Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Στόχος ο έλεγχός τους από τους «μεγάλους»

Το ...«άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρώτο και καθοριστικό στόχο έχει την είσοδο σε αυτά του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο αναζητά νέες πηγές επικερδούς τοποθέτησης.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τη σπουδή της κυβέρνησης να προωθήσει το θέμα αυτό. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το «σπάσιμο» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων τέθηκε επίσημα στην κυβέρνηση από τον ΟΟΣΑ, όταν αντιπροσωπεία του τελευταίου επισκέφτηκε την Ελλάδα, πριν από 1,5 περίπου μήνα. Η αντιπροσωπεία του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση φάκελο με το γενικό τίτλο «Απορύθμιση». Πρόκειται για τον προσφιλή όρο που χρησιμοποιούν οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, όταν θέλουν να περιγράψουν τις γενικές πολιτικές απορύθμισης της «παλιάς» οικονομικής τάξης πραγμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση ο όρος αναφερόταν στην ανάγκη «ανοίγματος» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η επίκληση του επιχειρήματος της ανάπτυξης του ανταγωνισμού στα επαγγέλματα που θα «ανοίξουν» είναι απλώς το πρόσχημα. Τι είδους ανταγωνισμός μπορεί να υπάρξει - αναφέρουν - στα ταξί, ή στα φαρμακεία, όταν έχουμε τα περισσότερα ταξί και φαρμακεία στην Ευρώπη κατά αναλογία πληθυσμού; Αναφέρουν ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η είσοδος μεγάλων επιχειρηματιών σε επαγγελματικούς κλάδους, που σήμερα ελέγχονται αποκλειστικά από μικρούς επιχειρηματίες. Πρόκειται για την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου επιχειρηματικότητας, όπου κάποιος επιχειρηματίας, ή κάποια επιχείρηση είναι ιδιοκτήτης δεκάδων ή και εκατοντάδων ταξί, τα οποία και εκμεταλλεύεται. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στα φαρμακεία, όπου επιχειρηματίες μπορούν να δημιουργήσουν αλυσίδες (όπως τα σούπερ μάρκετ) ή και σε αλλά «κλειστά» επαγγέλματα, τα οποία σταδιακά θα περάσουν στα χέρια λίγων επιχειρήσεων. Κατά τους παράγοντες αυτούς, η είσοδος του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, - το οποίο, σημειωτέον, τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει εντυπωσιακά κέρδη - στα επαγγέλματα αυτά θα δώσει διέξοδο σε κεφάλαια, τα οποία αναζητούν νέες επικερδείς τοποθετήσεις, πέραν των παραδοσιακών (διατραπεζική αγορά, χρηματιστήριο, αγορά ομολόγων, εξαγορές επιχειρήσεων, τοποθετήσεις σε ακίνητα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ