Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μεγάλες οι καταστροφές από τους κυκλώνες

ΑΒΑΝΑ.--

Το πέρασμα των κυκλώνων «Γκούσταβ» και «Αϊκ» από την Κούβα - με μια βδομάδα διαφορά - αποτέλεσε τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των μετεωρολογικών φαινομένων της χώρας, με ζημιές που φτάνουν με βάση πρώτες εκτιμήσεις, τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές της χώρας, στην ηλεκτροδότηση, στα τρόφιμα. Ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους, αλλά και την ανταπόκριση του λαού στις οδηγίες εκκένωσης και αντιμετώπισης των κυκλώνων, αποφεύχθηκε ο μεγάλος αριθμός θανάτων, σε αντίθεση με τους εκατοντάδες νεκρούς σε γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκράνμα», καταγράφεται ο πρώτος απολογισμός των καταστροφών: σχεδόν 444.000 σπίτια καταστράφηκαν από τους κυκλώνες, απ' αυτά 63.249 ολοσχερώς. Τουλάχιστον 200.000 Κουβανοί βρέθηκαν χωρίς στέγη και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πιθανά να χρειαστούν προσωρινή στέγαση όσο διαρκεί η περίοδος που οι αρχές θα επιδιορθώνουν τα σπίτια τους. Εξαιτίας των κυκλώνων, 314 δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους 26 νοσοκομεία, 18 πολυκλινικές, 14 παιδικοί σταθμοί, 191 ιατρεία, 14 οίκοι ευγηρίας, 42 φαρμακεία, ενώ 2.642 εκπαιδευτικά κέντρα καταστράφηκαν μερικώς ή και ολοσχερώς. Οι ισχυροί άνεμοι και οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε εργοστάσια, στη βιομηχανία, ενώ σημαντικές απώλειες υπήρξαν και στην παραγωγή ζαχαροκάλαμων και νικελίου, στην εκτροφή πουλερικών. Περίπου 3.414 κτίρια όπου γινόταν παραγωγή καπνού για πούρα καταστράφηκαν τελείως. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν το Πινάρ ντελ Ρίο, το Χολγκίν, το Λας Τούνας, το Καμαγουέι και το Νησί της Νεολαίας.

Ωστόσο, ο κουβανικός λαός εργάζεται με αυταπάρνηση για να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν, ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν τη στέγαση, τις τηλεπικοινωνίες, την υγεία και την εκπαίδευση. Είναι και αυτός ένας λόγος για να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ