Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Φαινομενική ένταση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Καμία εισβολή δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή» δήλωσε εκ νέου χτες ο επικεφαλής του γραφείου δημόσιας πληροφόρησης του στρατού, ταξίαρχος Ατάρ Αμπάς, σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Associated Press, απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό της χώρας παρά στις ΗΠΑ. Ο Αμπάς κατά τη συνήθη τακτική των Πακιστανών αξιωματούχων επιχειρεί να προκαλέσει εκτόνωση της έντασης στο εσωτερικό της χώρας, που κυριαρχείται από έντονα αντιαμερικανικά συναισθήματα. Οργή που έχει διογκωθεί με τις συνεχείς αμερικανικές διασυνοριακές επιχειρήσεις, 5 τις τελευταίες 10 μέρες και τη σφαγή των αμάχων.

Συνάμα οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν μία ακόμη πτυχή, αυτή της αναζήτησης των νέων ισορροπιών, των αμερικανο-πακιστανικών σχέσεων που εσχάτως εμφανίζονται αρκούντως προβληματικές εξαιτίας της έγκρισης εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών χωρίς προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης στο Ισλαμαμπάντ. Εξάλλου, πριν αρκετές μέρες, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Περβάζ Καγιάνι, πήρε μέρος σε κοινή σύσκεψη με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και υπό την αιγίδα του ναυάρχου Μάικ Μιούλεν...

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ασιφ Αλι Ζαρντάρι, πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου χτες συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μπράουν αναμενόταν να ασκήσει πιέσεις για την πραγμάτωση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στο έδαφος του Πακιστάν, να ενισχύσει τη συνεργασία με το Αφγανιστάν για την απόκρουση των εξτρεμιστών και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Την ίδια στιγμή, έφτανε στο Πακιστάν ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάικλ Μιούλεν για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι και τον στρατηγό Καγιάνι όσον αφορά «τις επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα στις συνοριακές με το Αφγανιστάν περιοχές», ανέφερε το Πεντάγωνο χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ