Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σύλληψη στελέχους της αντίδρασης

Λαϊκές δυνάμεις διαδήλωσαν και πάλι στη Λα Πας υπέρ του Εβο Μοράλες

Associated Press

Λαϊκές δυνάμεις διαδήλωσαν και πάλι στη Λα Πας υπέρ του Εβο Μοράλες
ΛΑ ΠΑΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Τη στήριξή τους στον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες και την κυβέρνησή του, αλλά και την επιβεβαίωση της εδαφικής ακεραιότητας της Βολιβίας εξέφρασαν, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», με το τελικό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες των 9 χωρών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) κατά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν στη Χιλή. Αποκλειστικό αντικείμενο της συνόδου, η κρίση στη Βολιβία, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τις ταραχές που προκαλεί η ολιγαρχία, προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Το UNASUR αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ειδικά τα αιματηρά επεισόδια στην επαρχία Πάντο, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 30 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο ιθαγενείς και αγρότες από ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες της αντίδρασης και απαιτεί διάλογο με τους αντιδραστικούς κυβερνήτες προς εξεύρεση... συμβιβαστικής λύσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ» και το βρετανικό BBC, οι αρχές της Βολιβίας συνέλαβαν χτες τον Λεοπόλδο Φερνάντες, κυβερνήτη του Πάντο. Σύμφωνα με τη βολιβιανή κρατική τηλεόραση, ο Φερνάντες συνελήφθη από στρατιώτες και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Λα Πας, όπου και θα δικαστεί για «γενοκτονία».

Συλλήψεις επίδοξων πραξικοπηματιών στη Βενεζουέλα

Την ίδια στιγμή στη Βενεζουέλα συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με τις αποκαλύψεις για προσπάθεια εκδήλωσης πραξικοπήματος, ενώ η «Πρένσα Λατίνα» αναφέρει ότι οι Αρχές συνεχίζουν τις ανακρίσεις σε ένα ευρύ κύκλο ανθρώπων περί τον κυβερνήτη της επαρχίας Ζούλια, Μανουέλ Ροσάλες, και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαρακαΐμπο. Κατά το δήμαρχο του Μαρακαΐμπο, Τζιαν Κάρλο ντι Μαρτίνο, παρόντες ήταν περίπου 29 άνθρωποι, πολίτες και αξιωματικοί, μεταξύ αυτών ο Ροσάλες, απόστρατοι - κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί - ο στρατηγός Εντουάρδο Μπαές, που έφυγε από τη χώρα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας «El Nacional» και του τηλεοπτικού δικτύου «Globovision» κ.ά.

Τέλος, δύο ρωσικά βομβαρδιστικά «TU-160», τα οποία έφτασαν στις 10 Σεπτέμβρη στη Βενεζουέλα, «πέταξαν προς την κατεύθυνση της Βραζιλίας κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Λατινικής Αμερικής πάνω από διεθνή ύδατα» και πραγματοποίησαν περιπολίες, ανακοίνωσε χτες ο Βλαντίμιρ Ντρικ, εκπρόσωπος του αρχηγού της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά αναμένεται να αναχωρήσουν από το Καράκας αύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ