Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέα κοινοβουλευτική αποπομπή συνεργάτη του Προέδρου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Υπέρ της απομάκρυνσης του υπουργού Εσωτερικών Αλι Κορντάν ψήφισε χτες η πλειοψηφία της ιρανικής Βουλής σε μια κίνηση που εκτιμάται, από αναλυτές, ως σημαντικό πλήγμα κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ και μάλιστα «εξευτελιστικό». Από τους 247 παρόντες βουλευτές, οι 188 ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Κορντάν επειδή επέμεινε ψευδώς ότι είχε διδακτορικό δίπλωμα από την Οξφόρδη και μάλιστα παρουσίασε πλαστό σχετικό πτυχίο. Κατά της αποπομπής του τάχθηκαν μόλις 45 βουλευτές ενώ καταμετρήθηκαν και 14 λευκά.

Ο Κορντάν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Αύγουστο, υποστηριζόμενος έντονα από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, του οποίου θεωρούνταν στενότατος συνεργάτης. Εξαρχής πολλοί βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για την τοποθέτησή του, εκτιμώντας ότι δε διαθέτει τα προσόντα. Ο ίδιος χτες προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του υποστηρίζοντας ότι «έχει γίνει στόχος επίθεσης ξένων κέντρων, των σιωνιστών κλπ.», αλλά το επιχείρημά του δε βρήκε ανταπόκριση ούτε στους υπερσυντηρητικούς βουλευτές.

Κατά τους αναλυτές, η αποπομπή Κορντάν, που είναι ο 10ος βουλευτής της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ που απομακρύνεται από τα καθήκοντά του, αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο της διαρκώς κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ «μετριοπαθών» και ακροσυντηρητικών οπαδών του ισλαμικού καθεστώτος. Κόντρα που πυροδοτείται περαιτέρω από τις επιλογές Αχμαντινετζάντ τόσο στην τακτική που ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική όσο και στη μη παρουσίαση ικανοποιητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού και της φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ