ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση

Η νεολαία στην Ιταλία αντιδρά στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Associated Press

Η νεολαία στην Ιταλία αντιδρά στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία
ΡΩΜΗ.--

Συνεχίζονται για τρίτη βδομάδα οι πολύμορφες διαμαρτυρίες των φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο χώρο της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις, προβλέπονται μαζικές απολύσεις που θα αποφέρουν τη μείωση κατά 17% του εκπαιδευτικού προσωπικού, περικοπές δαπανών της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, κλείσιμο σχολείων, αύξηση αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, κ.ά.

Πάντως, μετά τη μαζικότατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της περασμένης Πέμπτης, εργατικά σωματεία προγραμματίζουν γενική απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Τέλος, παρά τις κινητοποιήσεις, καταλήψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες, η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και αυτή τη βδομάδα αναμένεται να παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο νόμου για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αισθητή μείωση του αριθμού των μόνιμων καθηγητών, αλλά και τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ιδρύματα με ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Δυσεύρετη η βοήθεια σε τρόφιμα και νερό...

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό απέρριψε χτες την απαίτηση του πολέμαρχου Λοράν Νκούντα για άμεσες, διμερείς συνομιλίες, εξηγώντας ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο μόνο «με όλες» τις ανταρτικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις αλλά δε δέχεται διαπραγματεύσεις μόνο με μία... Είχαν προηγηθεί, ώρες πριν, οι πρώτες, εδώ και μερικές μέρες, συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της ανταρτικής οργάνωσης του Νκούντα («Εθνικό Κογκρέσο για τη Λαϊκή Αμυνα», UNDP) και παραστρατιωτικές οργανώσεις - φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση του Κονγκολέζου Προέδρου, Τζόζεφ Καμπίλα. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο «προπύργιο» των ενόπλων του Νκούντα στο βόρειο Ρουτσούρου (που απέχει μερικές δεκάδες χλμ. απ' την πόλη Γκόμα).

Το ίδιο 24ωρο, η βοήθεια των οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ σε τρόφιμα και πόσιμο νερό εξακολουθεί να παραμένει, ουσιαστικά, άφαντη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν μείνει νηστικοί και διψασμένοι για μέρες. Χτες, λίγες χιλιάδες άμαχοι «τυχεροί» μοιράστηκαν 54.000 μπουκάλια νερού του ενός λίτρου που μοίρασε αποστολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Κιμπάτι. Σήμερα (εκτός απροόπτου) αναμένεται να μοιραστούν μερίδες φαγητού για 60.000 άτομα απ' τους 250.000 ανέστιους που έχουν άμεση ανάγκη. Στο μεταξύ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους Προέδρους ΛΔ Κονγκό και Ρουάντα στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, δηλώνοντας ότι η παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση στη μεθόριο των δύο χωρών έχει «καταστροφικές συνέπειες»... Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας απ' την Κινσάσα ζήτησαν την ενίσχυση της εντολής του ΟΗΕ, για να μπορέσουν, όπως ισχυρίστηκαν, οι κυανόκρανοι να υπερασπιστούν τις πόλεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος εισαγγελέας Βλαντιμίρ Βούκτσεβιτς υπέδειξε χτες τοποθεσίες σε Αλβανούς ομολόγους του ζητώντας έρευνες για τον εντοπισμό μαζικών τάφων στους οποίους έχει αναφερθεί πως σκοτώθηκαν και θάφτηκαν Σέρβοι αιχμάλωτοι αφού προηγουμένως τους αφαίρεσαν ζωτικά όργανα που διοχετεύτηκαν στο λαθρεμπόριο οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

ΧΑΓΗ.-- Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία για την εκδίκαση της έφεσης του πρώην προέδρου του σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου, Μόμτσιλο Κράισνικ, αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Η αστυνομική βία προκάλεσε χτες το θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό άλλων 20 στη διάρκεια εργατικής κινητοποίησης στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γουινέας κατά της ακρίβειας των καυσίμων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Λιβανέζος ομόλογός του, Φουάντ Σινιόρα, υπέγραψαν χτες σύμφωνο συνεργασίας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του εμπορίου ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος», σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στην Αγκυρα, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιούνται περαιτέρω λεπτομέρειες...

ΑΝΟΪ.-- Συνεχίζονται επί σειρά ημερών οι καταρρακτώδεις βροχές στο Ανόι του Βιετνάμ, με αποτέλεσμα καταστροφικές πλημμύρες, ενώ οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές φτάνουν τους 74. Χιλιάδες είναι οι κάτοικοι της πόλης που παραμένουν παγιδευμένοι στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για τις χειρότερες καταστροφές των τελευταίων 35 ετών.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Αίτημα στο «νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ», να σταματήσει τις αμερικανικές επιδρομές στο Πακιστάν απηύθυνε χτες το Ισλαμαμπάντ, ενώ ο Πακιστανός Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, μετέβη στη Σαουδική Αραβία, προς αναζήτηση οικονομικής βοήθειας, καθώς η χώρα βουλιάζει στα χρέη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα αλλά και στη Μοσούλη και σε χωριά έξω από το Τικρίτ χτες, αφήνοντας πίσω τους 15 νεκρούς και 29 τραυματίες. Στην πλειοψηφία τους, στόχο είχαν αστυνομικές δυνάμεις αλλά τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες.

ΓΕΝΕΥΗ.-- «Τρομακτική» χαρακτήρισε την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας λόγω του διεθνούς εμπάργκο η πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Μέρι Ρόμπινσον μίλησε για «δραματική επιδείνωση της κατάστασης» και υποστήριξε ότι είναι «εξωφρενικό» το πώς ο κόσμος «δε δείχνει ν' αντιδρά απέναντι στη σοκαριστική αυτή εξέλιξη».

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο στρατηγός Μάριο Μοντόγια, επικεφαλής του κολομβιάνικου στρατού ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του, έπειτα από την καθαίρεση πλείστων ανωτάτων αξιωματικών για συμμετοχή τους σε εξωδικαστικές εκτελέσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντολές Πετρέους

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το Αφγανιστάν επισκέπτεται από χτες ο νέος διοικητής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ως την πρώτη «εθιμοτυπική», όπως τη χαρακτήρισαν, επίσκεψή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Φτάνοντας στην Καμπούλ ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος επανέλαβε την «ανάγκη» έντασης των προσπαθειών εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων, για πάταξη των «ανταρτών των Ταλιμπάν» και της «τρομοκρατίας». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, Γκρεγκ Τζούλιαν, ο Ντ. Πετρέους θα είχε συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους της αφγανικής ηγεσίας, αρνούμενος να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, λέγοντας ότι είθισται να γίνονται τέτοιου είδους επισκέψεις σε κάθε αλλαγή διοικητή...

ΙΡΑΝ
Νέα κοινοβουλευτική αποπομπή συνεργάτη του Προέδρου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Υπέρ της απομάκρυνσης του υπουργού Εσωτερικών Αλι Κορντάν ψήφισε χτες η πλειοψηφία της ιρανικής Βουλής σε μια κίνηση που εκτιμάται, από αναλυτές, ως σημαντικό πλήγμα κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ και μάλιστα «εξευτελιστικό». Από τους 247 παρόντες βουλευτές, οι 188 ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Κορντάν επειδή επέμεινε ψευδώς ότι είχε διδακτορικό δίπλωμα από την Οξφόρδη και μάλιστα παρουσίασε πλαστό σχετικό πτυχίο. Κατά της αποπομπής του τάχθηκαν μόλις 45 βουλευτές ενώ καταμετρήθηκαν και 14 λευκά.

Ο Κορντάν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Αύγουστο, υποστηριζόμενος έντονα από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, του οποίου θεωρούνταν στενότατος συνεργάτης. Εξαρχής πολλοί βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για την τοποθέτησή του, εκτιμώντας ότι δε διαθέτει τα προσόντα. Ο ίδιος χτες προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του υποστηρίζοντας ότι «έχει γίνει στόχος επίθεσης ξένων κέντρων, των σιωνιστών κλπ.», αλλά το επιχείρημά του δε βρήκε ανταπόκριση ούτε στους υπερσυντηρητικούς βουλευτές.

Κατά τους αναλυτές, η αποπομπή Κορντάν, που είναι ο 10ος βουλευτής της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ που απομακρύνεται από τα καθήκοντά του, αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο της διαρκώς κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ «μετριοπαθών» και ακροσυντηρητικών οπαδών του ισλαμικού καθεστώτος. Κόντρα που πυροδοτείται περαιτέρω από τις επιλογές Αχμαντινετζάντ τόσο στην τακτική που ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική όσο και στη μη παρουσίαση ικανοποιητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού και της φτώχειας.

ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες

ΤΑΪΠΕΪ.-

Ιστορικές χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες Κίνας - Ταϊβάν, που διεξάγονται στην Ταϊπέι, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών και κυρίως την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών, που θα «ενισχύσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Μετά τις χτεσινές επαφές ανακοινώθηκε ότι Ταϊβάν και Κίνα αποφάσισαν να παρακάμψουν τις έχθρες και να αυξήσουν τα αεροπορικά δρομολόγια σύνδεσης των δύο χωρών και να επιτρέψουν τη ναυτιλιακή σύνδεση, μέσω των Στενών της Ταϊβάν. Τις συμφωνίες υπέγραψαν ο Κινέζος αξιωματούχος απεσταλμένος διαπραγματευτής, Τσεν Γιουνλίν, και ο Ταϊβανός ομόλογός του, Τσιάνγκ Πιν Γιανγκ, δηλώνοντας ότι οι παρούσες συνομιλίες δημιουργούν ένα «εξαιρετικά θετικό κλίμα».

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι παρά τα θετικά βήματα οι δύο χώρες δε φαίνονται πρόθυμες να αγγίξουν ζητήματα που αφορούν στην επίλυση των ριζικών μεταξύ τους προβλημάτων...

Η επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου σηματοδοτήθηκε και από κινητοποιήσεις όσων διαφωνούν και αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ