ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ευχολόγια και έντονη ανησυχία

Με... «αποτελεσματικές και κατανοητές μεταρρυθμίσεις» επιχειρούν οι κυβερνήσεις - εκπρόσωποι του κεφαλαίου να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο της κλιμάκωσης της κρίσης

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε ένα ευχολόγιο - προετοιμασία της Συνόδου του G20 στις 20 Νοέμβρη, κατέληξε η Ευρω-Ασιατική Σύνοδος (ASEAM), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Πεκίνο, με τη συμμετοχή 43 ηγετών ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών, αξιωματούχων της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Με την ολοκλήρωση των εργασιών οι ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν «αποτελεσματικές και κατανοητές μεταρρυθμίσεις στα διεθνή χρηματο-οικονομικά συστήματα», καλώντας το ΔΝΤ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο όσον αφορά τη βοήθεια προς τις χώρες που χτυπήθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Στο κοινό ανακοινωθέν καλείται το ΔΝΤ να διαδραματίσει έναν διευρυμένο ρόλο και να υπάρξει συνολική νέα οργάνωση της διεθνούς οικονομίας, αλλά και του διεθνούς νομισματικού συστήματος, με συμφωνία στην «ταχεία λήψη μέτρων βάσει των προαναφερθέντων κατευθύνσεων», με γνώμονα την κερδοφορία των τραπεζών και όχι βέβαια τα προβλήματα των λαών.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ζήτησε να υπάρξει δράση για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, κύρια πηγή εκμετάλλευσης και πλουτισμού της «ανεπτυγμένης» Δύσης, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν ΤΖιαμπάο, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, τονίζοντας ότι η «εικονική οικονομία πρέπει να λειτουργεί σε συντονισμό με την πραγματική οικονομία», χαρακτηρίζοντας τα ληφθέντα μέχρι στιγμής μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης «ανεπαρκή».

Στην Ιαπωνία, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 26ετίας «κατρακύλησαν» χτες οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο δείκτης «Νικέι» έπεσε πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες! Η πανωλεθρία στο χρηματιστήριο ανάγκασε την κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Τάρο Ασο, στη λήψη έκτακτων μέτρων. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνεται η πραγματοποίηση στενότερων ελέγχων στις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις μετοχών και η αύξηση του κυβερνητικού ταμείου για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών με 10 τρισ. γεν (106,1 δισ. δολάρια) αντί 2 τρισ. γεν που προβλέπονταν πριν λίγες μέρες.

Στη Νότια Κορέα η κεντρική τράπεζα μείωσε τα βασικά επιτόκια κατά 75 μονάδες, στο 4,25% (η δεύτερη φορά από το Νοέμβρη του 2004), σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία ενόψει της καλπάζουσας κρίσης.

Προετοιμασίες...

Στις ΗΠΑ, αυτές τις μέρες αναμένεται η συνεδρίαση του συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όπου κατά τους αναλυτές αναμένεται να ανακοινωθεί περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Πάντως η κρίση ήδη χτυπά τους φτωχούς και τους μετανάστες. Το φαινόμενο «αυτο-απέλασης» λόγω της κρίσης παρατηρείται, κατά τον Ενρίκε Φλόρες, επικεφαλής της Επιτροπής Αρωγής Μεταναστών στην επαρχία Σονόρα του Μεξικού, καθώς πάνω από 1.500 μετανάστες ήδη έχουν επιστρέψει.

Στην Ευρώπη, πληροφορίες αναφέρουν ότι κλυδωνίζεται η μεγαλύτερη βελγική τράπεζα, η KBC, που είναι το τελευταίο μεγάλο ίδρυμα στη χώρα που δεν έχει δεχτεί κρατική παρέμβαση και η βελγική κυβέρνηση προσπαθεί να οργανώσει ένα μηχανισμό παρέμβασης για να σωθεί η τράπεζα.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», η γερμανική κυβέρνηση που έχει ήδη εγκρίνει πρόγραμμα «διάσωσης» τραπεζών, ύψους 500 δισ. ευρώ, εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να λάβει για την ενίσχυση των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, θα μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα την Πέμπτη ώστε να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, μία ημέρα πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των «27» που συγκάλεσε η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να προετοιμάσουν κοινό έδαφος για την παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του G20, στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοέμβρη.

Στις αρχές Νοέμβρη, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, θα γίνει προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Οικονομίας των βιομηχανικών χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων (G20), στην οποία η Ρωσία θα παρουσιάσει πρόταση για την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέλος, μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις ότι η οικονομική κρίση επεκτείνεται και σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και σε οικονομίες όπως της Βραζιλίας, η οποία είδε το εθνικό της νόμισμα να υποχωρεί σημαντικά και το χρηματιστήριό της σε ελεύθερη πτώση.

Την ίδια στιγμή, σε κατ' αρχήν συμφωνία με την Ουκρανία για τη χορήγηση δανείου ύψους 16,5 δισ. δολαρίων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις κατέληξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ την περασμένη εβδομάδα έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση δανείου ύψους 2,1 δισ. δολαρίων στην Ισλανδία, καθώς ο τραπεζικός της τομέας ήρθε στο χείλος της κατάρρευσης. Η Ουγγαρία, το Πακιστάν και η Λευκορωσία έχουν στραφεί επίσης για χρηματοδότηση στο ΔΝΤ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Από κοινού» με τις επιχειρήσεις...
  • «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την επιχειρηματική κοινότητα», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός από το Κατάρ δίνοντας το «στίγμα» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης
  • Επίμονες προσπάθειες να πουλήσει την «Ολυμπιακή» στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ

Η κοινή δράση κράτους -επιχειρήσεων είναι το «εργαλείο» μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση, μετακυλίοντας, όπως είναι ευνόητο, τα βάρη στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το μήνυμα αυτό έστειλε από το εμιράτο του Κατάρ ο Κ. Καραμανλής, αποσαφηνίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει τα πάντα στις μεγάλες επιχειρήσεις στο όνομα της εξόδου από τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία, όπως είπε, «αποδεικνύεται ότι είναι απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσφέρει «γην και ύδωρ» για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και αυτός ήταν ο βασικός σκοπός της πρωθυπουργικής επίσκεψης στο Κατάρ. Με περηφάνια ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε να προαναγγείλει ότι η αεροπορική εταιρεία του εμιράτου («Κατάρ Εργουέις») θα είναι στη λίστα των εταιρειών που θα υποβάλουν προσφορά για την «Ολυμπιακή» μέχρι τις 31 του Οκτώβρη, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο ομόλογός του από το Κατάρ.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη «διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση» ο Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, επισήμανε ότι επιδιώκει δύο στόχους: Πρώτον, «να διασφαλίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις αυτής της συνεχιζόμενης κρίσης μέσω μιας σειράς αποτελεσματικών μέτρων», και, δεύτερον, «να επιταχύνει την εφαρμογή της οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για τη δομική αναμόρφωση της οικονομίας μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία μας με τους διεθνείς μας εταίρους».

Μιλώντας λίγο αργότερα σε «φόρουμ» επιχειρηματιών ήταν περισσότερο σαφής: «Η απάντησή μας (σ.σ. στην κρίση) πρέπει να είναι ενεργή: Να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και να προωθήσουμε την ανάπτυξη, ώστε να διασφαλίσουμε μια ενεργή απάντηση στην απειλή ύφεσης». Το μήνυμα, συνέχισε, είναι σαφές: «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικονομιών μας και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, ώστε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής, που συνοδευόταν από πλήθος επιχειρηματιών, ανέφερε ότι υπάρχει «έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από το Κατάρ για την πραγματοποίηση επενδύσεων και επιχειρηματικών σχεδίων στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να ενισχύσει την επιχειρηματική μας παρουσία στο Κατάρ». Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χτες τα εργοτάξια των κατασκευαστικών εταιρειών «Αβαξ» και «Ακτωρ», που ήδη έχουν αναλάβει μεγάλα έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα. «Η παρουσία μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στο Κατάρ αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας των κοινών μας προσπαθειών στον τομέα αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «το Κατάρ είναι χώρα με γεωστρατηγική σημασία στην περιοχή». Στις συνομιλίες με την κυβέρνηση του Κατάρ εξετάστηκαν οι δυνατότητες για «επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον κατασκευαστικό τομέα». Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Ιράν - Κατάρ για τη δημιουργία ενός διεθνούς «καρτέλ» στην αγορά φυσικού αερίου ο πρωθυπουργός κράτησε επιφυλακτική στάση λέγοντας ότι «θα μπορούσε να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πλευρές». Οπως διευκρίνισε, «θα μπορούσε να συμβάλει στην ενοποίηση της αγοράς αερίου αμβλύνοντας έτσι τις εκάστοτε περιφερειακές διαταραχές στον εφοδιασμό. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή του αερίου»...

ΠΑΣΟΚ
Να εξασφαλιστεί άμεσα «ρευστότητα» για τις τράπεζες!

Εφτά προτάσεις για «ζεστό χρήμα» στην άρχουσα τάξη

Την επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση των 28 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το τραπεζικό κεφάλαιο ζητά το ΠΑΣΟΚ καλώντας την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις της μέσω του σχεδίου νόμου που κατέθεσε και να «δώσει ρευστότητα» στις τράπεζες.

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας μια δέσμη εφτά προτάσεων για την «έξοδο από την κρίση», οι οποίες κινείται στη «γραμμή» που χάραξαν οι ευρωενωσιακοί ηγέτες για την παροχή «ζεστού χρήματος» στους τραπεζίτες, αφού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία στον «ολισθηρό δρόμο» της «έλλειψης επενδύσεων» και της «επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας», ζητά μεταξύ άλλων «τη σύσταση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών, η οποία θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας». Προτείνει, δηλαδή, να εξασφαλιστούν εκείνοι οι όροι για το τραπεζικό, βιομηχανικό και εξαγωγικό κεφάλαιο ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την κερδοφορία του.

Την ίδια στιγμή λοιπόν, που σε όλους τους τόνους το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό - βασικό και μοναδικό «αιμοδότη» για την εξασφάλιση της «ρευστότητας» των τραπεζών - υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι «υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους»... Στο πλαίσιο αυτό, η υπεύθυνη οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, προχτές, όπως και ο Γ. Παπανδρέου, την προηγούμενη Παρασκευή, χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης «να θέσει ως προϋπόθεση για την παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας σε μια τράπεζα την υποχρεωτική έκδοση προνομιούχων μετοχών, τις οποίες αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο».

Το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση, τάσσεται υπέρ των κρατικομονωπωλιακών ρυθμίσεων που προωθεί, αλλά εμπαίζοντας τους εργαζόμενους υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε διαπνέεται από μια «ανεπίτρεπτη προχειρότητα», αφού δεν εξασφαλίζει «τη διασύνδεση της παροχής ρευστότητας με τον διακανονισμό και την αναχρηματοδότηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά με χαμηλό κόστος». Αφού ο ελληνικό λαός θα πληρώσει από την τσέπη του για να αποκτήσουν «ζεστό χρήμα» οι τράπεζες, το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια προτείνει να εξασφαλιστούν εκείνες οι συνθήκες ώστε να αποκτήσει το... δικαίωμα να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους!

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ φορώντας το... φιλολαϊκό του προσωπείο καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει αμέσως το σχέδιο προϋπολογισμού» και να «στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες αποδεχόμενη τις προτάσεις» του «για χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης και αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες». Αφού πρώτα προσυπέγραψε την παροχή των 28 δισ. στο τραπεζικό κεφάλαιο, στη συνέχεια θυμήθηκε και τα λαϊκά στρώματα για την... ανακούφιση των οποίων πρότεινε την «παροχή» λίγων λεπτών του ευρώ τη μέρα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παίρνουν μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την οικονομική κρίση

Στο θέμα της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή πρωινή περιοδεία της στο «Αττικό» Νοσοκομείο. Δήλωσε σχετικά:

«Ο,τι μέτρα παίρνονται αυτή τη στιγμή, είναι τόνωση για τους βιομηχάνους, για τους εφοπλιστές, για τους τραπεζίτες. Τους τονώνουν και, στην ουσία, τονώνουν όλους εκείνους τους παράγοντες που θα φέρουν τη νέα κυκλική κρίση τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αύξηση μισθών και συντάξεων, άμεση προστασία της λαϊκής οικογένειας που έχει δάνεια. Να παγώσουν τα δάνεια, να πέσουν τα επιτόκια. Να εξασφαλιστούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι σημερινές και χτεσινές εισφορές των εργαζομένων.

Οι "G20" που θα μαζευτούν, δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουν σε ενιαία μέτρα. Αν τυχόν καταλήξουν σε κάποια, αυτά θα είναι μια νέα καταιγίδα σε βάρος των εργαζομένων. Είναι πρόκληση να γίνεται συζήτηση πώς θα ενισχυθούν τα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων, όταν ο άλλος δεν έχει να φάει, και ο μισθός και η σύνταξη δε φθάνουν για το μήνα».

Στο Παλιοζογλώπι

Απαντώντας, άλλωστε, σε ερώτηση για την κρίση, το πρωί της Κυριακής στα εγκαίνια του ιστορικού μουσείου «Χαρίλαος Φλωράκης», η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ λείπουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία είχαν μπει στο χρηματιστήριο και δεν έχουν σχέση με τα δομημένα ομόλογα. Αν προσθέσουμε και τα δομημένα, το ποσό αυξάνεται. Επομένως το πρώτο πράγμα που χρειάζεται, είναι να καλυφθούν οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία με πραγματική στήριξη και όχι με γιατροσόφια.

Τώρα τα γιατροσόφια που ετοιμάζουν οι 20 και οι ηγέτες της ΕΕ, και αν ακόμα οδηγήσουν στην άμβλυνση της κρίσης, αυτό που θα κάνουν είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για τη νέα πιο οξυμένη κρίση. Επομένως, καμία εργασιακή ειρήνη από την πλευρά των εργαζομένων».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζεται η κατρακύλα

Με γενικευμένη πτώση συνέχιζαν και χτες οι μετοχές στα χρηματιστήρια με το γενικό δείκτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας να υποχωρεί κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης πάνω από 4%. Η κατάσταση εξακολουθεί να προσδιορίζεται από το μαζικό ξεπούλημα μετοχών. Μεγάλοι ξένοι «θεσμικοί» μεγαλορεντιέρηδες αναζητούν ρευστότητα και νέες ευκαιρίες κέρδους στις σημερινές συνθήκες κρίσης ή ακόμη προχωρούν σε εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους.

Η συνεχιζόμενη κατρακύλα στα χρηματιστήρια και οι αναταράξεις στη χρηματαγορά, σε συνδυασμό με την κρατική παρέμβαση (και από την κυβέρνηση της ΝΔ) θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει το σύνολο των ντόπιων τραπεζών κατευθείαν στον κρατικό κορβανά. Ηδη στην Τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζονται τις τελικές - και ιδιαίτερα καθοριστικές - ρυθμίσεις, που αφορούν στη μοιρασιά του πακέτου, τις προμήθειες, τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο ανάλογα και με τη διάρκεια της κρίσης.

Ο όμιλος Μαρφίν (MIG) - η τράπεζα του Ομίλου θεωρείται κυπριακή και δεν υπάγεται στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης - επιταχύνει τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ. Ο συντονισμός της αύξησης κεφαλαίου ανατίθεται στις Deutsche Bank και Morgan Stanley. Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης, ενδέχεται, εφόσον η συγκυρία το επιτρέψει, να προχωρήσουν σε κάποια εξαγορά και πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ