Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τέλος για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Προκαλούν οι ΗΠΑ

ΚΙΕΒΟ.--

Η φιλοδυτική «πορτοκαλί» κυβέρνηση κατέρρευσε χτες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Αρσένι Γιατσενιούκ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εννέα μόλις μήνες μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιουστσένκο, «Η Ουκρανία Μας» είχε αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό στις 3 Σεπτέμβρη, αφού πρώτα το κόμμα της πρωθυπουργού Γ. Τιμοσένκο «ΜΠΙΟΥΤ» είχε στηρίξει νομοσχέδιο του «Κόμματος των Περιοχών» και του ΚΚ Ουκρανίας που προέβλεπε την περικοπή προεδρικών εξουσιών και ενίσχυση των πρωθυπουργικών.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Ουκρανός Πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά την αποσταθεροποίηση της χώρας του, καθώς ενθαρρύνει αυτονομιστές στη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ κατηγόρησε την Τιμοσένκο ότι πρόδωσε τα εθνικά συμφέροντα και πως λειτουργεί εγωιστικά, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι δε θα της το συγχωρέσουν.

Προκλητικές δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου

Τη διάθεση των ΗΠΑ να εμπλακούν όλο και ενεργότερα στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, με το υποκριτικό επιχείρημα της προστασίας της «εδαφικής ακεραιότητας», όταν έτσι τους βολεύει, διαμήνυσε πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, ο Ντανιέλ Φριντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ως αποτέλεσμα της πίεσης, που εμφανίστηκε πρόσφατα, η υποστήριξή μας στην Ουκρανία αυξήθηκε και θα συνεχίσει να αυξάνεται, εφόσον συνεχιστεί η πίεση στην Ουκρανία, ασχέτως από το από ποια πλευρά προέρχεται», είπε ο Αμερικάνος υφυπουργός και πρόσθεσε κυνικά: «Ελπίζω κανείς να μη θέσει σε αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν είναι ενδιάμεση ή γκρίζα ζώνη, κανένα τμήμα της Ουκρανίας, ούτε η Δυτική, ούτε η Ανατολική, ούτε η Κριμαία, ούτε ο Βορράς της, μπορούν να είναι αντικείμενο προσάρτησης, δεν μπορεί να υπάρξει σκέψη για κάτι τέτοιο».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία να χαράξει μια γραμμή στο κέντρο της Ευρώπης και να διακηρύξει πως τα έθνη από την πλευρά της γραμμής της βρίσκονται στη ρωσική σφαίρα επιρροής και έτσι ότι δεν μπορούν να ενσωματωθούν στους ευρωπαϊκούς κι υπερατλαντικούς θεσμούς», υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Απάντηση από το ΚΚ Ουκρανίας

«Σήμερα η μοναδική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας προέρχεται άμεσα από τον Πρόεδρο Γιουστσένκο και τους ακραίους εθνικιστές», δήλωσε ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φριντ. Πρόσθεσε, δε, πως η πολιτική δικαίωσης του ναζισμού, της ηθικής μείωσης όσων με το όπλο στο χέρι απελευθέρωσαν την Ευρώπη από το φασισμό και έβγαλαν τη χώρα από την καταστροφή, είναι που, επί της ουσίας, διασπά τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθεί νέο αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο (2015-04-02 00:00:00.0)
Διαμάχη για τη «Νήσο των φιδιών» (2008-11-05 00:00:00.0)
Προκήρυξη πρόωρων εκλογών (2008-10-09 00:00:00.0)
Πρωθυπουργός η Γ. Τιμοσένκο (2007-12-19 00:00:00.0)
Πολιτικά «παζάρια» σε εξέλιξη (2007-10-04 00:00:00.0)
Ανατροπή σκηνικού (2006-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ