Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο οι εσωκομματικοί λογαριασμοί

Εντονη ήταν η προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους «διαφωνούντες» και να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να επανασυσπειρώσει την κομματική βάση και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά «το κλίμα έντονης εσωστρέφειας» που δημιουργείται τελευταία μέσα από απόψεις που ξεπερνούν την υποχρέωση συντεταγμένης πορείας και ορισμένες φορές προσλαμβάνουν χαρακτήρα «προσωπικής προβολής και στρατηγικής».

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, έντονη θεατρικότητα και πρώτο πρόσωπο προκάλεσε τους εσωκομματικούς αμφισβητίες να ρίξουν την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια ανοχής του σε επιζήμιες συμπεριφορές. «Δίλημμα δεν έχω κανένα. Οχι στο συνεχές πριόνισμα της κυβέρνησης. Οχι στην υπονόμευση. Οποιος έχει άλλα σχέδια, ας με αμφισβητήσει στα ίσια. Ας ανατρέψει, ας ρίξει την κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου απέναντι σε όλους, προς κάθε κατεύθυνση», ήταν η χαρακτηριστική φράση - πρόκληση του Κ. Καραμανλή.

Αν και, όπως φάνηκε καθαρά από τις ομιλίες τους, οι αμφισβητίες είτε δε διαφωνούν επί της ουσίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής (Μανώλης, Πουπάκης, Μιχαλολιάκος, Πολύδωρας) είτε ασκούν κριτική από πιο φιλελεύθερες θέσεις (Τατούλης), ωστόσο εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ίδια τακτική και το επόμενο διάστημα. Εκφραστής των «υγιών δυνάμεων» του κόμματος επιχείρησε να εμφανιστεί ο Π. Τατούλης, βγαίνοντας από «πιο δεξιά» στην κυβέρνηση, την οποία επέκρινε επειδή «οι μεταρρυθμίσεις αργούν» και για «παντελή απουσία ιδεολογίας μεταρρυθμίσεων». Γι' αυτό ζήτησε άμεση σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για να βγει το κυβερνών κόμμα από την κρίση, πρόταση που απορρίφθηκε διά βοής στο τέλος της συνεδρίασης. Προηγουμένως είχε δεχτεί επίθεση από σειρά κομματικών στελεχών και υπουργών, που είχαν ανοίξει μέτωπο γενικότερα στους «διαφωνούντες».

Στη δευτερολογία του ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να βάλει τέλος στην εσωκομματική διαμάχη δηλώνοντας ότι «η εσωστρέφεια τελειώνει εδώ» και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης. «Εχθρός είναι τα πραγματικά προβλήματα του τόπου», είπε, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του «να προχωρήσει αταλάντευτα στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ