ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Κατάληψη για την ανάκληση απόλυσης

Οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν χτες την εταιρεία PIERRE FABRE, απαιτώντας την επαναπρόσληψη εργαζόμενου που συμμετείχε στους αγώνες του κλάδου

«Πάρτε πίσω την απόλυση. Η τρομοκρατία δε θα περάσει»! Αυτό ήταν το μήνυμα που πήραν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας φτάνοντας χτες στα γραφεία της PIERRE FABRE, τα οποία από νωρίς το πρωί είχε αποκλείσει το ταξικό Συνδικάτο Φαρμάκου της Αθήνας. Το συνδικάτο προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου, ζητώντας την άμεση ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του Γιάννη Τασιούλα και ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι άοπλοι απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα και άλλα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας (μεταξύ άλλων τα συνδικάτα Μετάλλου, Τροφίμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργών), επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι εργαζόμενοι, συλλογικά και ως τάξη, πρέπει να αντιστέκονται στην αντεργατική επίθεση, όποια μορφή κι αν παίρνει αυτή.

Ο Γιάννης Τασιούλας, που δούλευε τα τελευταία χρόνια ως ιατρικός επισκέπτης στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ενημερώθηκε την περασμένη Δευτέρα ότι χάνει τη δουλειά του, λόγω μείωσης προσωπικού. Ο πραγματικός λόγος - δήλωνε σε ανακοίνωσή του το κλαδικό συνδικάτο - είναι πως ο εργαζόμενος πρωτοστατούσε στις απεργίες, αντιστεκόταν στην παραβίαση των δικαιωμάτων των δικών του, αλλά και των συναδέλφων του. Συμπεριφορά που ενοχλεί κάθε εργοδότη, αφού «χαλάει τη σούπα» της συναίνεσης και του συμβιβασμού που το κεφάλαιο επιδιώκει να κυριαρχεί σε κάθε χώρο εργασίας.

Με τη χτεσινή αποφασιστική κινητοποίηση, το συνδικάτο απηύθυνε μήνυμα αγώνα και στους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης. Ανέδειξε την ανάγκη να αντιπαλέψουν τη σιωπή και το τρομοκρατικό κλίμα που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισαν ότι οι αγωνιστικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με κάθε τρόπο, μέχρι ο εργαζόμενος να επιστρέψει στη δουλειά του.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
Απαιτεί την κήρυξη πανεργατικής απεργίας

Αίτημα για άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Διοίκησης, με ζήτημα αιχμής τα ΒΑΕ. Σε απεργιακή τροχιά οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τον αγώνα για τα ΒΑΕ
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τον αγώνα για τα ΒΑΕ
Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Διοίκησης της ΓΣΣΕ, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία, με αιχμή το ζήτημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, απαιτεί η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Με χτεσινή της επιστολή στα όργανα της Συνομοσπονδίας, η ΔΑΣ τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προωθεί αντεργατικά μέτρα για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Με αιχμή το πρόβλημα αυτό, αλλά και άλλα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, η ΔΑΣ ζητά έκτακτη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και προτείνει απεργιακή κινητοποίηση και κλιμάκωση».

Οι ταξικές δυνάμεις ήδη κλιμακώνουν τη δράση τους ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τα ΒΑΕ, με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, καθημερινές εξορμήσεις και άλλες πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις. Αλλά και με συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ήδη πάρει με ανοιχτή ημερομηνία τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας. Απόφαση για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία και αιχμή τα ΒΑΕ έχει πάρει και η ΑΔΕΔΥ, ύστερα από πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ στις αρχές Αυγούστου.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Χτες, αργά το απόγευμα, στο Αγρίνιο, με πρωτοβουλία του ταξικού Εργατικού Κέντρου διοργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, με αίτημα την επέκταση και όχι το πετσόκομμα των ΒΑΕ. Στην κινητοποίηση μίλησε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Σταύρος Σίμος. Ακόμα:

  • Στις 16 Σεπτέμβρη, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με τη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (8 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο), με αιχμή τα ΒΑΕ και αφορμή - ανάμεσα σε άλλα - το σοβαρό τραυματισμό τριών εργαζομένων σε έργο επέκτασης του δικτύου της ΔΕΗ στη Λιθακιά. Το «ατύχημα» έγινε το περασμένο Σάββατο, όταν το καλάθι του γερανού που μετέφερε τους τρεις εργάτες (δούλευαν σε εργολάβο) έπεσε από ύψος τριών μέτρων στο έδαφος.
  • Στις 17 Σεπτέμβρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στα Γιάννενα, στις 7.μ.μ στο δημαρχείο.
  • Στις 18 Σεπτέμβρη, συγκέντρωση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
  • Επίσης, στις 18 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΙΝΕΡΒΑ
Πέτυχαν αυξήσεις 12% στον κατώτερο μισθό

Η σταθερή ταξική γραμμή του σωματείου και οι κινητοποιήσεις τεσσάρων βδομάδων, οδήγησαν στην υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης

Με όπλο την ενότητα και την ταξική σύγκρουση οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ελαιουργοσαπουνοποιίας ΜΙΝΕΡΒΑ επέβαλαν πρόσφατα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αποτελεί ένα βήμα μπροστά, συνολικά για τον κλάδο. Η Σύμβαση έρχεται ταυτόχρονα να καταγραφεί και σαν ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα της δράσης των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, στις οποίες οι εργαζόμενοι του κλάδου ελαιουργοσαπουνοποιίας έχουν εμπιστευτεί τη διοίκηση του κλαδικού τους σωματείου.

Οι εργαζόμενοι της ΜΙΝΕΡΒΑ συσπειρωμένοι στο κλαδικό τους σωματείο επί 4 βδομάδες σφυροκοπούσαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις. Με τη θετική εμπειρία τους από τη δράση του κλαδικού τους σωματείου στα άλλα εργοστάσια (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, GAGEO και ΕΛΑΪΣ) του κλάδου, όπου ήδη είχε υπογράψει αυξήσεις πάνω από 7%, ξεπέρασαν το εμπόδιο της κατάπτυστης Σύμβασης που συμφώνησε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και επέβαλαν τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, για τους κατώτερους μισθούς οι αυξήσεις που επέβαλαν οι εργαζόμενοι ξεπερνάνε το 12%, με αποτέλεσμα ο κατώτερος μισθός να φτάσει τα 1.060 ευρώ! Για τους παλιότερους εργαζόμενους με μεγαλύτερο μισθό, πέτυχαν αυξήσεις 5%.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, όπως εκτιμήθηκε και στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, η υπογραφή της Σύμβασης ήταν μια «σημαντική μάχη που κερδήθηκε γιατί στηρίχτηκε στην ενότητα και στη συσπείρωση στο Σωματείο, όχι μόνο στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, αλλά, όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη συμμετοχή στα καλέσματα τόσο του κλαδικού σωματείου, αλλά και του ΠΑΜΕ, στη σωστή τακτική που ακολουθήθηκε με στάσεις εργασίας, γενικές συνελεύσεις, καθημερινές συζητήσεις και ενημέρωση».

«Πιστεύουμε - συνεχίζει - ότι δόθηκε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα σε όσους λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, όλα είναι δεδομένα και άλλα. Οταν υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή στη δράση του σωματείου, όταν υπάρχει σωστή κατεύθυνση στα αιτήματα των εργαζομένων, όταν υπάρχει ενότητα και συσπείρωση, τότε δεν μπορεί παρά να έχεις θετικά αποτελέσματα».


ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Νέα συγκέντρωση σήμερα στη Βέροια

Οι εργαζόμενοι των εργοστασίων «Κλωστήρια Γ», «Μακεδονική», «Κόπλαν», μαζί με τους απολυμένους της «Τρικολάν» και των «Κλωστηρίων Β», με απόφασή του Εργατικού Κέντρου Νάουσας πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τη Νομαρχία Ημαθίας, στη Βέροια. Διεκδικούν άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, καμία απόλυση - καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των ανέργων - απολυμένων.

Αν και ο Ομιλος Λαναρά χρηματοδοτήθηκε εκ νέου από τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού Δημόσιου, όπως επιδίωκαν η ΓΣΕΕ και ο ΣΥΝ, εντούτοις τα εργοστάσια παραμένουν κλειστά και οι κλωστοϋφαντουργοί πληρώθηκαν μόνο για το Μάιο, τον Ιούνιο και το επίδομα της αδείας. Επιβεβαιώνονται έτσι στο ακέραιο οι προειδοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων ότι τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την επαναχρηματοδότηση του Λαναρά και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που δρουν σαν υπάλληλοί του, αφού ο μεγαλοεπιχειρηματίας αναζητάει κονδύλια όχι για να ικανοποιήσει τα αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά για να συνεχίσει την «αναδιάρθρωση» του ομίλου, με νέες απολύσεις και λουκέτα. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων της Νάουσας, που από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν να παίξουν το παιχνίδι του Λαναρά, δείχνουν το μόνο αποτελεσματικό δρόμο που μπορούν και πρέπει να βαδίσουν οι κλωστοϋφαντουργοί του ομίλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ