Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εγγραφη απάντηση στον Αμπντουλάχ Γκιουλ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εγγράφως απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία στον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφορικά με τις δηλώσεις του για τη βάση της λύσης που προκρίνει η Αγκυρα, κάνοντας λόγο για «συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατών». Η επιστολή που έχει τη μορφή επίσημου εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, υπογράφεται από το μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ ο οποίος και διευκρινίζει ότι «οι προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση στοχεύουν στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Η βάση της λύσης, συνεχίζει, συμφωνήθηκε παλαιότερα και πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, επιτρέποντας έτσι την έναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων».

Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, με τον Κύπριο ομόλογό της Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος τη χακτήρισε σημαντική και ζήτησε από την Ουάσιγκτον να «ασκήσει την επιρροή της στην Αγκυρα που κρατά το κλειδί της λύσης».

Σε δείπνο που παρέθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τους ενημέρωσε ενδελεχώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με αποτέλεσμα, όπως είπε και ο ίδιος σε δήλωσή του, να καταλήξουν «σε κοινά συμπεράσματα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να στηρίζει τις αρχές τις οποίες έχουν καθορίσει μέχρι τώρα, πάνω στις οποίες θα στηριχτεί και η λύση του προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ