (ποσόστωση στο 70% της παραγωγής), σε ένα προϊόν που αποτελεί βασικό αν όχι μοναδικό εισόδημα των φτωχών αγροτών σε άγονες και νησιωτικές περιοχές. Επιπλέον, η ποσόστωση αυτή εξουδετερώνει στην πράξη το δικαίωμα νέων φυτεύσεων 30.000 στρεμμάτων που προβλέπει ο νέος κανονισμός. Πρόβλεψη, που μάλλον εντάσσεται στην κατ' αρχήν δέσμευση της ΕΕ οι επιδοτήσεις στο εγγύς μέλλον να καταβάλλονται ανά δέντρο».

Με αφορμή τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους ελαιοπαραγωγούς, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα θα πάρει και πότε για τη διάθεση του ελαιολάδου σε ικανοποιητικές τιμές και για τη διασφάλιση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Επίσης, τι ενέργειες θα κάνει για να αλλάξει ο κανονισμός, έτσι ώστε να μην καταβάλλονται πρόστιμα συνυπευθυνότητας και να επαναλειτουργήσει αναβαθμισμένος ως προς τις τιμές και την ημερομηνία έναρξης ο θεσμός της παρέμβασης, που αποτελεί ένα μηχανισμό προστασίας των ελαιοπαραγωγών.

Η ημερήσια διάταξη του ΕΚΟΦΙΝ

Το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 8 του Μάη στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα ακόλουθα:

  • Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Αυστρίας
  • Οι γενικοί προσανατολισμοί της οικονομικής πολιτικής των χωρών - μελών
  • Η πρόταση οδηγίας για τη χρηματοοικονομική αναδιοργάνωση των πιστωτικών ιδρυμάτων
  • Η... παροχή «βοήθειας» προς το Μαυροβούνιο


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ