Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Προβλέψεις για 1 δισ. λιμοκτονούντων

Η Αφρική είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη όπου ο υποσιτισμός θερίζει

Associated Press

Η Αφρική είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη όπου ο υποσιτισμός θερίζει
ΡΩΜΗ.--

Το ένα δισεκατομμύριο αναμένεται να φθάσουν οι πεινασμένοι στον πλανήτη μέσα στον επόμενο χρόνο προέβλεψε χτες ο γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Ζακ Ντιούφ, θεωρώντας ότι θα προστεθούν άλλα 100.000.000 ανθρώπων στη στρατιά των 900.000.000 που ήδη λιμοκτονούν.

Ο Ντιούφ υποστήριξε ότι μία από τις αιτίες αύξησης της πείνας είναι το καθεστώς «προστατευτισμού» και επιδοτήσεων που εφαρμόζουν πλούσιες χώρες της Δύσης σε βάρος των αγροτών αναπτυσσόμενων χωρών. Ανέφερε έτσι ότι οι κυβερνήσεις χωρών του ΟΟΣΑ δίνουν στους αγρότες τους επιδοτήσεις ύψους 372 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος, τη στιγμή που θα αρκούσαν, για όλο τον κόσμο, 30 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος «προκειμένου να επενδύσουμε στη γεωργία με το σωστό τρόπο».

Βέβαια, ο ίδιος «ξέχασε» να αναφερθεί στο σκοτεινό ρόλο των πολυεθνικών κολοσσών αγροχημικών προϊόντων (λιπασμάτων και γεωργικών υβριδίων) που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής και στις πλούσιες χώρες, όπως και για τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που καταστρέφει την κύρια παραγωγική δύναμη, τους ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ