ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σύλληψη στελέχους της αντίδρασης

Λαϊκές δυνάμεις διαδήλωσαν και πάλι στη Λα Πας υπέρ του Εβο Μοράλες

Associated Press

Λαϊκές δυνάμεις διαδήλωσαν και πάλι στη Λα Πας υπέρ του Εβο Μοράλες
ΛΑ ΠΑΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Τη στήριξή τους στον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες και την κυβέρνησή του, αλλά και την επιβεβαίωση της εδαφικής ακεραιότητας της Βολιβίας εξέφρασαν, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», με το τελικό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες των 9 χωρών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) κατά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν στη Χιλή. Αποκλειστικό αντικείμενο της συνόδου, η κρίση στη Βολιβία, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τις ταραχές που προκαλεί η ολιγαρχία, προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Το UNASUR αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ειδικά τα αιματηρά επεισόδια στην επαρχία Πάντο, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 30 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο ιθαγενείς και αγρότες από ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες της αντίδρασης και απαιτεί διάλογο με τους αντιδραστικούς κυβερνήτες προς εξεύρεση... συμβιβαστικής λύσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ» και το βρετανικό BBC, οι αρχές της Βολιβίας συνέλαβαν χτες τον Λεοπόλδο Φερνάντες, κυβερνήτη του Πάντο. Σύμφωνα με τη βολιβιανή κρατική τηλεόραση, ο Φερνάντες συνελήφθη από στρατιώτες και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Λα Πας, όπου και θα δικαστεί για «γενοκτονία».

Συλλήψεις επίδοξων πραξικοπηματιών στη Βενεζουέλα

Την ίδια στιγμή στη Βενεζουέλα συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με τις αποκαλύψεις για προσπάθεια εκδήλωσης πραξικοπήματος, ενώ η «Πρένσα Λατίνα» αναφέρει ότι οι Αρχές συνεχίζουν τις ανακρίσεις σε ένα ευρύ κύκλο ανθρώπων περί τον κυβερνήτη της επαρχίας Ζούλια, Μανουέλ Ροσάλες, και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαρακαΐμπο. Κατά το δήμαρχο του Μαρακαΐμπο, Τζιαν Κάρλο ντι Μαρτίνο, παρόντες ήταν περίπου 29 άνθρωποι, πολίτες και αξιωματικοί, μεταξύ αυτών ο Ροσάλες, απόστρατοι - κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί - ο στρατηγός Εντουάρδο Μπαές, που έφυγε από τη χώρα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας «El Nacional» και του τηλεοπτικού δικτύου «Globovision» κ.ά.

Τέλος, δύο ρωσικά βομβαρδιστικά «TU-160», τα οποία έφτασαν στις 10 Σεπτέμβρη στη Βενεζουέλα, «πέταξαν προς την κατεύθυνση της Βραζιλίας κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Λατινικής Αμερικής πάνω από διεθνή ύδατα» και πραγματοποίησαν περιπολίες, ανακοίνωσε χτες ο Βλαντίμιρ Ντρικ, εκπρόσωπος του αρχηγού της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά αναμένεται να αναχωρήσουν από το Καράκας αύριο.

ΚΟΥΒΑ
Μεγάλες οι καταστροφές από τους κυκλώνες

ΑΒΑΝΑ.--

Το πέρασμα των κυκλώνων «Γκούσταβ» και «Αϊκ» από την Κούβα - με μια βδομάδα διαφορά - αποτέλεσε τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των μετεωρολογικών φαινομένων της χώρας, με ζημιές που φτάνουν με βάση πρώτες εκτιμήσεις, τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές της χώρας, στην ηλεκτροδότηση, στα τρόφιμα. Ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους, αλλά και την ανταπόκριση του λαού στις οδηγίες εκκένωσης και αντιμετώπισης των κυκλώνων, αποφεύχθηκε ο μεγάλος αριθμός θανάτων, σε αντίθεση με τους εκατοντάδες νεκρούς σε γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκράνμα», καταγράφεται ο πρώτος απολογισμός των καταστροφών: σχεδόν 444.000 σπίτια καταστράφηκαν από τους κυκλώνες, απ' αυτά 63.249 ολοσχερώς. Τουλάχιστον 200.000 Κουβανοί βρέθηκαν χωρίς στέγη και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πιθανά να χρειαστούν προσωρινή στέγαση όσο διαρκεί η περίοδος που οι αρχές θα επιδιορθώνουν τα σπίτια τους. Εξαιτίας των κυκλώνων, 314 δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους 26 νοσοκομεία, 18 πολυκλινικές, 14 παιδικοί σταθμοί, 191 ιατρεία, 14 οίκοι ευγηρίας, 42 φαρμακεία, ενώ 2.642 εκπαιδευτικά κέντρα καταστράφηκαν μερικώς ή και ολοσχερώς. Οι ισχυροί άνεμοι και οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε εργοστάσια, στη βιομηχανία, ενώ σημαντικές απώλειες υπήρξαν και στην παραγωγή ζαχαροκάλαμων και νικελίου, στην εκτροφή πουλερικών. Περίπου 3.414 κτίρια όπου γινόταν παραγωγή καπνού για πούρα καταστράφηκαν τελείως. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν το Πινάρ ντελ Ρίο, το Χολγκίν, το Λας Τούνας, το Καμαγουέι και το Νησί της Νεολαίας.

Ωστόσο, ο κουβανικός λαός εργάζεται με αυταπάρνηση για να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν, ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν τη στέγαση, τις τηλεπικοινωνίες, την υγεία και την εκπαίδευση. Είναι και αυτός ένας λόγος για να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης.

KINA
Συλλήψεις για το επικίνδυνο γάλα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ασίγαστος παραμένει στην Κίνα ο σάλος από το διατροφικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει, εδώ και μέρες, με αφορμή βρεφικό γάλα της εταιρίας «Σανλού» που βρέθηκε μολυσμένο με τη χημική ουσία μελαμίνη. Το μολυσμένο γάλα προκάλεσε ήδη το θάνατο δύο βρεφών, σοβαρά προβλήματα υγείας σε τουλάχιστον 55 άλλα και την εισαγωγή στα νοσοκομεία άλλων 1.253 μωρών που υποφέρουν κυρίως από νεφρικά προβλήματα.

Χτες το αρμόδιο υπουργείο της Κίνας ανακοίνωσε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα άτυχα βρέφη και τη συγκρότηση ειδικών νοσηλευτικών μονάδων σε κάθε επαρχία της χώρας.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό και έχουν διατάξει την απόσυρση απ' τα ράφια των καταστημάτων του βρεφικού γάλακτος της «Σανλού» που παράχθηκε πριν τις 6/8. Ως χτες είχαν συλλάβει 19 υπόπτους, εκ των οποίων ορισμένοι είναι κτηνοτρόφοι - γαλακτοπαραγωγοί που παραδέχτηκαν πως μόλυναν σκόπιμα χιλιάδες τόνους γάλακτος προκειμένου να εμφανιστούν υψηλότερες οι πρωτεϊνες στις μετρήσεις της εταιρίας και να πωληθεί το προϊόν σε... καλύτερη τιμή!

Η εταιρεία είχε γίνει αποδέκτης παραπόνων από τις αρχές του χρόνου. Το Μάρτη έκανε δικές της έρευνες και διαπίστωσε τη μόλυνση του γάλακτος με μελαμίνη αλλά την κράτησε μυστική από τις αρμόδιες αρχές και τους καταναλωτές...

ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι Αλβανοί έφτιαξαν «Νέα Δημοκρατία» στα Σκόπια

ΣΚΟΠΙΑ.--

Νέο πολιτικό κόμμα συγκρότησε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) της ΠΓΔΜ, Ιμερ Σελμάνι. Ο Σελμάνι ηγείται από χτες της «Νέας Δημοκρατίας» (αλά Σκόπια...) και ιδεολογικά κινείται στο χώρο της λεγόμενης κεντροδεξιάς. Στο νέο κόμμα προσχώρησαν συνολικά τρεις από τους έντεκα βουλευτές του DPA και αρκετές τοπικές οργανώσεις του κόμματος του Μέντουχ Θάτσι, που κατηγόρησαν τον τελευταίο για «αυταρχικό τρόπο διοίκησης» του κόμματος.

Στο μεταξύ, τα Σκόπια φαίνεται πως έχουν ενδώσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι προτίθεται να ανακοινώσει τη σχετική απόφαση την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο συνεδριάσεων της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Χτες εξάλλου, το νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού, Σαμόα, έγινε το 47ο κράτος στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Στο πλευρό του λαού της Βολιβίας

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει πως τις τελευταίες ημέρες έχει παρακολουθήσει «με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις στη Βολιβία, όπου σημειώθηκαν βίαιες επιθέσεις της αντιπολίτευσης, η οποία για άλλη μια φορά υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Παρακολούθησε επίσης «τις προσπάθειες που έκανε ο νόμιμος πρόεδρος Εβο Μοράλες ώστε να βρεθούν τρόποι για την αποκατάσταση του διαλόγου και της ειρήνης».

«Για άλλη μια φορά, οι ολιγαρχίες της Λατινικής Αμερικής μποϊκοτάρουν τις δημοκρατικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, επιδεικνύοντας την περιφρόνησή τους για τους φτωχούς και αρνούμενοι να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι οι λαοί έχουν ενωθεί στην πάλη για έναν κόσμο που γνωρίζουμε πως είναι εφικτός», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΔΝ.

Στη συνέχεια, η ΠΟΔΝ εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή της στο λαό και την κυβέρνηση της Βολιβίας, καταδικάζει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες που έχουν τη στήριξη της ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Τέλος, η ΠΟΔΝ καλεί τα μέλη και τις φιλικά προσκείμενες οργανώσεις αλλά και τη νεολαία του κόσμου «να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τη δίκαιη υπόθεση της νεολαίας και του λαού της Βολιβίας, με τον Πρόεδρο Εβο Μοράλες και να απαιτήσει το σεβασμό του δικαιώματος του λαού να είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ