Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλούν βραχονησίδες και παραλίες

Και με το νόμο θα γίνεται πλέον η ...«αξιοποίηση» των βραχονησίδων, όπως για παράδειγμα της Υδρούσας, απέναντι απο την Βούλα
Και με το νόμο θα γίνεται πλέον η ...«αξιοποίηση» των βραχονησίδων, όπως για παράδειγμα της Υδρούσας, απέναντι απο την Βούλα
Το ξεπούλημα σε ιδιώτες των χιλιάδων βραχονησίδων, που είναι διάσπαρτες στις ελληνικές θάλασσες, η νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και η λεηλασία των παραλιακών ζωνών του Φαλήρου και του Σχοινιά, οι οποίες θυσιάζονται για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων, είναι ορισμένοι από τους στόχους που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία. Κι όλα αυτά στο όνομα της υποτιθέμενης εκκαθάρισης των αιγιαλών της χώρας από τα... αυθαίρετα!

Οπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο πριν από αρκετούς μήνες, αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή, επειδή μεσολάβησε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι η άμεση προώθησή του.

Η παράδοση των βραχονησίδων σε ιδιώτες - κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει και από την κυβέρνηση της ΝΔ το 1991 - πρόκειται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο των μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης και εκμετάλλευσης. Σκέψη για απ' ευθείας πώλησή τους δεν υιοθετήθηκε μετά από αντιδράσεις της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία επικαλέστηκε λόγους εθνικού συμφέροντος... Οπως ισχυρίζονται, η παραχώρηση των βραχονησίδων με μακροχρόνιες συμβάσεις, θα μπορεί να ακυρωθεί αν προκύψουν εθνικοί λόγοι... Ο στόχος, βέβαια, της παράδοσής τους, είναι κατ' αρχάς ταμειακός, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, στη λογική της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, και κατά δεύτερο επιχειρείται η ικανοποίηση αιτημάτων ιδιωτών (μεγαλοξενοδόχων, εταιριών που ασχολούνται με την εκμετάλλευση ακινήτων, ξένων μεγαλομεσιτών), οι οποίοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την τουριστική τους αξιοποίηση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επιχειρείται ο ορισμός των εννοιών του αιγιαλού και της παραλίας, όπου, κάτω από την ανοχή των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, έχουν κτιστεί χιλιάδες αυθαίρετα. Εκφράζονται όμως φόβοι, ότι αντί λύση του προβλήματος της καταπάτησης δημόσιων εκτάσεων σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, θα επιχειρηθεί η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, μέσα από «παραθυράκια» του νόμου. Ενα τέτοιο «παραθυράκι» μπορεί και να είναι η εξαίρεση την κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε παραλιακές ζώνες και έχουν κριθεί διατηρητέες.

Τέλος, το νομοσχέδιο δε φαίνεται να είναι άσχετο με τις επιδιώξεις μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία θέλουν με κάθε τρόπο την εκμετάλλευση και «γκετοποίηση» των παραλιών της χώρας - με πρώτα και κύρια αυτές της Αττικής - χτίζοντας μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και άλλου είδους κέντρα ψυχαγωγίας. Οι παραλίες, φυσικά, μπορούν να παραδοθούν βορά στα νύχια όλων αυτών των μεγάλων συμφερόντων, μόνο αφού εκκενωθούν από τα διάφορα αυθαίρετα - και αυτό πρόκειται να γίνει με το νομοσχέδιο. Η «πρόβα τζενεράλε», βέβαια, όλων αυτών που προδιαγράφονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά την παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα των παραλιών του Φαλήρου και του Σχοινιά, με πρόσχημα την κατασκευή των ολυμπιακών έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ