ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Τι συμβαίνει στην Αμερική;

Αυτό το έργο, που παίζεται τις δύο τελευταίες βδομάδες στις ΗΠΑ, το έχουμε ξαναδεί. Οι αλλεπάλληλες κρατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μπους - αυτή τη φορά - με πρόσχημα τη «σωτηρία» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποτροπή της ύφεσης είναι πανομοιότυπες με αυτές που ζήσαμε και ζούμε στην Ελλάδα από το 1975 μέχρι σήμερα.

Σ' αυτό συνηγορούν και τα εξής: Πρώτον, οι 3 τελευταίες κρατικοποιήσεις, που αποφάσισε το τελευταίο 15ήμερο η κυβέρνηση Μπους (των 2 μεγαλύτερων στεγαστικών αμερικανικών τραπεζών «Freddie Mac» και «Fannie Mae» και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας ΑΙG), δε διαφέρουν σε τίποτα από την κρατικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (από τον Ωνάση) και του ομίλου επιχειρήσεων Ανδρεάδη (Εμπορική Τράπεζα, Διυλιστήρια Ασπροπύργου κλπ.), που είχε αποφασίσει το 1976 η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεύτερον, η απόφαση της κυβέρνησης Μπους, για την ίδρυση ενός κρατικού οργανισμού που θα αναλάβει την «εξυγίανση» των αμερικανικών και άλλων τραπεζών με την ανάληψη χρεών τους (πάνω από 700 δισ. δολάρια) από το αμερικανικό Δημόσιο, δε διαφέρει σε τίποτα από τον κρατικό Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, που ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του '80 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία κληρονόμησε (και φόρτωσε στο ελληνικό Δημόσιο) τα «θαλασσοδάνεια» εκατοντάδων δισ. δραχμών που είχαν βάλει στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις τα αφεντικά τους από τα «παλιά τζάκια» των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη περίπτωση, το αποτέλεσμα των αποφάσεων που πήραν - με 20 και 30 χρόνια διαφορά - οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ίδιο. Πρόκειται για αποφάσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα, με έναν και μοναδικό στόχο: Τη στήριξη των συμφερόντων των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και της πλουτοκρατίας, με τη διαγραφή των ζημιών και άλλων «δανεικών και αγύριστων», που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας τα φόρτωσαν στις πλάτες των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Οι κεφαλαιοκράτες κερδίζουν, επειδή εισπράττουν από το κράτος πολλαπλάσια από την αξία της κρατικοποιούμενης επιχείρησης (το κράτος κληρονομεί και τα χρέη). Οι εργαζόμενοι χάνουν, επειδή θα κληθούν να πληρώσουν (με φόρους αλλά και περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα), τόσο τις «κοινωνικοποιημένες» ζημιές από τα δανεικά και αγύριστα των μεγαλοεπιχειρηματιών, όσο και τον εκσυγχρονισμό αυτών των επιχειρήσεων, για να ξαναπουληθούν στη συνέχεια αντί πινακίου φακής.

Κακά τα ψέματα. Το καπιταλιστικό κράτος - ανεξάρτητα από τους επιμέρους ελιγμούς και τα ψίχουλα που μπορεί να δίνει μερικές φορές στους εργαζόμενους - λειτουργεί ως συλλογικός εκφραστής των συμφερόντων της τάξης των κεφαλαιοκρατών και εν γένει των εκμεταλλευτών. Ετσι εξηγείται και το ότι βλέπουμε, από τη μια, συντηρητικές κυβερνήσεις (όπως του Μπους στις ΗΠΑ και του ιδρυτή της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, στην Ελλάδα) να εγκαταλείπουν τώρα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές γιατί κινδυνεύει το κεφάλαιο και να προχωρούν σε κρατικοποιήσεις και κρατικές παρεμβάσεις και, από την άλλη, «αριστερές» και «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις (όπως του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα) που εγκατέλειψαν τις κεϋνσιανές πολιτικές που εφάρμοζαν στις 10ετίες του '60, του '70 και προχώρησαν στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ σ' αυτήν τη φάση (βλέπε Αγγλία) κάνουν πάλι κρατικοποιήσεις. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως και με τις κρατικοποιήσεις, και με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών βάζουν «πλάτη» στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια και την ενίσχυση των μονοπωλιακών υπερκερδών.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τους φοβίζει η φωνή του ΠΑΜΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη δόξα της εργοδοσίας ζήλεψαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών δυνάμεων της συναίνεσης, στην προσπάθειά τους να μην ακουστεί η φωνή του ΠΑΜΕ. Στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών της Θεσσαλονίκης, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ, δεν άφησαν τον Σ. Ζαριανόπουλο, γραμματέα του ΕΚΘ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, να μιλήσει. Οι ίδιες δυνάμεις απαγόρεψαν και σε μέλη του σωματείου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να ψηφίσουν.

Είναι προφανές, όπως σχολιάζει το ΠΑΜΕ, «πως τα συνδικαλιστικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΚΕ δε θέλουν να μάθουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν μετατρέψει το κλαδικό συνδικάτο του ιματισμού σε γραφείο συναλλαγής με τους εργοδότες (ΑΚΚΑΣ, ΛΑΝΑΡΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ και άλλοι) και σε προθάλαμο δικηγορικών γραφείων. Οτι συμφώνησαν σε μαζικές απολύσεις σε ΑΚΚΑ, ΑΞΙΟΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ και χωρίς αποζημίωση. Οτι παρακαλάνε να δοθούν κι άλλα λεφτά στον ΛΑΝΑΡΑ για να προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις και σε νέα κλεισίματα μονάδων. Δε θέλουν να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι ότι αυτή η παράταξη έχει βαλθεί να διασπάσει την Ομοσπονδία του κλάδου καλώντας σε απεργοσπασία σε κάθε κλαδική κινητοποίηση. Οτι πρωτοστατεί σε εκτεταμένες νοθείες στις εκλογές σωματείων». Με τέτοιο «μητρώο», δεν είναι να απορεί κανείς για το γεγονός ότι οι δυνάμεις της συναίνεσης φοβούνται, όπως ο διάολος το λιβάνι, τη θέση και πολύ περισσότερο τη δράση του ΠΑΜΕ στον κλάδο και γενικότερα.

Αποκατάσταση στα λόγια

Εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα αναμένεται να περάσουν χιλιάδες κάτοικοι της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που χτυπήθηκαν από το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8 του Ιούνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ, κανένα σοβαρό πρόβλημά τους δεν έχει επιλυθεί, παρότι έχουν περάσει 3,5 μήνες από το σεισμό. Ειδικότερα στην περιοχή της Αχαΐας όπου 1.270 κτίρια χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα («κόκκινα») και 2.898 προσωρινά μη κατοικήσιμα «κίτρινα»:

  • Δεν έχουν διατεθεί στους αντίστοιχους κωδικούς οι πιστώσεις για καμία δαπάνη, όπως: Για την προκαταβολή των 2.000 ευρώ με την κατάθεση του φακέλου επισκευής. Για την προκαταβολή των 10.000 ευρώ με την κατάθεση φακέλου ανακατασκευής. Για το 50% της δαπάνης επισκευής και μόλις εκδοθεί η άδεια επισκευής. Δεν υπάρχουν, δηλαδή οι πιστώσεις για να δοθούν στους σεισμόπληκτους, ώστε να επισπεύσουν την επισκευή των σπιτιών τους...
  • Παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στο θέμα της κατεδάφισης ή της άρσης της επικινδυνότητας των ετοιμόρροπων εξαιτίας του σεισμού κτιρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για τα μισά κατεδαφιστέα κτίρια (για τα 610 από τα 1.270) δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στους ιδιοκτήτες (ή στους δήμους), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο αυτοί όσο και οι περίοικοι...

Εκείνο που έμεινε είναι μόνο τα «παχιά λόγια» των αρμοδίων περί «γρήγορης αποκατάστασης». Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση, που γενικότερα, όπως ακριβώς και η προηγούμενη, έχει αφήσει στα αζήτητα το ζωτικό για την ασφάλεια του λαού ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης;

Η εικόνα της κρίσης σε ΗΠΑ και ΕΕ

Τέσσερις (4) ειδήσεις, που έκαναν το γύρο το κόσμου, σκιαγραφούν ανάγλυφα την κρίση που έχει αγκαλιάσει τα δύο μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση) καθώς και ποιος πληρώνει τα «σπασμένα».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πρώτον, «οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ φέτος τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 11,5% ή 460.000 κατοικίες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα Ιούλη». Να θυμίσουμε, επίσης, ότι φέτος τον Αύγουστο, έχασαν τα σπίτια τους - επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους - πάνω από 350.000 αμερικανικά νοικοκυριά.

Δεύτερον, φέτος τον Αύγουστο, «βυθίστηκαν» και οι παραγγελίες των αμερικανικών νοικοκυριών για διαρκή αγαθά. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, φέτος τον Αύγουστο, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ (ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, κομπιούτερ, αυτοκίνητα κλπ.) μειώθηκαν κατά 4,5%.

Τρίτον, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας «οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα εκτινάχτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας». Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι τη βδομάδα από 13 μέχρι 20 Σεπτέμβρη κατατέθηκαν 32.000 περισσότερες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας συγκριτικά με πέρσι.

Η τέταρτη είδηση, αναφέρεται στις... προσπάθειες που καταβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες για τη διόγκωση της ανεργίας και στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία «Renault» ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας, στις θυγατρικές της σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, που θα προστεθούν στις 4.000 απολύσεις τις οποίες ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας στις αρχές Σεπτέμβρη. Από τις 2.000 θέσεις που θα περικοπούν, οι 900 αφορούν στη Γαλλία.

Με τα σύννεφα της κρίσης που μαστίζει ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη, πώς να μην ανησυχούν οι κυβερνήτες των ιμπεριαλιστικών κέντρων και οι κάθε είδους υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών, για τον κίνδυνο της απειλούμενης ύφεσης;

Τα διόδια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ΚΚΕ, στο πλαίσιο των προτάσεών του για τη διεκδίκηση άμεσων αιτημάτων από την πλευρά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, έχει προβάλει και το αίτημα της κατάργησης όλων των διοδίων, τα οποία σήμερα έχουν ιδιωτικοποιηθεί και παραδοθεί στους μεγαλοκατασκευαστές. Εχουν μάλιστα αναρτηθεί πανό, στην εθνική οδό, με το συγκεκριμένο σύνθημα, ενώ στο παρελθόν Οργανώσεις του Κόμματος, στο πλαίσιο της μετουσίωσης των λόγων σε έργα, είχαν μπλοκάρει τα διόδια σε διάφορα κομβικά σημεία και προέτρεπαν τους οδηγούς να περνούν ελεύθερα... Ολες αυτές οι κινήσεις είχαν αποσιωπηθεί επιμελώς από τον αστικό Τύπο.

Τις τελευταίες μέρες, και με αφορμή τις νέες ληστρικές αυξήσεις των διοδίων στη διαδρομή - «λαιμητόμο» Κορίνθου - Πατρών, ορισμένα μέσα εμφανίζονται να ξυπνούν από το λήθαργο - δεν υπήρχαν ανάλογες αντιδράσεις στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι - και να μιλούν για ληστρικά διόδια, ενώ υπήρξε εκτενής αναφορά στις δραστηριότητες του ΣΥΝ για το σχετικό θέμα.

Δε θα μιλήσουμε για τη λογική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών που έχουν επιλέξει τα αστικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν - να μην παρουσιάζουν για την ακρίβεια - τις δραστηριότητες του ΚΚΕ και των άλλων εντός συστήματος κομμάτων. Μας ικανοποιεί, άλλωστε, το γεγονός ότι αιτήματα που πρόβαλλε το ΚΚΕ, τα υιοθετούν, έστω και σιωπηρά και άλλοι... Αυτό, όμως, που προκαλεί αγανάκτηση, είναι η αστική υποκρισία. Στήριξαν και στηρίζουν με νύχια και με δόντια την ...ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αποδέχονται την ενσωμάτωση της Ελλάδας στο πλέγμα των διεθνών ιμπεριαλιστικών σχέσεων και το διεθνή καταμερισμό εργασίας, και όταν έρχονται αντιμέτωποι με ορισμένες αρνητικές πλευρές των επιλογών αυτών (αθρόες ιδιωτικοποιήσεις) βγάζουν γοερές κραυγές ιερής αγανάκτησης, καταγγέλλοντας τον ...κακό υπουργό και την ...κακή κυβέρνηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Συμπέρασμα; Πάλη για ολική, ριζική ανατροπή του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, δε μεταρρυθμίζεται φιλολαϊκά. Ανατρέπεται. Ολα τα άλλα είναι λόγια του αέρα και παραμύθια της Χαλιμάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ