ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη δολοφονία του Ενγκίν Τζεμπέρ

Την κυβέρνηση της Τουρκίας για τη δολοφονία του αγωνιστή Ενγκίν Τζεμπέρ, 29 χρόνων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Τουρκίας για τη δολοφονία του αγωνιστή ΕΝΓΚΙΝ ΤΖΕΜΠΕΡ, που βασανίστηκε μέχρι θανάτου στις τούρκικες φυλακές. Το έγκλημα που διέπραξε ο συγκεκριμένος αγωνιστής ήταν ότι διένειμε το περιοδικό "YURUYUS". Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση για την απαγόρευση της διακίνησης των ιδεών και την ελεύθερη διακίνηση εντύπων. Η δολοφονία και η φυλάκιση αγωνιστών δε θα τρομοκρατήσουν τους αγωνιστές που παλεύουν για δημοκρατία και ελεύθερη έκφραση των ιδεών».

Υποκρισία από την τουρκική κυβέρνηση

«Την πιο βαθιά συγνώμη» και κροκοδείλια δάκρυα, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, στην οικογένεια του κρατούμενου Ενγκίν Τζεμπέρ, ο οποίος πέθανε από βασανιστήρια, καθώς ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, σε τουρκικές φυλακές της Ιστανμπούλ. Κατόπιν εορτής και ενώ τα βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές εξακολουθούν να είναι κοινή πρακτική, το υπουργείο Δικαιοσύνης, έθεσε σε διαθεσιμότητα 19 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, απειλώντας ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλοι»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ε. Τζεμπέρ, συνελήφθη σε διαδήλωση κατά της ατιμωρησίας αστυνομικού, που άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτή ο οποίος και έμεινε παράλυτος...

ΙΣΡΑΗΛ
Επικίνδυνη κλιμάκωση κατά των Αράβων Ισραηλινών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Μόνο προς αποκλιμάκωση δε βαίνει η ένταση μεταξύ Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών, με επίκεντρο την πόλη Ακρ, στο βόρειο Ισραήλ, όπου από την περασμένη Τετάρτη τα πνεύματα είναι τεταμένα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ακρ ξέσπασαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων νεαρών Ισραηλινών όταν ομάδα Εβραίων νεαρών θεώρησε ότι προσβλήθηκε επειδή συμπολίτης τους Αραβας οδήγησε με το αυτοκίνητό του για να φτάσει στο σπίτι του στη μεικτή συνοικία Γόλφσον, ενώ δεν είχε ακόμη τελειώσει η 24ωρη εβραϊκή γιορτή Γιομ Κιπούρ κατά την οποία ακόμη και οι μη φανατικά θρησκευόμενοι Εβραίοι δεν οδηγούν αυτοκίνητο.

Στην πόλη έφτασαν αστυνομικές ενισχύσεις. Τα επεισόδια, όμως, δεν αποφεύχθηκαν. Καταστήματα και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, όπως και τρία σπίτια Ισραηλινών Αράβων. Τουλάχιστον 15 οικογένειες Ισραηλινών Αράβων δεν έχουν τολμήσει να προσεγγίσουν τα σπίτια τους ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει 64 άτομα, στην πλειοψηφία τους Ισραηλινοί Αραβες. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε από όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση γιατί όλοι είναι Ισραηλινοί πολίτες ενώ τόνισε ότι δε θα πρέπει να γίνονται ανεκτές πράξεις βίας κατά συμπολιτών από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

«Ρατσιστικό πογκρόμ» καταγγέλλει το ΚΚ Ισραήλ

Χθες, όπως έγινε γνωστό, τελικά συνελήφθη ο Ισραηλινός Αραβας οδηγός από τον οποίο φαίνεται ότι ξεκίνησε η ένταση. Ο Ταουφίκ Τζαμάλ συνελήφθη με τις κατηγορίες της προσβολής θρησκευτικού συναισθήματος και της πρόκλησης θρησκευτικής έντασης.

Μία μέρα νωρίτερα, όμως, όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισραήλ, ο Τζαμάλ είχε καταθέσει στην επιτροπή της βουλής για τις εσωτερικές υποθέσεις, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν ήθελε να προκαλέσει ένταση αλλά αποδεικνύοντας ότι είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην πόλη Ακρ για τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων, γεγονός που δεν εμπόδισε τους εκπροσώπους της ισραηλινής ακροδεξιάς να του επιτεθούν σφοδρά ζητώντας τη σύλληψή του.

Το ΚΚ Ισραήλ τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει «σταθερή κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων κατά των Ισραηλινών Αράβων» όπου και αν κατοικούν και εκτιμά ότι τα επεισόδια στο Ακρ ξεκίνησαν με «δήθεν αφορμή» το Γιομ Κιπούρ ενώ, επί της ουσίας, αποτελούν «έναρξη πογκρόμ κατά των Ισραηλινών Αράβων». Το ΚΚ Ισραήλ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για εξαιρετικά «επικίνδυνες εξελίξεις» και καταγγέλλει ότι η ισραηλινή αστυνομία έδειξε ανοχή απέναντι στους νεαρούς Εβραίους ενώ αντίθετα ιδιαίτερη σκληρότητα απέναντι στους Αραβες. Σήμερα, το ΚΚ Ισραήλ και το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα» - Χαντάς διοργανώνει διαδήλωση για το ζήτημα στην Ακρ.

ΙΡΑΚ
Προχωρά η συμφωνία παράτασης της κατοχής

Συνομιλίες και με τους Βρετανούς έχει η ιρακινή ηγεσία για παράταση της παραμονής των κατοχικών τους δυνάμεων

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ.--

Ενα «τελικό σχέδιο» της ιρακινο-αμερικανικής «συμφωνίας ασφαλείας», δηλαδή του πλαισίου εκείνου που θα ορίσει το καθεστώς περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πέραν του τερματισμού της σχετικής εντολής του ΟΗΕ, εξετάζουν, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας. Σε περίπτωση που δεν έχουν παρατηρήσεις, τότε οι Ταλαμπανί και Μάλικι θα παρουσιάσουν το «σχέδιο» προς συζήτηση στην κυβέρνηση και στη Βουλή.

Σε ανάλογες συζητήσεις, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται η ιρακινή ηγεσία και με τις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις στο νότο. Οπως υποστήριζαν εκπρόσωποι του βρετανικού στρατού και επιβεβαίωναν Ιρακινοί αξιωματούχοι, οι δύο πλευρές συζητούν για να βρουν «μια φόρμουλα» περαιτέρω παραμονής των βρετανικών στρατευμάτων κυρίως για τον τομέα «της εκπαίδευσης μελών των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας».

«Συναγερμός» για τους χριστιανούς

Με ανάπτυξη επιπλέον ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, πραγματοποίηση διαρκών περιπολιών και σημεία ελέγχου γύρω από τις χριστιανικές συνοικίες, η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να τερματίσει την κλιμάκωση των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον των χριστιανών στη Μοσούλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκατοντάδες Χριστιανοί εγκαταλείπουν την πόλη παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς, συχνά για το εξωτερικό, εκτιμώντας ότι σε όποιο άλλο σημείο και αν μεταβούν εντός Ιράκ δε θα είναι ασφαλείς.

Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωνε ότι «θα κάνει τα πάντα» για να σταματήσει αυτή την κατάσταση και να προστατεύσει όλους τους Ιρακινούς πολίτες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους ισλαμιστές εξτρεμιστές που συνδέονται με την «αλ Κάιντα». Πριν το 2003, στο Ιράκ ζούσαν 800.000 χριστιανοί. Κατά την κατοχή εκτιμάται ότι έφυγε, περίπου, το 1/3.

Πιέσεις στην ιρακινή κουρδική ηγεσία

Συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας αξιωματούχων με τον Πρόεδρο της «ημιαυτόνομης» περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βαγδάτη. Στόχος, η άσκηση πιέσεων στην κουρδική ηγεσία του Βορείου Ιράκ, να εξαντλήσει την επιρροή της προκειμένου να καμφθεί η δράση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και να σταματήσουν οι επιθέσεις σε τουρκικά εδάφη. Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για το Ιράκ, Μουράτ Οζτζελίκ, αναφερόμενος στη συνάντηση υποστήριξε ότι διεξήχθη σε «θετική ατμόσφαιρα» και η Αγκυρα γνωστοποίησε στην κουρδική ηγεσία του Βορείου Ιράκ τις θέσεις της για την «ασφάλεια στην περιοχή».

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής πλευράς απέφυγε να σχολιάσει, σημειώνοντας μόνο ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν «διμερή θέματα».

Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές, σε χτεσινή επίθεση «Κούρδων ανταρτών» εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας στην επαρχία Τουντζελί, πέντε Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ακολούθησαν βομβαρδισμοί τουρκικών μαχητικών εναντίον θέσεων του ΡΚΚ.

Σε δηλώσεις του ο στρατιωτικός διοικητής των Κούρδων ανταρτών, Μουράτ Καραγιλάν, κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να «παρασύρει το ιρακινό Κουρδιστάν σε έναν πόλεμο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Με μεγάλη πλειοψηφία, 309 κατά έναντι 118 υπέρ, η Βουλή των Λόρδων καταψήφισε το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την επέκταση του ανώτατου ορίου της προφυλάκισης των υπόπτων για τρομοκρατία από 28 σε 42 ημέρες. «Τούτη η προσπάθεια να φανούμε άτεγκτοι απέναντι στην τρομοκρατία, φρονώ ότι αποτελεί μία κακόβουλη παρωδία, η οποία δεν αρμόζει σε μία δημοκρατική διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λόρδος Τζέφρι Ντίαρ, πρώην επικεφαλής της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι έως σήμερα δεν έχουν υπάρξει επαρκείς αποδείξεις πως το διάστημα των 28 ημερών της προφυλάκισης έχει αποδειχτεί ανεπαρκές, ενώ παραβιάζει το Σύνταγμα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέκερ, καθώς οι εκτεταμένες πυρκαγιές στο Λος Αντζελες δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο και μέχρι στιγμής ο απολογισμός τους είναι δύο νεκροί και χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- «Οι συνθήκες δεν είναι αυτές που θα επέτρεπαν τον τερματισμό της απεργίας» δηλώνει το Συνδικάτο των δικαστικών υπαλλήλων που συνεχίζει για πάνω από 40 ημέρες την απεργία, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα δικαστών και υπαλλήλων για αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

ΟΤΑΒΑ.-- Στις κάλπες προσήλθαν χτες οι Καναδοί, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, με τη διεθνή οικονομική κρίση στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων. Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Στέφεν Χάρπερ αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, αν και θεωρείται δύσκολο να λάβει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΚΙΤΟ.-- Με 63,93 υπέρ και 28,10 κατά, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες, εγκρίθηκε από το λαό του Εκουαδόρ το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ετσι η «νομοθετική επιτροπή» ή «μικρό Κογκρέσο» θα επαναλάβει τις συνεδριάσεις της, που αποτελούν μεταβατικό στάδιο, μέχρι τη διενέργεια κοινοβουλευτικών εκλογών βάσει του νέου Συντάγματος, το Γενάρη του 2009.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΚΙΝΑ
Επίσκεψη Ζαρντάρι με στόχο οικονομικές συμφωνίες

ΠΕΚΙΝΟ - ΚΑΡ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, με στόχο τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών με το Πεκίνο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πακιστανού Προέδρου, η οικοδόμηση οικονομικών δεσμών με την Κίνα είναι ο πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού του, χαρακτηρίζοντας την το «μέλλον του κόσμου» και σημειώνοντας ότι «ισχυρή Κίνα σημαίνει δυνατό Πακιστάν». Κατά την τετραήμερα παραμονή του στο Πεκίνο, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ο Α. Ζαρντάρι θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Τζιντάο προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη «οικονομική βοήθεια», δεδομένου ότι Κίνα και Πακιστάν έχουν παραδοσιακές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ενώ το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Ισλαμαμπάντ και βοηθά στην ανάπτυξη των σχεδίων πυρηνικής ενέργειας...

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πακιστανικές στρατιωτικές πηγές, 28 «Ταλιμπάν» και ένα μέλος των φυλών έχασαν χτες τη ζωή τους όταν κυβερνητικά ελικόπτερα και μαχητικά βομβάρδισαν την περιοχή Μπαχαούρ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ