Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κύριο είναι ότι πουλάς ή αφήνεις να πουληθεί η γη

Σημαντικό τμήμα του διαλόγου με τους δημοσιογράφους απασχόλησε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και οι απαιτήσεις και ανταλλαγές των διαφόρων μονών με το κράτος.

--Κυρία Παπαρήγα, είπατε συμβιβασμοί, εκβιασμοί, συμφέροντα. Λέτε, δηλαδή, υποστηρίζετε ότι αρχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα δρομολόγησαν αυτές τις παραχωρήσεις; Το είχαν σαν το δικό τους στόχο να παραχωρήσουν σε μονές αυτές τις εκτάσεις και να γίνουν οι ανταλλαγές; Για ποιους συμβιβασμούς; Ποιους εκβίαζε;

-- Μέσα στο πρόγραμμα των δύο κομμάτων είναι η δημιουργία ακόμα πιο νέων και σύγχρονων προϋποθέσεων για την εμπορευματοποίηση γης, αυτό φαίνεται. Από τη στιγμή που ψηφίζεις δασοκτόνους νόμους, από τη στιγμή που γίνονται καταπατήσεις, από τη στιγμή που γίνεται όλη αυτή η κατάσταση που ξέρουμε - παραλίες, κλπ., παίρνουν οι ιδιώτες - όταν έρχεται ένας, είτε η Εκκλησία είτε ένας εκκλησιαστικός παράγοντας είτε έρχεται μία μονή και σου ζητάει, την αντιμετωπίζεις ως πελάτη.

Τώρα, υπήρχαν κι άλλα συμφέροντα πολιτικά. Να τα 'χουμε καλά με αυτούς που επηρεάζουν έναν κόσμο, μπορεί να είναι κι αυτό. Ολα μπορούν να συνυπάρχουν. Νομίζω όμως ότι το κυριότερο είναι αυτό, ότι πουλάς τη γη και κάποιος μπορεί να την αγοράσει ή αφήνεις να πουληθεί η γη και κάποιος μπορεί να την αγοράσει. Αυτό είναι το θέμα. Δεν ξέρω, δεν εξηγείται αλλιώς. Γιατί δεν εκδίδεται ένα προεδρικό διάταγμα τόσα χρόνια, κι όταν γίνονται παρεμβάσεις από το ΚΚΕ γι' αυτό το συγκεκριμένο θέμα; Μήπως ακριβώς για να μην υπάρχει μία ισχυρή δέσμευση; Γιατί ένα προεδρικό διάταγμα είναι μία ισχυρή δέσμευση, μία ισχυρή θέση, νομική, να το πω έτσι. Και τα πάντα κρίνονται και εκ του αποτελέσματος. Δεν είναι μόνο τι πρόθεση έχει ο καθένας. Το αποτέλεσμα όμως τι δείχνει; Οτι έχουν γίνει κράτος εν κράτει.

Για πάτε στην περιοχή της Νεστάνης, από το 1050 μία μονή η οποία έχει μία καλόγρια. Δεν είναι και καμία οργανωμένη μονή, μία καλόγρια είναι, μία ηλικιωμένη, η οποία διεκδικεί τώρα να αναλάβει την κατασκευή μονάδας εμφιαλωμένου νερού, γιατί έχει πρόβλημα η περιοχή και να πουλάει εμφιαλωμένο νερό. Με συγχωρείτε, δηλαδή, την ύδρευση της περιοχής; Με βάση την ιδιοκτησία να κάνει γεωτρήσεις, κλπ. Πώς θα γίνει τώρα; Εκκλησία και μονές επιχειρηματίες; Αυτοί υποτίθεται ότι φεύγουνε από τα εγκόσμια αλλά μέσα στα εγκόσμια είναι για τα καλά. Μόνο ένα ράσο είναι που κάνει τη διαφορά;

Αλλά εν πάση περιπτώσει πάλι ξαναλένε «κάνω κοινωνικό έργο». Οχι, κύριε, δεν είναι οι φορείς του κοινωνικού έργου οι πάντες. Πώς θα γίνει δηλαδή τώρα. Και θέλει να αναλάβει την ύδρευση της περιοχής και έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος, πάλι εμείς βάλαμε αυτό το ζήτημα σαν Κόμμα, έγινε συγκέντρωση, μαζεύτηκε όλο το χωριό. Μιλάμε για την Αρκαδία, την περιοχή της Αρκαδίας.

Θεμελιακό ζήτημα ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους

--Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της ΔΕΘ πρότεινε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Εσείς, σαν ΚΚΕ, συμφωνείτε με αυτήν τη θέση;

-- Εμείς καταρχήν έχουμε πει ένα, που είναι το θεμελιακό, ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος. Εκεί πραγματικά με αυτόν το διαχωρισμό πρέπει να γίνει η αποτίμηση. Η Εκκλησία πια γίνεται αυτοκέφαλη με την έννοια ζει με τα δικά της μέσα κι έσοδα, κι εμείς ως Κόμμα όταν βάλαμε αυτό το πράγμα, είπαμε ότι πρέπει βεβαίως να γίνει καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας κι αυτό που δεν της ανήκει πρέπει να γίνει δήμευση εκτάσεων που, αντικειμενικά, ανήκουν στο δημόσιο. Δεν μπορεί να λέει μου έδωσε ο αυτοκράτορας τάδε, ιδιοκτησία. Το καταλαβαίνετε; Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Τότε, όταν έγινε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, έγινε η Επανάσταση του '21, δεν έλυσε το ζήτημα της γης, ε, ήταν άλλες οι συνθήκες. Δεν μπορεί να πάμε έτσι.

Επομένως, βεβαίως, πρέπει όλα αυτά να αντιμετωπιστούν. Η Εκκλησία να έχει την περιουσία της, να έχει τη δική της δραστηριότητα και να μην επεμβαίνει το κράτος και κανένας σε αυτήν τη λειτουργία.

Από κει πρέπει να ξεκινήσουμε, αλλιώς αναγνωρίζουμε την Εκκλησία ως φορέα οικονομικής δραστηριότητας. Και φορέα οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι μόνο να πουλάει κεριά ή εικόνες. Εδώ μιλάμε κάνει καζίνο, ξενοδοχεία, ε, τότε θα φορά καθένας ένα ράσο και ενδεχομένως να βγάζει και περισσότερα χρήματα. Δε γίνεται δηλαδή. «`Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς». Και να σας πω και κάτι, εμείς βλέπουμε τους απλούς παπάδες στα χωριά. Δε βλέπουμε να ζουν πολυτελώς αυτοί. Δηλαδή, δεν ξέρω το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας πού πάει. Βλέπουμε τους απλούς παπάδες, αυτό που λέγαμε το λαϊκό παπά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ