ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Καταγγελία της υποκρισίας των ιμπεριαλιστών

Παρέμβαση του πρώτου αντιπροέδρου της Κούβας, Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη διαβεβαίωση πως οι χώρες μέλη του Κινήματος Αδεσμεύτων θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου και να προωθούν την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου, δημοκρατικού και αλληλέγγυου κόσμου, τόνισε ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, πρώτος αντιπρόεδρος της Κούβας κατά την ομιλία του στην 63η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, κάλεσε τις αναπτυγμένες χώρες να μην ξεχάσουν τις δεσμεύσεις τους προς τις φτωχότερες χώρες και ζήτησε τη στήριξη στην υπόθεση του παλαιστινιακού λαού, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, καθώς και το δικαίωμα του Πουέρτο Ρίκο στην ανεξαρτησία.

Ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα εξέφρασε δημόσια την ευγνωμοσύνη του κουβανικού λαού και της κυβέρνησης σε όλους όσους στήριξαν ηθικά και υλικά τη χώρα του μετά το καταστροφικό πέρασμα των κυκλώνων «Γκούσταβ» και «Αϊκ», καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που διατηρεί τον απάνθρωπο και εγκληματικό αποκλεισμό στο νησί. «Αν πραγματικά ενδιαφερόταν τόσο για τον κουβανικό λαό, η μόνη ηθική συμπεριφορά θα ήταν η άρση του αποκλεισμού», τόνισε προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική έχει έναν ξεκάθαρο στόχο «να καταστρέψει τη διαδικασία των επαναστατικών μεταρρυθμίσεων που αποφάσισε ο κουβανικός λαός από το 1959».

Καταλήγοντας επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η Κούβα και τα άλλα κράτη μέλη του Κινήματος Αδεσμεύτων θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, όπου θα είναι σεβαστά τα δικαιώματα όλων των λαών για δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

ΓΑΛΛΙΑ
Κι άλλες απολύσεις ανακοίνωσε η «Ρενό»

Κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία «Ρενό» («Renault»), χτες, επικαλούμενη την αναγκαιότητα διασφάλισης της «ανταγωνιστικότητάς» της στους κόλπους της παγκόσμιας αγοράς. Και όλα αυτά, αν και η ίδια η εταιρεία, τον Ιούλη, ανακοίνωσε αύξηση κατά 37% των εξαμηνιαίων καθαρών κερδών της, αύξηση, όμως, που, όπως υποστήριξε, υπολειπόταν των στόχων που είχαν τεθεί στις αρχές του 2008.

Συγκεκριμένα, χτες, η «Ρενό» ανακοίνωσε μείωση κατά 2.000 των θέσεων εργασίας στις θυγατρικές της σε 19 ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται ότι θα θιγούν, κυρίως, οι θυγατρικές σε Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις 4.000 περικοπές θέσεων που ανακοινώθηκαν στις 9 Σεπτέμβρη και αφορούσαν κυρίως τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Γαλλία. Στόχος της διοίκησης της «Ρενό» είναι οι περισσότερες περικοπές να γίνουν με τη μορφή της «εθελούσιας αποχώρησης», κάτι, όμως, που δε φαίνεται να επιτυγχάνεται με βάση τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, όπου εκτός από τις πρώτες 4.000 θέσεις θα περικοπούν άλλες περίπου 900 μετά τη χτεσινή ανακοίνωση, κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μέρες. Στο εργοστάσιο της εταιρείας στη βιομηχανική ζώνη Σαντούιγ της Χάβρης, οι εργαζόμενοι απεργούν, ήδη, εδώ και τρεις μέρες και χτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες και από άλλα εργοστάσια της εταιρείας, αλλά και από συνδικάτα εργαζομένων της πόλης. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο πλήττεται ιδιαίτερα καθώς από τις προαναγγελθείσες 4.000 περικοπές, οι 1.000 προγραμματίζονται να γίνουν από αυτό.

Σε χορό κινητοποιήσεων έχουν εισέλθει και τα εργοστάσια της εταιρείας στο Μομπέργζ, όπου απασχολούνται 2.500 εργαζόμενοι, στο Μπατιγί, όπου απασχολούνται άλλοι 2.500 εργαζόμενοι και στο Ρουίτζ, όπου απασχολούνται 800. Εκπρόσωπος του συνδικάτου της CGT, που ηγείται των κινητοποιήσεων σε όλες τις εγκαταστάσεις της «Ρενό» στη Γαλλία, τόνιζε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τα σχέδια της διοίκησης και ότι ζητούν και αύξηση κατά 300 ευρώ του μισθού της, με γνώμονα την αύξηση κερδών που ανακοίνωσε η διοίκηση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απόπειρα δολοφονίας κατά φιλειρηνιστή ακαδημαϊκού

Εκθεση - καταπέλτης για το «Κουαρτέτο» από οργανώσεις αρωγής

Τα τρόφιμα που υπάρχουν στη Γάζα δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ανθρώπων

Associated Press

Τα τρόφιμα που υπάρχουν στη Γάζα δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ανθρώπων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στόχος δολοφονικής απόπειρας μπροστά στο σπίτι του έγινε, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και ακαδημαϊκός Ζέεβ Στέρνχελ, γνωστός πολέμιος του εποικισμού και των σκληρών μέτρων σε βάρος των Παλαιστινίων. Ο 73χρονος Στέρνχελ τραυματίστηκε ελαφρά από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην εξώπορτά του, ενώ στο σημείο βρέθηκαν προκηρύξεις που υπόσχονταν αμοιβή 1,1 εκατομμύριο σέκελ (320.000 δολάρια) σε όποιον δολοφονήσει ένα μέλος της φιλειρηνικής ισραηλινής οργάνωσης «Peace Now», που καταγγέλλει διαρκώς την πολιτική του εποικισμού.

Ο Ισραηλινός καθηγητής, που ειδικεύεται στην ιστορική μελέτη του φασισμού, είχε δεχτεί και στο παρελθόν απειλές καθώς στηλίτευε δημοσίως και μέσα από την τακτική του αρθρογραφία στην εφημερίδα «Χααρέτζ» την ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους. Υπενθυμιζόταν, δε, ότι ανάλογο κλίμα είχε διαμορφωθεί το 1995 και κατέληξε στη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, στις 4 Νοέμβρη, την πρώτη πολιτική δολοφονία στο Ισραήλ που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Το 1983, μέλος της οργάνωσης «Peace Now» σκοτώθηκε από χειροβομβίδα που ακροδεξιοί έριξαν σε αντιπολεμική διαδήλωση.

Την απόπειρα δολοφονίας του Στέρνχελ καταδίκασε το σύνολο του ισραηλινού πολιτικού κόσμου, αν και εκπρόσωποι της ακροδεξιάς έσπευσαν να καταδικάσουν και τις απόψεις του. Η διάδοχος του πρωθυπουργού Ολμέρτ, Τζίπι Λίβνι, έκανε λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια», ενώ ο πρόεδρος της Ισραηλινής Ενωσης Πολιτικών Επιστημών, καθηγητής Γκίντεον Ντόρον, επέστησε την προσοχή ότι η επίθεση αυτή αποτελεί «πλήγμα κατά της δημοκρατίας και απειλή κατά της ελευθερίας του λόγου». Ο ίδιος ο Στέρνχελ εκτίμησε ότι αν ο δράστης δεν είναι διαταραγμένος, τότε η επίθεση αποτελεί δείγμα ταχείας αποσύνθεσης της ισραηλινής δημοκρατίας.

Καταγγέλλουν το «Κουαρτέτο»

Ως «πλήρη αποτυχία» παρουσιάζουν 21 οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη τα αποτελέσματα της πολιτικής του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΗΠΑ). Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι κανένας από τους διακηρυγμένους στόχους της σύστασής του (βελτίωση της καθημερινότητας των Παλαιστινίων, ξερίζωμα των εποικισμών, τερματισμός των αποκλεισμών) δεν έχει επιτευχθεί, ενώ, αντίθετα, η κατάσταση γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα. Οι οργανώσεις καταλήγουν ότι υπό τις συνθήκες αυτές, αν δεν υπάρξει αλλαγή, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής του.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διχοτόμηση βλέπει ο Σόρος...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την οριστικοποίηση της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου σε αλβανικό και (βόρειο) σερβικό τομέα λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ ισχυρών χωρών για την ανεξαρτησία της περιοχής, διαβλέπει το γνωστό ιμπεριαλιστικά εργαλείο - ίδρυμα γεωπολιτικών «αναλύσεων» «Διεθνής Ομιλος Κρίσεων» (ICG) του Ούγγρου αντιδραστικού μεγαλοκαπιταλιστή Τζορτζ Σόρος...

Οι υποστηριχτές του Κοσσυφοπεδίου «δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους εξαιτίας της σερβικής και ρωσικής αντίδρασης, της ανεπαρκούς πολιτικής βούλησης και του αδύναμου συντονισμού» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του ICG.

Το ίδιο 24ωρο, εκατοντάδες Σέρβοι βετεράνοι του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο έστησαν οδοφράγματα έξω από το κτίριο της σερβικής κυβέρνησης απαιτώντας την καταβολή αποζημιώσεων για την επιστράτευσή τους το διάστημα 1998-99. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν πρώην έφεδροι του (πρώην) γιουγκοσλαβικού στρατού εκ των οποίων αρκετοί πραγματοποιούν απεργία πείνας από την περασμένη βδομάδα.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα «επιληφθεί» του ζητήματος.

ΚΙΝΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Απαγορεύσεις εξαγωγών

ΠΕΚΙΝΟ, ΠΑΡΙΣΙ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν τις εισαγωγές γαλακτοκομικών και προϊόντων που περιέχουν γάλα σκόνη, από την Κίνα, μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου για το επιμολυσμένο γάλα με μελαμίνη, που ήταν η αιτία να νοσήσουν 53.000 βρέφη στην Κίνα και τρία να χάσουν τη ζωή τους. Η Γαλλία ανακοίνωσε χτες ότι απαγορεύει την κυκλοφορία όλων των ειδών διατροφής που περιέχουν προϊόντα κινεζικού γάλακτος, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων, ενώ τρίμηνη απαγόρευση σε αντίστοιχα προϊόντα ανακοίνωσε και η Ινδία, αναστέλλοντας τις εισαγωγές κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της πρότεινε χτες έλεγχο και περιορισμό των εισαγωγών από την Κίνα προϊόντων τροφίμων που περιέχουν γάλα σε σκόνη περιλαμβάνοντας σε αυτά και σοκολάτες και μπισκότα. Παράλληλα σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων υποστηρίζεται ότι τα παιδιά στην Ευρώπη που έχουν μία μέση κατανάλωση σε μπισκότα, καραμέλες και σοκολάτες δεν ξεπερνούν την αποδεκτή ημερήσια δόση και δεν κινδυνεύουν από το μολυσμένο γάλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ