ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κάλεσμα σε απειθαρχία και ανυπακοή

Περιοδεία του Γ. Πρωτούλη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πλούσιος και γόνιμος ήταν ο διάλογος που είχε με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Γ. Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της χτεσινής επίσκεψής του στο Βόλο. Η περιοδεία του Γ. Πρωτούλη στο Πανεπιστήμιο έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές να ακούσουν και να συζητήσουν για τις αρνητικές εξελίξεις στην Παιδεία, όπως αυτές διαμορφώνονται με τις αντιδραστικές αποφάσεις και τα μέτρα που προωθούνται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους πολιτικούς υπεύθυνους και την πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία και αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση.

Βεβαίως, συζητήθηκαν και τα ιδιαίτερα προβλήματα του Πανεπιστημίου, τα οποία όμως απορρέουν από τη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προβλήματα, που, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή υποδομή, τις άλλες τραγικές ελλείψεις και δεδομένου ότι οι εισακτέοι φοιτητές αυξήθηκαν κατά 40%, οξύνονται συνεχώς, κάνοντας όλο και πιο ασφυκτική την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι φοιτητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα ακόμα και όρθιοι! Οσον αφορά στο τεράστιο πρόβλημα της στέγασης, αξίζει να σημειωθεί ότι για τους 3.500 φοιτητές του Πανεπιστημίου, υπάρχουν μόνο 45 δωμάτια φοιτητικής εστίας!

Στις ομιλίες που έκανε σε Σχολές του Πανεπιστημίου, ο Γιάννης Πρωτούλης κάλεσε τους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τις Θέσεις του ΚΚΕ, που πρέπει να γίνουν «κτήμα» του νεολαιίστικου κινήματος, ώστε από κοινού με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν τον αγώνα και να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς. Σχετικά με την κοινοτική οδηγία που εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ μ' αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει στα εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα των νέων. Και κάλεσε τους φοιτητές σε απειθαρχία και ανυπακοή, για να μην γίνει η οδηγία πράξη, για να μην εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια και για να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τις υλοποιούν, μετατρέποντας την Παιδεία σε εμπόρευμα. Τόνισε, όμως, ότι για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας απαιτείται οριστική ρήξη μ' αυτήν την πολιτική, που εφαρμόζουν τα κόμματα του δικομματισμού και που στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της χτεσινής επίσκεψης στο Βόλο, ο Γ. Πρωτούλης πραγματοποίησε περιοδεία στο ΙΕΚ και στη μαθητεία του ΟΑΕΔ.

Νέο βήμα στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές, κατ' εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και με φανφάρες από την πλευρά της κυβέρνησης ότι τάχα «καταργείται το ένα και μοναδικό σύγγραμμα, το οποίο καλλιεργεί τη μονομέρεια στη γνώση, και υιοθετείται το πολλαπλό σύγγραμμα». Φοιτητές και σπουδαστές μπορούν να αναγνωρίσουν το ψευδές αυτού του ισχυρισμού, αφού έχουν νιώσει ήδη ...στην τσέπη τους ότι αυτό που καταργείται δεν είναι η μονομέρεια (η ιδεολογική μονομέρεια ανθεί και δένει στις σπουδές) αλλά καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα!

Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο μέτρο - χαράτσι για τους φοιτητές έρχεται παράλληλα με τις εξελίξεις στην υπόθεση των ΚΕΣ, εξελίξεις που θα έχουν ως συνέπεια τη λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ με τους ίδιους όρους που λειτουργούν και τα ιδιωτικά. Μία μία, οι δωρεάν παροχές περικόπτονται και αντικαθίστανται με «ανταποδοτική», «ιδιωτικοοικονομική» λειτουργία των ΑΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει ως «αίτημα του φοιτητικού κινήματος» την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, τη στιγμή που ακόμα και η κυβερνητική παράταξη, η ΔΑΠ, πιεζόμενη από την κατακραυγή και την αγωνία των φοιτητών, εκφράζει «επιφυλάξεις» για το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης.

...και «δανεικό» σύγγραμμα στο Χημικό!

Να δηλώσουν υπεύθυνα ότι παρέλαβαν ένα συγκεκριμένο σύγγραμμα και ότι θα το επιστρέψουν στην κατάσταση που το παρέλαβαν αν τους ζητηθεί, κλήθηκαν φοιτητές του Χημικού του Πανεπιστημίου Αθηνών στο εργαστηριακό κομμάτι του μαθήματος Ενόργανης του δεύτερου έτους στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας.

Στη Γραμματεία του Τομέα, όπου πήγαν οι φοιτητές να παραλάβουν το συγκεκριμένο βιβλίο, κλήθηκαν να υπογράψουν και την υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρεται: «Παρέλαβα το βιβλίο "Ενόργανες Τεχνικές Αναλύσεως" (...) Δε θα το μουντζουρώσω και θα το επιστρέψω εάν απαιτηθεί στην κατάσταση την οποία το παρέλαβα».

Η Γραμματεία του Τομέα υποστήριξε ότι βάζει τους φοιτητές να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι αν διανεμηθεί το σύγγραμμα σε φοιτητές που δεν έχουν δηλώσει το συγκεκριμένο εργαστήριο, να μπορεί να τους το ζητήσει πίσω. Κανένας όμως δεν εξασφαλίζει στους φοιτητές που την υπογράφουν και που παρακολουθούν το εργαστήριο ότι δε θα ζητηθεί και από αυτούς η επιστροφή του βιβλίου... Δηλαδή, μπορεί μετά το τέλος του εξαμήνου, να κληθούν οι φοιτητές να επιστρέψουν το βιβλίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «στοκ» και να «κόψει» το τμήμα έξοδα από τη διανομή συγγραμμάτων. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτό το μεμονωμένο - προς το παρόν - περιστατικό δε θα γενικευτεί και δε θα γίνει κανόνας για όλα τα συγγράμματα.

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού, με πρόταση της ΠΚΣ, καταδικάζει το γεγονός, που πατάει στην πολιτική την οποία εφαρμόζουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» στην ανώτατη εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση χαρίζει 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες την ίδια στιγμή εντείνει την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Την απόφαση του ΔΣ δεν υπέγραψε η ΔΑΠ...

9ο ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σχολείο - παγίδα χαρακτηρισμένο αποθήκη

Τη λύση των ...χορηγιών από ναυτιλιακές εταιρείες πρότεινε ο αντιδήμαρχος στους μαθητές, προκειμένου να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες

Με... αφρολέξ «προφυλάσσονται» τα κεφάλια των μαθητών

ΛΕΠΙΔΗΣ

Με... αφρολέξ «προφυλάσσονται» τα κεφάλια των μαθητών
Κάθε φορά που το υπόγειο του 9ου ΕΠΑΛ Πειραιά (Ναυτικό Λύκειο) όπου βρίσκονται τα εργαστήρια, πλημμυρίζει, χτυπάει σειρήνα υποχρεώνοντας τους μαθητές να βγουν αμέσως έξω, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Νερά τρέχουν διαρκώς από προβληματικές σωληνώσεις μέσα στο χώρο αλλά το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο το χειμώνα όπου με τις βροχές πλημμυρίζει και το πηγάδι που βρίσκεται στον κατ' ευφημισμό αύλειο χώρο.

Ο χώρος συχνά, όπως μας κατήγγειλαν, γεμίζει καπνούς και συχνά γίνονται απολυμάνσεις για τον κίνδυνο μικροβίων. Το σχολείο δε διαθέτει ούτε βεβαίωση πυροπροστασίας καθώς η πυροσβεστική έχει απορρίψει σχετικό αίτημα, αφού δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και για έκτακτες περιστάσεις έχουν τοποθετηθεί φορητοί πυροσβεστήρες. Οι σκάλες αποτελούν παγίδα κινδύνου ιδιαίτερα σε περίπτωση εκκένωσης του κτιρίου και στη σκάλα για το υπόγειο έχει τοποθετηθεί στο επάνω μέρος αφρολέξ ως προστατευτικό για τα... κεφάλια των μαθητών. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό του κτιρίου από την Πολεοδομία ως «αποθήκη». Το τραγελαφικό είναι ότι σε μια αποθήκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιτρέπουν τη λειτουργία σχολείου αλλά απαγορεύουν τη λειτουργία... κυλικείου!

Διεκδικώντας, λοιπόν, ένα καλύτερο σχολείο, οι μαθητές πραγματοποιούν για τρίτη βδομάδα κατάληψη και προχτές το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Πειραιά. Για μια ακόμα φορά, ο δήμαρχος Π. Φασούλας ήταν απών, ενώ ο αντιδήμαρχος Δ. Βρόντος που συναντήθηκε με τους μαθητές όχι μόνο δε δεσμεύτηκε σε τίποτα αλλά προθυμοποιήθηκε να απευθυνθεί σε ναυτιλιακές εταιρείες, προκειμένου αυτές ως ...χορηγοί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων του σχολείου! Στο πλευρό των μαθητών, για μια ακόμα φορά, στάθηκε ο Κώστας Τζατζάνης νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, ο οποίος κατήγγειλε την αδιαφορία των αρμοδίων, επισημαίνοντας πως Υπουργείο Παιδείας και ΟΣΚ πρέπει να δεσμευτούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη μετεγκατάσταση του σχολείου και ο δήμος και η νομαρχία να παλέψουν για την εξεύρεση λύσης.

«Οχι στην επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών»

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών, στο 2ο ΕΠΑΛ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Τρικάλων της ΚΝΕ, επισημαίνοντας: «ενεργοποιείται επί της ουσίας η κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η οποία (...) αντιμετωπίζει τους μαθητές που αγωνίζονται ως εγκληματίες». Ταυτόχρονα, καταγγέλλει τον διευθυντή του ΕΠΑΛ ότι κατέδωσε και επιδίωξε τη δίωξη των μαθητών του με μήνυση που κατέθεσε.

Προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών στο Γυμνάσιο Λαμψάκου από τις τοπικές αρχές και μερίδα γονιών, καταγγέλλει το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ. Οι μαθητές κινητοποιούνται με αίτημα να επισκευαστεί το κτίριο. Οπως καταγγέλλει το ΝΣ της ΚΝΕ, αφού προχώρησαν σε κατάληψη, ο δήμαρχος έταξε στους μαθητές ότι θα προχωρήσει σε επισκευές μέσα σε 15 μέρες, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ενώ μετέπειτα «έστειλαν συνεργείο του δήμου να σπάσει την κατάληψη και να ανοίξει το σχολείο».

Τα ΝΣ της ΚΝΕ και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις καλούν την εργατική τάξη, συνολικά τους γονείς, να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ