ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία οι κάτοικοι

Σε εξέλιξη ήταν χτες οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού Λόφοι του Δήμου Μελίτης στο νομό Φλώρινας, οι οποίοι μέχρι αργά το βράδυ ήταν παραταγμένοι απέναντι από τα άρματα μάχης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναλειτουργία του πεδίου βολής στην περιοχή τους. Αργά, χτες το απόγευμα, κατά τη διαμαρτυρία συνελήφθησαν από την Αστυνομία τέσσερα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, εκ των οποίων ο ένας είναι ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λόφων.

Οπως δήλωναν, είναι αγανακτισμένοι γιατί εμποδίζεται στους αγρότες να πλησιάσουν στα χωράφια τους και στους κτηνοτρόφους να πάνε με τα κοπάδια τους σε μία έκταση πάνω από 20 χιλιάδες στρέμματα, που προορίζεται για τη διεξαγωγή των ασκήσεων του Στρατού. Δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία έως ότου σταματήσει η περιοχή να είναι πεδίο βολής.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουνε ότι προκαλούνται συνεχώς από τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να σταματήσουν να αντιδρούν στην επαναλειτουργία του πεδίου βολής, καθώς όπως λένε κινδυνεύουν σοβαρά από τα βλήματα και τα αεροπλάνα που περνούν χαμηλά, σχεδόν λίγο πάνω από τα σπίτια τους.

ΧΑΝΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εξω τα αμερικανοΝΑΤΟικά κέντρα από την Κρήτη

Πραγματοποιήθηκαν χτες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στις δύο πόλεις του νησιού

Να κλείσει εδώ και τώρα η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας και το ΝΑΤΟικό «Κέντρο εκπαίδευσης κατά της τρομοκρατίας», όπως το αποκαλούν, στη ΝΑΤΟική βάση στο Μαράθι, στα Χανιά, απαίτησαν αντιιμπεριαλιστές και φιλειρηνιστές από Χανιά και Ηράκλειο σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα και στους δύο νομούς μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες αποφασίστηκαν, με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαινιάσει, μαζί με τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους της, τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού Κέντρου σήμερα στα Χανιά. Συγκεκριμένα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στα Χάνια στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και πορεία που ακολούθησε αμέσως μετά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στο Ηράκλειο πικετοφορία στις 7 το απόγευμα στα «Λιοντάρια».

Οι Επιτροπές Ειρήνης, με ανακοινώσεις τους, τόνισαν από την πρώτη στιγμή ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασμένη θέληση του κρητικού λαού και την καθολική απαίτησή του για το ξήλωμα και την απομάκρυνση της βάσης της Σούδας.

Η απόφαση αυτή, επί της ουσίας, αποτελεί ένα ακόμα βήμα αύξησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας με τη συγκατάθεση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον όλων των λαών. Το ΝΑΤΟικό κέντρο εκπαίδευσης θα δώσει νέα ώθηση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, θα λειτουργήσει προσθετικά στις πολλαπλές επιθετικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν στη Βουλή την ίδρυση και λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο κέντρο αυτό θα εκπαιδεύονται άτομα, για να υπηρετούν τα δολοφονικά σχέδια επεμβάσεων και τρομοκράτησης των λαών της περιοχής».

Οι Επιτροπές Ειρήνης κάλεσαν και χτες τον κρητικό λαό να απορρίψει το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την τρομοκρατία, διότι είναι ανυπόστατο και να στηρίξουν έμπρακτα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Τις φιλειρηνικές δυνάμεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να κινητοποιηθούν και να δράσουν για να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που χρησιμοποιούν το πρόσχημα «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν, θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να αναπτυχθεί και στην Κρήτη ένα φιλειρηνικό κίνημα που θα αγωνίζεται για το σταμάτημα κάθε ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού σε βάρος των λαών της περιοχής και όλου του πλανήτη.

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Με την αγορά αλλά την «επαναρυθμισμένη»!

Τις γνωστές σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες περί «καπιταλισμού - καζίνο», περί της ανάγκης «επαναρύθμισης» των δήθεν «απορυθμισμένων» αγορών και επαναφοράς της «ηθικής» στην πολιτική, περιέφεραν επί διήμερον ο πρόεδρος του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» Λ. Μπίσκι και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου του ΚΕΑ και την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Κακοποιώντας την έννοια του σοσιαλισμού, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε την «αριστερά» προ της «ευθύνης» για την «αντεπίθεση των σοσιαλιστικών αξιών», διευκρινίζοντας πως σαν τέτοιες εννοεί την «αμφισβήτηση της ηγεμονίας της απορύθμισης» και «νέους κανόνες στην ατζέντα», όπως «επαναφορά του άμεσου πολιτικού ελέγχου στη νομισματική πολιτική της ΕΕ και τον καθορισμό της από το Συμβούλιο Κορυφής σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», λες και άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν οι μεν άλλα η ΕΚΤ, την οποία ο Λ. Μπίσκι χαρακτήρισε «κόζα νόστρα»! Ακόμα, «επανεξέταση της απελευθέρωσης των αγορών», «θέσπιση νέων κανόνων στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς» και «επαναφορά δημόσιου ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Για το οποίο βέβαια, διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου, δεν προτείνει τίποτα περισσότερο παρά να τεθούν υπό τον έλεγχο του δημόσιου μία - δύο τράπεζες, ώστε να οδηγούν τον ανταγωνισμό προς όφελός του! Ενώ ο Λ. Μπίσκι δήλωσε πως στην ευρωπαϊκή αριστερά «είμαστε υπέρ διαφορετικών μορφών οικονομίας, κονσόρτσιουμ, ιδιωτική...»!

Οπως προκύπτει απ' τις παρεμβάσεις τους, για την κρίση φταίει όχι ο καπιταλισμός αλλά η μορφή διαχείρισής του, ο νεοφιλελευθερισμός. Η ΕΕ έμεινε στο απυρόβλητο, αφού κατά τους ισχυρισμούς τους για όλα φταίνε οι ΗΠΑ και η προσπάθειά τους να ηγεμονεύσουν για τη «χειραγώγηση της παγκόσμιας οικονομίας με εργαλείο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική». Ετσι, έφτασε ο Αλ. Τσίπρας να ισχυριστεί ότι, εφόσον η ηγεμονία των ΗΠΑ εξασθενεί, μπορεί και να οδεύσουμε προς το τέλος του «μονοπολικού κόσμου». Αγνοούν, άραγε, ότι ο «κόσμος» είναι ιμπεριαλιστικός και θα παραμείνει τέτοιος, ανεξαρτήτως των ανακατατάξεων που μπορεί να επέλθουν στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού; Μπορεί οι ίδιοι να διαλέγουν τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό και να τάσσονται υπέρ του στην αντιπαλότητά του με τον αμερικάνικο, αλίμονο όμως αν ο λαός υιοθετήσει αυτό το δίλημμα και δεν οργανώσει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό στο σύνολό του.

Κατόπιν αυτών, σαν κακόγουστο αστείο ήχησε η προτροπή του Αλ. Τσίπρα «σε περιόδους κρίσης δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα, πρέπει να αποφασίσεις με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις». Είναι προφανές ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ευρωκόμμα στο οποίο μετέχει έχουν επιλέξει με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν.

ΛΑ.Ο.Σ.
Ζητά «εθνικό συνέδριο κεντροδεξιάς»

Τη σύγκληση «εθνικού συνεδρίου της κεντροδεξιάς», προκειμένου ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. «να μιλήσουμε και να πούμε ορισμένα πράγματα και να ληφθούν αποφάσεις», ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό και κατόπιν στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha».

Εριξε το πυροτέχνημα ότι έρχεται η «Αριστερά» στην κυβέρνηση, αν γίνουν τώρα εκλογές, και ότι το μείγμα Παπανδρέου - Αλαβάνου θα είναι «εκρηκτικό». Είπε δε προς τον Καραμανλή ότι αν απομακρύνει κάποιους υπουργούς και πλεύσει προς μια πιο «φιλολαϊκή» κατεύθυνση θα τον «στηρίζει», υπερψηφίζοντας νομοσχέδια. Θύμισε άλλωστε ότι από την πρώτη Κυριακή μετά τις εκλογές είχε πει προς την κυβέρνηση ότι στα καλά θα είναι μαζί, στα «γκρίζα» απέναντι. Αλλά και ότι «την εξουσία στη ΝΔ την έφερα εγώ». Μάλιστα, στοχοποιώντας τον υπουργό Θ. Ρουσόπουλο είπε «ΝΔ εγώ, ΠΑΣΟΚ αυτός. Αυτός είναι ο σώγαμπρος που ήρθε για να μας τα πάρει».

Αίτημα για άρση ασυλίας Κυρ. Μητσοτάκη

Αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για υπόθεση που αφορά το διάστημα 2001-03 και σχετίζεται με επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, φέρεται να εξετάζουν οι εισαγγελικές αρχές.

Ο βουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», ήταν την περίοδο 2001-2003 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας IVEN, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είχε ως αντικείμενο τη διαχείριση ενός κοινοτικού προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο βουλευτής κατηγορείται για απάτη της ΕΕ και παράνομες επιδοτήσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι υπήρχε διαφωνία με τη ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας, η οποία θεώρησε ότι οι επιχειρήσεις που στήριξε η IVEN δεν ήταν καινοτόμες και γι' αυτό την έθεσε υπό εκκαθάριση, υποχρεώνοντάς τη να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο όλη την επιδότηση που είχε λάβει. Σε δήλωσή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται τις επιλογές της IVEN, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά του γγ Ερευνας και Τεχνολογίας Γ. Τσουκαλά την εποχή που υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Δ. Σιούφας, καθώς ο Γ. Τσουκαλάς έστειλε την υπόθεση IVEN στον εισαγγελέα.

Η κυβέρνηση, πάντως, απέφυγε χθες να προσφέρει κάλυψη στον βουλευτή, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραπέμπει στη Βουλή, επικαλούμενος το ότι η υπόθεση είναι «αντικείμενο κοινοβουλευτικής διαδικασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ