ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ
Επιτελείο για την εμπέδωση της «νέας τάξης» στην περιοχή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων

Το κτίριο που θα στεγαστεί το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη

Status

Το κτίριο που θα στεγαστεί το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στις 5.30 το απόγευμα μπροστά στα γραφεία του Γ΄ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, καλεί η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», με αφορμή την τελετή εγκαινίων του «Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη», του ιμπεριαλιστικού παράκεντρου ιδεολογικής χειραγώγησης και παρέμβασης στα εσωτερικά των Βαλκανικών χωρών που στήνεται με τις ευλογίες και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και θα λειτουργεί σε ένα παραδοσιακό κτίριο στην Οδό Κρίσπου 9 στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης. Ενα παραδοσιακό κτίριο που αγοράστηκε και ανακατασκευάστηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και αντί να αποδοθεί στους φορείς της περιοχής, τελικά παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στη συγκεκριμένη «Πολυεθνική, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική» εταιρία, όπως αυτοπροσδιορίζεται.

Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Ν. Μπερνς, του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη καθώς και κορυφαίων στελεχών των οργανισμών που έχουν δημιουργηθεί για την καλύτερη εφαρμογή των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή (βλ. Οργανισμό Ανασυγκρότησης, SECI κλπ). Το «Κέντρο» έρχεται να ενισχύσει τον επιτελικό ρόλο της Θεσσαλονίκης για την εμπέδωση της Νέας Τάξης στην περιοχή. Ιδρύθηκε από ιδιωτικούς φορείς των ΗΠΑ, της Νοτιοανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και έχει γενικό διευθυντή το Γερμανό «πολιτικό αναλυτή» J. Reuter, πρόεδρο τον Αμερικανό Μάθιου Νίμιτς, ενώ στο ΔΣ συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Ν. Ευθυμιάδης.

Πρώτες αντιδράσεις

Στο μεταξύ χτες, με πρωτοβουλία της παράταξης «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», στελέχη μαζικών φορέων της πόλης, επισκέφθηκαν το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο και του εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση του αναπαλαιωμένου κτιρίου, καθώς και τις ανησυχίες τους για τη δράση του συγκεκριμένου παρα-ΚΕΝΤΡΟΥ στην πόλη. Ζήτησαν από το δήμαρχο να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε το συγκεκριμένο κτίριο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου και να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών της Ανω Πόλης και εξέφρασαν την απόφασή τους να αγωνιστούν γι' αυτό. Ο δήμαρχος περιορίστηκε απλά στην έκφραση των ανησυχιών του...

Στην αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων συμμετείχαν, οι Αγ. Σαχίνης δημοτικός σύμβουλος - ο οποίος μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε πως θα φέρει το ζήτημα στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 11 Μάη - Θ. Κυριακίδης γραμματέας ΕΚΘ, Κ. Δρούτσας πρόεδρος ΙΝΚΑ Θεσσαλονίκης, Λ. Κωνσταντινίδης και Γ. Κοσμίδης μέλη της Αντιπολεμικής Επιτροπής, Θ. Κρουστάλλης πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο του «ΚΕΝΤΡΟΥ»

Η παραχώρηση του αναπαλαιωμένου κτιρίου, από την κυβέρνηση σε ένα οργανισμό όπου συμμετέχουν δράστες και συνεργοί του εγκλήματος κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της απλόχερης στήριξής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Και έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της πολιτικής της, η άρνησή της να στηρίξει τις ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της Ανω Πόλης ειδικότερα, που χρόνια τώρα αναζητούν τρόπους να στεγάσουν τις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις της νεολαίας.

Το κτίριο της οδού Κρίσπου 9, αποτελεί ένα από τα 10 στην περιοχή της Ανω Πόλης που αγοράστηκαν από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (ΟΠΠΕΘ) για να αναπαλαιωθούν και στη συνέχεια να αποδοθούν στους φορείς της πόλης. Ενα έργο συνολικού κόστους 1,313 δισ. δραχμών. Με τη λήξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στις 31/12/97 τα κτίρια περιήλθαν στην ιδιοκτησία του κράτους και πιο συγκεκριμένα στο ΥΠΠΟ, το οποίο τελικά εξέτασε τις δεκάδες αιτήσεις ενδιαφέροντος και με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 18/2/99, όρισε τους φορείς στους οποίους παραχωρούνται για χρήση, μέχρι ανακλήσεως της απόφασης. Την απόφαση συνυπέγραψαν οι υπουργοί, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος και Μακεδονίας Θράκης Γ. Μαγκριώτης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα κτίρια διατίθενται για στέγαση υπηρεσιών, σημαντικών πολιτιστικών φορέων, αντιπροσωπείες γραφείων διεθνών οργανισμών και συναφών φορέων.

Το συγκεκριμένο κτίριο της οδού Κρίσπου 9, ζητήθηκε από το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα για τη στέγαση ΚΑΠΗ και πολιτιστικών τμημάτων, ενώ ενδιαφέρον για κτίρια στην Ανω Πόλη εκδήλωσαν επίσης ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Β. Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Β. Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλοι φορείς, οι ανάγκες και το έργο των οποίων δυστυχώς φαίνεται πως δε θεωρήθηκαν εξίσου σημαντικά με αυτά που φαίνεται πως θα προσφέρει το «Κέντρο».

7ο ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προς αλλαγή συνόρων στο άμεσο μέλλον στα Βαλκάνια;

Την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια στο άμεσο μέλλον προδιέγραψε ο Vladimir Gligorov, ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης, στην ομιλία του στη χτεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του 7ου ετήσιου Φόρουμ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency».

Ο V. Gligorov τόνισε ότι «είναι πιθανόν τον επόμενο χρόνο το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο θα ενταχθούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας σαν νέες χώρες. Η Γιουγκοσλαβία όμως με τη σημερινή της μορφή δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί».

Προηγούμενα ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Bodo Hombach, είχε ανοίξει τις εργασίες του Φόρουμ, σημειώνοντας ότι «αναμένεται με ανυπομονησία να προχωρήσει η Γιουγκοσλαβία τη λύση των πολιτικών της προβλημάτων της για να καταλάβει τη θέση της στο Συμβούλιο Σταθερότητας. Μέχρι τότε θα συνεργαζόμαστε με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και Μαυροβουνίου. Με το Μιλόσεβιτς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Η πτώση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να προέλθει απ' έξω αλλά από το λαό της Γιουγκοσλαβίας».

Ωστόσο, αφού η αλλαγή της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας είναι υπόθεση του λαού της χώρας, πώς δικαιολογούνται οι ενέργειες και η στάση των ιμπεριαλιστικών χωρών και των διεθνών οργανισμών τους, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας; Πού βρήκαν οι οργανισμοί αυτοί και οι εκπρόσωποί τους το δικαίωμα να μιλούν για δημιουργία νέων κρατών μέσα στα εθνικά όρια της σημερινής Γιουγκοσλαβίας και επίσης από πού αντλούν το δικαίωμα να εφαρμόζουν οικονομικό αποκλεισμό, να εξασκούν παντός είδους πιέσεις, να υποσκάπτουν τα θέματα της εθνικής υπόστασης της Γιουγκοσλαβίας και να συνεργάζονται ανοιχτά με αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο Κόσσοβο και Μαυροβούνιο για την απόσχιση αυτών των περιοχών από τη Γιουγκοσλαβία; Δεν αποτελούν οι ενέργειες αυτές έξωθεν επεμβάσεις στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας και προσπάθειες παραπέρα διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας και αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια;

Χαρακτηριστικά εξάλλου του πολιτικού περιεχομένου και των προσανατολισμών του συνεδρίου αυτού ήταν τα σχόλια του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Γ. Πασχαλίδη, που χαρακτήρισε το βρόμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία «εχθροπραξίες στο Κοσσυφοπέδιο» και τη συντονισμένη προσπάθεια ΝΑΤΟ - ΕΕ για διείσδυση στα Βαλκάνια και οικονομική και πολιτική υποδούλωση των λαών της περιοχής ως «συμμαχία ανανέωσης».

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Β. Τακάς, με τη σειρά του προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να διαθέσουν κάτι λιγότερο από το 1 χιλιοστό του ετήσιου ΑΕΠ τους για να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα είναι υπεραρκετό για την οικονομική εκτίναξη των βαλκανικών χωρών. Γιατί, όπως είπε, ένα χρόνο μετά «τις εχθροπραξίες στο Κόσσοβο η περιοχή παραμένει αβέβαιη, ανασφαλής και υπανάπτυκτη».

Διερωτήθηκε όμως: «μήπως περιμένετε πάρα πολλά, πολύ γρήγορα στη Γιουγκοσλαβία»;

Ο Β. Τακάς, όπως και οι ομιλητές που ακολούθησαν, τόνισαν ιδιαίτερα ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν και εξήραν το ρόλο του ιδιωτικού κεφαλαίου στις προσπάθειες «ανασυγκρότησης» της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Γενικά με το φετινό φόρουμ Θεσσαλονίκης επιχειρείται μια προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών ΕΕ - ΗΠΑ για αποτελεσματικότερη παρέμβαση, οικονομική και πολιτική στην περιοχή των Βαλκανίων για αλλαγή των συνόρων και την εμπέδωση της νέας τάξης πραγμάτων.

ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX -2000»
Παράδοση της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τελευταίες προετοιμασίες για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix 2000» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το διάστημα 20 Μάη - 10 Ιούνη με επίκεντρο τις περιοχές της Κυπαρισσίας και της Θεσσαλονίκης. Από σήμερα αναμένεται να αρχίσει στη Θεσσαλονίκη η άφιξη των πρώτων στρατιωτικών τμημάτων, κυρίως Αμερικανών, για την προετοιμασία της άφιξης των στρατιωτικών τμημάτων και των άλλων μονάδων από 12 ΝΑΤΟικές χώρες. Η εν λόγω άσκηση, με βάση το σενάριό της και τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα, αποσκοπεί στην προετοιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Με τη διεξαγωγή της άσκησης μπαίνει σε εφαρμογή το νέο καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκηση επιβολής της αμερικανικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο. Η «Dynamic Mix 2000» είναι η μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ και η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας.

Για πρώτη φορά, σε άσκηση επί του ελληνικού εδάφους, συμμετέχουν και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Θα είναι ένας λόχος 150 πεζοναυτών, που θα αποβιβαστούν στις 31 Μάη στην Κυπαρισσία και 12 μαχητικά τύπου «F-16» τα οποία θα αφιχθούν στις 19 Μάη στην αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου. Συνολικά, στην άσκηση θα πάρουν μέρος 15.000 στρατιώτες, 65 πολεμικά πλοία και 293 πολεμικά αεροσκάφη. Τα δύο τρίτα των δυνάμεων αυτών θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της άσκησης θα ανασταλεί το FIR Αθηνών, δηλαδή η περιοχή που η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων και καλύπτει όλο το Αιγαίο, αφού η αρμοδιότητα αυτή θα περάσει στα χέρια των ΝΑΤΟικών μέσω του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα, το οποίο θα λειτουργήσει σαν ΝΑΤΟικό αεροπορικό υποστρατηγείο.

Στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ειδικότερα στην περιοχή Καλό Νερό, βόρεια του ποταμού Νέβα, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της 31 Μάη προς 1 Ιούνη απόβαση περίπου 2.500 πεζοναυτών, ανάμεσά τους και των 150 Τούρκων με τα 5 οχήματα, επίσης Αμερικάνοι, Γάλλοι και Ισπανοί θα έρθουν με πλοία από τη Σαρδηνία. Οι δυνάμεις αυτές, στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν μέσω της εθνικής οδού νότια και σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων, όπου θα στρατοπεδεύσουν μέχρι τις 4 Ιούνη.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης και ειδικότερα γύρω από την τοποθεσία Ασκός Προφήτη, όπου στις5 Ιούνη θα γίνει η κορύφωση της άσκησης με προσκεκλημένο και το γγ του ΝΑΤΟ.

Απ’ αφορμή τα εγκαίνια του «Κέντρου» στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, Τρίτη, 9 Μάη εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το «Κέντρο για τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη», με πρόεδρο τον Αμερικανό πρέσβη Νίμιτς. Στα εγκαίνια θα παραστεί και ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης.

Κάποιες πρώτες παρατηρήσεις:

Το «ΚΕΝΤΡΟ» είναι «μη κυβερνητική οργάνωση», συμφωνεί όμως και προωθεί την πολιτική της κυβέρνησης στα Βαλκάνια. Αυτό γίνεται φανερό από τους σκοπούς του και ιδιαίτερα από τα περί «θεσμών», που «προάγουν δημοκρατικές κοινωνίες και την οικονομία της αγοράς στα πλαίσια του νόμου» (ποιου νόμου άραγε;). Από τις πρωτοβουλίες του το 1999 προκύπτει το ερώτημα: Με ποια ιδιότητα και τίνος εξουσιοδότηση επιχειρεί το «ΚΕΝΤΡΟ» να υποτάξει την πορεία ανεξάρτητων χωρών και λαών στην «οικονομία της αγοράς», και τους δικούς της «νόμους», καθορίζοντας ακόμη και το πώς θα διδάσκεται η ιστορία; Και ακόμη:ΠΟΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ «ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ» ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ»;

Απ' αυτά και μόνο γίνεται φανερό ότι το «ΚΕΝΤΡΟ» το δημιούργησαν εκείνες οι δυνάμεις (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), που μεθόδευσαν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Υστερα, επειδή δεν υπέκυψε στις αξιώσεις τους, τη βομβάρδισαν επί 78 μέρες και τώρα δρομολογούν απόσπαση της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, μη διστάζοντας να οργανώσουν ακόμη και δολοφονίες κυβερνητικών στελεχών...

Είναι, νομίζω, φανερό ότι το «ΚΕΝΤΡΟ» δεν επιδιώκει κάτι διαφορετικό από ό,τι το περίφημο «Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια», που στην ουσία είναι σύμφωνο αποσταθεροποίησης. Πίσω από το «Σύμφωνο αυτό» κρύβονται εκείνοι που σχεδίασαν τη δημιουργία μικρών, αδύναμων κρατών - προτεκτοράτων και αξιοποιούν μειονότητες και όποιες εθνικές, θρησκευτικές κλπ. διαφορές για όξυνση, διαίρεση και καλλιέργεια του μίσους ανάμεσά τους, για να παίζουν το ρόλο του... διαιτητή και να εξασφαλίζουν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Δεν μπορεί κανείς, σήμερα, να κλείνει τα μάτια μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση και, μάλιστα, να την εξωραΐζει, με χρησιμοποίηση όρων που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, όπως: σταθερότητα, συμφιλίωση, δημοκρατία, επιβολή του νόμου και της τάξης κ. ά.

Ελλάδα και Βαλκάνια

Το «ΚΕΝΤΡΟ» δεν είναι ελληνικό, οι εργασίες του, όμως, διεξάγονται στην Ελλάδα, όπου και εδρεύει. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ένδειξη - τουλάχιστον- για το ποια είναι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στα Βαλκάνια. Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση συμφώνησε για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας; Τότε δε θα άκουσε τη δήλωση του Κλίντον, ότι η σχετική απόφαση «ελήφθη από όλους τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους». Εμείς, βέβαια, εδώ, είδαμε και βλέπουμε τις ένοπλες δυνάμεις των νεοβαρβάρων, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη να εισβάλλουν στη Βαλκανική σαν δυνάμεις κατοχής, που αυτοαποκαλούνται... ειρηνευτικές! Το δικαίωμα αυτό, κατά παράβαση του Συντάγματος, τους το παραχωρεί η Ελληνική Κυβέρνηση. Σήμερα, μια ελληνική ταξιαρχία είναι ενταγμένη στις δυνάμεις της «ΚΦΟΡ», που εδρεύουν στο Κόσσοβο. Και τι κάνουν εκεί; Μας το λένε τα γεγονότα: Το Κοσσυφοπέδιο έγινε άντρο του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου όπλων, ναρκωτικών και λευκής σάρκας και μεθοδεύεται η απόσχισή του από τη Σερβία.

Ο διαβόητος ΟΥΤΣΕΚΑ όχι μόνο δεν αποστρατιωτικοποιήθηκε, αλλά και βαφτίστηκε «ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ» και δρα αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή, όχι φυσικά εν αγνοία του ΝΑΤΟ και των σχεδίων του. Ενα παρακλάδι του αναπτύσσει τρομοκρατική δραστηριότητα στην περιοχή της Νότιας Σερβίας, που συνορεύει με το Κόσσοβο. Αυτή η περιοχή εντάσσεται στα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας», όπως και η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, ενώ σε χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» περιλαμβάνεται τμήμα του Μαυροβουνίου και τμήμα της Βόρειας Ελλάδας! Η ελληνική κυβέρνηση, που για εσωτερική κατανάλωση υποστηρίζει ότι μια από τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της είναι η μη αλλαγή των συνόρων, στην πράξη συνεργάζεται και στηρίζει - στα πλαίσια της «ΚΦΟΡ» και της αποστολής της - τον «ΟΥΤΣΕΚΑ» και την αποσχιστική δράση του, δηλαδή, την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, αλλαγή που αφορά και την... Ελλάδα!! Το πασχαλινό επεισόδιο - επίθεση σε ελληνικό, στρατιωτικό λεωφορείο στο Κόσσοβο - υπογραμμίζει την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, το ρόλο της «ΚΦΟΡ» και της ελληνικής ταξιαρχίας και τους στόχους του «ΟΥΤΣΕΚΑ».

Η κυβέρνηση της Ελλάδας φαίνεται να ανέλαβε συγκεκριμένο ρόλο στην αποσταθεροποίηση της Γιουγκοσλαβίας. Γιατί, αλήθεια, επένδυσε 320 εκατομμύρια για το «Σύμφωνο Σταθερότητας» και υποσχέθηκε άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια, στην προοπτική ανατροπής της κυβέρνησης Βελιγραδίου και την κατάληψη της εξουσίας από πειθήνια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ κυβέρνηση; Γιατί οργάνωσε και κάλυψε πολιτικά και οικονομικά τη σύγκληση στην Αθήνα της σύσκεψης όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας - ήταν και ο αποκαλούμενος διάδοχος του θρόνου Καραγιώργιεβιτς - σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, όπου και κατευθύνθηκαν μετά τη σύσκεψη;

Υστερα από όλα αυτά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι στην πράξη αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα και κινδυνεύει η εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός του δε θα απείχε και πολύ από την πραγματικότητα. Με δεδομένο τον, υπό το βλέμμα των ΗΠΑ, ελληνοτουρκικό διάλογο, το ρόλο του στρατηγείου της Λάρισας, τις πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, που αρχίζουν και θα διεξαχθούν σε ελληνικό έδαφος, στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δικαιολογεί τις υπέρογκες δαπάνες για επιθετικούς εξοπλισμούς που απαιτεί το ΝΑΤΟ και δεν ενοχλείται από την παρουσία δυνάμεων της Τουρκίας στο ελληνικό έδαφος, με τις οποίες και συνεργάζεται. Επίσης, εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, αγνοώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζήτησαν απευθείας από Ελληνες αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης να μην καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, γιατί τα χρειάζονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές ασκήσεις τους!!

Το συμφέρον των λαών

Εμείς πιστεύουμε ότι το συμφέρον των λαών της Βαλκανικής απαιτεί σχέσεις φιλίας, καλής γειτονιάς και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, με σεβασμό της εθνικής ανεξαρτησίας και των συνόρων. Τέτοιες σχέσεις, όμως, δεν είναι εύκολο να επικρατήσουν, αν η περιοχή δεν απαλλαγεί από την ιμπεριαλιστική παρουσία, την ξένη εξάρτηση. Η πράξη έδειξε ότι το ΝΑΤΟ, και στα Βαλκάνια, αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης και συγκρούσεων και όχι σταθεροποίησης και ειρήνευσης. Γι' αυτό χρειάζεται οι λαοί της Βαλκανικής να συντονίσουν την πάλη τους, να οργανώσουν την αντίστασή τους, κατά των ξένων δυνάμεων, που υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία των χωρών τους, υποθάλπουν αποσχιστικά κινήματα και συγκρούσεις, καταργούν τα σύνορα κλπ.

Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανεξάρτητη και προς όφελος των λαών της περιοχής ανάπτυξη και συμβάλλει στην αποκατάσταση και την παγίωση της ειρήνης.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη. Αντί να είναι, όπως τώρα, ορμητήριο στρατιωτικών δυνάμεων προς τις χώρες της Βαλκανικής, αντί να είναι πύλη διείσδυσης κεφαλαίων για λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού τους, μπορεί και πρέπει να γίνει κέντρο ειρηνικών και ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών, οικονομικών, επιστημονικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων. Αντί κέντρο σχεδιασμού για πλήρη ενσωμάτωση της περιοχής στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, και τη «Νέα τάξη» του ιμπεριαλισμού, μπορεί και πρέπει να γίνει κέντρο ανάπτυξης των δημοκρατικών θεσμών, καλλιέργειας και προβολής των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και των κοινών πολιτιστικών και άλλων στοιχείων που τους ενώνουν. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη πρώτα από όλα πόλη ελεύθερη, σε μια χώρα πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη, για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο που της αξίζει: Πόλη φιλίας και συνεργασίας όλων των λαών της Βαλκανικής, για την ανάπτυξη, την ευημερία, την πρόοδο και την ΕΙΡΗΝΗ! Μόνο που αυτή η προοπτική απαιτεί μια άλλη πολιτική, μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα του λαού της.


Σωτήρης ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Θα τους εμποδίσουμε να αποβιβαστούν»

Την αντίθεσή τους στα σχέδια μετατροπής της περιοχής τους σε πεδίο ασκήσεων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και μονιμότερης εγκατάστασής τους στη ναυτική βάση του Μεγάλου Καράμπουρνου, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι φορέων του Αγγελοχωρίου στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη, που τους επισκέφθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο τονίστηκε επίσης ότι όλοι οι κάτοικοι θα αντιταχτούν στους σχεδιασμούς για έλευση των ΝΑΤΟικών στον τόπο τους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Θρασύβουλος Παζαρόπουλος, που στη συνάντηση εκπροσωπούσε και τους άλλους δύο αλιευτικούς συνεταιρισμούς Θεσσαλονίκης και Μηχανιώνας, δήλωσε ότι οι αλιείς - μέλη των τριών συνεταιρισμών θα ξεσηκωθούν και θα παρατάξουν τα καΐκια τους, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τυχόν απόβαση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή Αγγελοχωρίου. Ο εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από πλευράς Πολιτείας προς τους φορείς, σχετικά με τα όσα σχεδιάζονται στη γειτονική με το χωριό τους ναυτική βάση. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μετατροπή μιας ειρηνικής περιοχής σε πεδίο βολής. Ολοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι θεωρούν απαράδεκτο να μην ενημερώνονται οι φορείς για τους τυχοδιωκτισμούς που σχεδιάζουν οι Αμερικανο-ΝΑΤΟικοί δίπλα στα σπίτια τους, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα που τους «καίει» και θεωρούν απαράδεκτο να μην τους παρέχεται καμία πληροφόρηση από την κυβέρνηση.

«Θα αφήσουμε να γίνουν αυτές οι ασκήσεις που δεν έχουν κανέναν άλλο ρόλο και χαρακτήρα παρά πώς θα συνδυάσουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τα μελλοντικά τους σχέδια για επίθεση σε γειτονικές μας χώρες; Θα δεχτούμε να γίνουμε υποχείριο στα χέρια αυτών, που δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο παρά να σχεδιάζουν για τα συμφέροντα των πολυεθνικών;», τόνισε ο Αγγελος Τζέκης. «Οι λαοί, συνέχισε, είναι εκείνοι που θα χαράξουν τη φιλειρηνική πορεία των χωρών τους, γιατί οι κυβερνήσεις παίζουν ήδη συγκεκριμένο ρόλο. Οπως η ελληνική κυβέρνηση έχει υποταχτεί στα γενικότερα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Και στο βομβαρδισμό πήρε θέση υποστήριξης των πολεμικών ενεργειών κατά της Γιουγκοσλαβίας, πήρε τη γνωστή θέση στο θέμα του Οτσαλάν, δέχεται τις αξιώσεις των Αμερικανών στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύουμε ότι ο λαός και αυτής της περιοχής θα προσφέρει σ' αυτό το ειρηνικό, φιλειρηνικό κίνημα, όπως έκανε ο λαός της Θεσσαλονίκης και του Λιτοχώρου».

Δε συμμετέχουν οι κομμουνιστές βουλευτές

Την άρνησή τους να συμμετάσχουν στην επίσημη έναρξη εργασιών του «Κέντρου» γνωστοποίησαν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, οι οποίοι προσκλήθηκαν να παραστούν.

«Δηλώνουμε ότι δε θα συμμετάσχουμε σ' αυτή τη σύναξη, γιατί διαπιστώνουμε ότι με πρόσχημα τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση προωθείται η ωμή παρέμβαση των ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά των χωρών των Βαλκανίων, με στόχο την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων" και των νόμων της οικονομίας της αγοράς στην περιοχή.

Μένουμε έκπληκτοι από την απλοχεριά του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που παραχώρησε "ευγενώς" αναπαλαιωμένο κτίριο της Ανω Πόλης σ' αυτούς που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία, ενώ αρνήθηκε πεισματικά να παραχωρήσει στέγη σε συλλόγους κατοίκων και φορείς πολιτισμού για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που το ζήτησαν», αναφέρεται στη δήλωση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ