ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Πρόκληση η χρήση των συμβόλων της Ενωσης
  • Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Υπερψήφισαν τη σχετική πρόταση ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ)

Στην έκθεση σχετικά με τη «Χρήση των συμβόλων της Ενωσης από το Κοινοβούλιο», τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, στη σχετική συζήτηση, επισήμανε τα εξής:

«Πρόκληση αποτελεί για τους λαούς της Ευρώπης η πρόταση, με την οποία καλείται το Ευρωκοινοβούλιο να πρωταγωνιστήσει στην προώθηση και εντατική χρήση των συμβόλων της ΕΕ, επιδιώκοντας έτσι να "νεκραναστήσει" με πρωτοβουλία του, το λεγόμενο ευρωσύνταγμα, όχι μόνο στην τροποποιημένη εκδοχή του, τη "Συνθήκη της Λισαβόνας", που απορρίφθηκε πρόσφατα από το λαό της Ιρλανδίας, αλλά στην ίδια την αρχική μορφή του, τη "Συνταγματική Συνθήκη" που έχει επίσης καταδικαστεί από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Με τη στάση του αυτή, το Ευρωκοινοβούλιο αναδεικνύεται για άλλη μια φορά σε στυλοβάτη και πρωτεργάτη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, περιφρονώντας βάναυσα την ετυμηγορία των λαών της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας, αλλά και τις προφανείς διαθέσεις όλων των άλλων ευρωπαϊκών λαών, που δε συγκινούνται από την πολιτική και τα σύμβολα της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, που εκφράζει η ΕΕ, αυτή η ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου.

Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στο μετονομασμένο "ευρωσύνταγμα" στη "Συνθήκη της Λισαβόνας", να αγωνιστούν για την αποδυνάμωση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, της φτώχειας, της αδικίας, του πολέμου και της καταστολής, στην προοπτική της διάλυσής της, με στόχο την εγκαθίδρυση της δικής τους εξουσίας, της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα καθιερώσει ιδανικά και σύμβολα που θα ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες και αξίες».

Πρέπει να επισημανθεί, επίσης, ότι η σχετική συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εξελίχτηκε σε ένα παραλήρημα καταδίκης των λαών που τάχθηκαν κατά της «Συνταγματικής Συνθήκης» και της «Συνθήκης της Λισαβόνας», ακόμη και κριτικής προς το Συμβούλιο, επειδή υποχώρησε και απάλειψε την καθιέρωση των συμβόλων της ΕΕ από αυτήν και κατέληξε με την υπερψήφιση της πρότασης από όλες τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, μαζί με τους υποστηρικτές του «ευρωμονόδρομου» στην Ελλάδα, ΝΔ, ΠAΣOK και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η υπερψήφιση της πρότασης από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος (ΚΕΑ), που ενώ δηλώνουν αντίθετοι τόσο στη «Συνταγματική Συνθήκη» όσο και στη «Συνθήκη της Λισαβόνας» και αλληλέγγυοι των λαών που τις απέρριψαν, υποστήριξαν την κατάπτυστη αυτή πρόταση, αποδεικνύοντας τον υπονομευτικό ρόλο του οπορτουνισμού ενάντια στους λαούς και την υποκρισία τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Ζυγίζονται» οι αντιδράσεις

Να περάσει τη «λύση» Νίμιτς στο εσωτερικό επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση

Σε επιχείρηση εξασφάλισης συναίνεσης και επιμερισμού μεταξύ των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων του κόστους που συνεπάγεται η συμφωνία με το σχέδιο επίλυσης της υπόθεσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς, επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε από χτες την ενημέρωση, επί των προτάσεων του διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς, της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Χτες η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε αρχικά με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. «Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες θέσεις και στόχους. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για να υπάρξει αποτέλεσμα που θα καλύπτει και τις δύο χώρες, για να βρεθεί μία λύση, χωρίς νικητές και ηττημένους», ήταν το σχόλιο της υπουργού κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου. Κατόπιν, η υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ακολούθησε συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του διατύπωσε επιφυλάξεις αναφορικά με το περιεχόμενο των προτάσεων: «Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Οχι στη διπλή ονομασία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για τη δέσμη ιδεών Νίμιτς.

«Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής. Προφανώς λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα» κατέληξε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα ενημερώσει σήμερα την ΓΓ του της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τους προέδρους του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Να εξετάσει η Βουλή πτυχές του σκανδάλου του Βατοπεδίου

Επιστολή της Λιάνας Κανέλλη στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής

Να εξετάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πτυχές του σκανδάλου σχετικά με τη Μονή Βατοπεδίου, ζητάει η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Λ. Κανέλλη με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Α. Σταύρου. Στην επιστολή σημειώνει:

«Η υπόθεση "Βατοπεδίου", με τις διάφορες πτυχές της, αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και δικαστικό σκάνδαλο, ίσως όχι το μόνο του είδους, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί από τη Βουλή στη διαχρονική του εξέλιξη με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Στη βάση αυτή, παρακαλούμε να κληθούν κατ' αρχήν σε ακρόαση στην Επιτροπή μας, σύμφωνα με τα άρθρα 41α παρ. 4 και 43α παρ. 4 του κανονισμού της Βουλής το συντομότερο δυνατό ο πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Π. Παπαγεωργίου και ο διευθύνων σύμβουλος της ίδιας εταιρείας Κ. Γράτζιος για να διερευνηθεί ό,τι συσχετίζεται με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου».

Την κλήση των Π. Παπαγεωργίου και Κ. Γράτζιου στην Επιτροπή Θεσμών ζητούν επίσης με επιστολές τους και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της Επιτροπής Α. Κακλαμάνης, Ε. Βενιζέλος και Φ. Πετσάλνικος, ο Φ. Κουβέλης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Πλεύρης του ΛΑ.Ο.Σ.

«Κρύβεται» η κυβέρνηση

Πίσω από τη Δικαιοσύνη επιμένει να «κρύβεται» η κυβέρνηση για την υπόθεση του Βατοπεδίου, επιχειρώντας να αποκρύψει τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες της για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας στη μονή.

Προσπαθεί να υποβαθμίσει τα νέα στοιχεία και «αποκαλύψεις» που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενώ δε δείχνει να συζητά το ενδεχόμενο να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να επιστραφούν στο Δημόσιο όσα εκχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει αν αληθεύουν «μαρτυρίες» για πυκνές συναντήσεις του ίδιου και άλλων υπουργών με τον ηγούμενο Εφραίμ τα προηγούμενα χρόνια, παραπέμποντας τα πάντα στη Δικαιοσύνη. «Οποιοσδήποτε έχει να καταγγείλει το οτιδήποτε επιλήψιμο δεν έχει παρά να πάει στον εισαγγελέα», είπε, αφήνοντας αιχμές για τις ανώνυμες καταγγελίες. «Ας πάνε λοιπόν εκεί, αντί, ανωνύμως και πίσω από κουρτίνες, διάφοροι να λένε ανέξοδα ό,τι νομίζουν ότι μπορεί να κολλήσει ως λάσπη επάνω σε μένα ή στους άλλους υπουργούς. Ευθέως και ανοιχτά. Δύο εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση. Οποιος νομίζει ότι έχει κάτι επιλήψιμο, να πάει εκεί και να το καταγγείλει», συμπλήρωσε. Παράλληλα χαρακτήρισε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα δημοσιεύματα, αλλά και τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ζήτησε και πήρε πίσω τη δικογραφία από τους δύο εισαγγελείς που ενεργούν την έρευνα επειδή φαίνεται να «ακουμπούν» σε πολιτικά πρόσωπα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Σύμφωνος με τις ενέργειες Καρούτσου

Μάρτυρας κατέθεσε χτες ότι μετέφερε τον ηγούμενο Εφραίμ σε γραφεία πολιτικών προσώπων

Σύμφωνος με τις ενέργειες του νέου προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών, Κ. Καρούτσου, εμφανίστηκε και χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος κάλυψε πλήρως την ασυνήθιστη, δικονομικά, ενέργεια του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών να ζητήσει τη δικογραφία για το Βατοπέδι από τους αρμόδιους εισαγγελείς - μεσούσης της έρευνας - για να τη μελετήσει.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης πήρε κάποιες αποστάσεις από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, ο οποίος είχε σπεύσει να απαλλάξει πρώιμα τους εμπλεκόμενους υπουργούς στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου ως παραπλανηθέντες. Ο Σ. Χατζηγάκης ανέφερε χτες ότι «η άποψη του κ. Σανιδά δε δεσμεύει τους δύο εισαγγελείς», που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Στο μεταξύ, χτες, ο εισαγγελέας Εφετών Ηλ. Κολιούσης που διενεργεί την έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έλαβε κατάθεση από μάρτυρα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία γι' αυτή την υπόθεση. Ο μάρτυρας κατέθεσε αυτοβούλως καθώς δέχεται απειλές για τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε όσα έχει ήδη αναφέρει σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με τη μεταφορά με το αυτοκίνητο του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου την περίοδο 2005-2006 σε γραφεία πολιτικών παραγόντων.

Επίσης, χτες η συμβολαιογράφος Κ. Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, κατέθεσε 15σέλιδο υπόμνημα που απέστειλε μέσω του συνηγόρου της στον εισαγγελέα Κ. Σιμιτζόγλου.

ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια αποποίησης ευθυνών

Σε μια «επικοινωνιακού» χαρακτήρα κίνηση που στόχο έχει να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τις παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου, επιδόθηκαν χτες βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τα 31 συμβόλαια με τα οποία μεταβιβάστηκαν με σκανδαλώδη τρόπο στη Μονή Βατοπεδίου 260 ακίνητα του Δημοσίου με αντάλλαγμα τη λίμνη Βιστονίδα, επιχείρησαν να «αθωώσουν» τους πολιτικούς χειρισμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί των οποίων, όπως και σήμερα της ΝΔ, ακολούθησαν την ίδια τακτική χαρίζοντας σε μοναστήρια το δημόσιο πλούτο.

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πήραν από την Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου τα συμβόλαια, ανέφεραν ότι από τα έγγραφα δίνεται η εικόνα «ενός όργιου λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας» και ζήτησαν να καταθέσουν στη Βουλή οι επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο φάκελος του Βατοπεδίου θα φθάσει στη Βουλή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ