Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η εικόνα της κρίσης σε ΗΠΑ και ΕΕ

Τέσσερις (4) ειδήσεις, που έκαναν το γύρο το κόσμου, σκιαγραφούν ανάγλυφα την κρίση που έχει αγκαλιάσει τα δύο μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση) καθώς και ποιος πληρώνει τα «σπασμένα».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πρώτον, «οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ φέτος τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 11,5% ή 460.000 κατοικίες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα Ιούλη». Να θυμίσουμε, επίσης, ότι φέτος τον Αύγουστο, έχασαν τα σπίτια τους - επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους - πάνω από 350.000 αμερικανικά νοικοκυριά.

Δεύτερον, φέτος τον Αύγουστο, «βυθίστηκαν» και οι παραγγελίες των αμερικανικών νοικοκυριών για διαρκή αγαθά. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, φέτος τον Αύγουστο, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ (ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, κομπιούτερ, αυτοκίνητα κλπ.) μειώθηκαν κατά 4,5%.

Τρίτον, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας «οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα εκτινάχτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας». Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι τη βδομάδα από 13 μέχρι 20 Σεπτέμβρη κατατέθηκαν 32.000 περισσότερες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας συγκριτικά με πέρσι.

Η τέταρτη είδηση, αναφέρεται στις... προσπάθειες που καταβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες για τη διόγκωση της ανεργίας και στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία «Renault» ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας, στις θυγατρικές της σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, που θα προστεθούν στις 4.000 απολύσεις τις οποίες ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας στις αρχές Σεπτέμβρη. Από τις 2.000 θέσεις που θα περικοπούν, οι 900 αφορούν στη Γαλλία.

Με τα σύννεφα της κρίσης που μαστίζει ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη, πώς να μην ανησυχούν οι κυβερνήτες των ιμπεριαλιστικών κέντρων και οι κάθε είδους υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών, για τον κίνδυνο της απειλούμενης ύφεσης;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ